Iedereen ouder dan 18 jaar wordt straks weer opgeroepen om naar de stembus te gaan, want de Tweede Kamerverkiezingen staan weer op het programma. Op woensdag 15 maart kun je je stem uitbrengen voor het volgende kabinet dat in Nederland het beleid gaat bepalen. Er zijn allerlei politieke en nieuws-apps beschikbaar voor iPhone en iPad en je kunt natuurlijk ook gebruikmaken van de stemwijzer. Wij hebben voor jou de beste apps op een rij gezet, zodat je op 15 maart een goede keuze kunt maken.
Apps voor Tweede Kamerverkiezingen
Of je nu meer wil lezen over de standpunten van de politieke partijen, het laatste politieke nieuws wil lezen of nog niet weet waar je op gaat stemmen, in deze gids geven we je alle opties die je op weg helpen. Van de beste nieuws-apps tot apps van politieke partijen, met onderstaande mogelijkheden weet je zeker dat je goed voorbereid de verkiezingen tegemoet gaat. Klik op de links hieronder om naar het juiste onderdeel te gaan.
Stemwijzers
Hoewel er dit jaar geen aparte apps beschikbaar zijn om een stemwijzer mee te maken, kun je deze wel eenvoudig bereiken vanaf je iPhone of iPad. De twee grootste stemwijzers in Nederland zijn StemWijzer en Kieskompas.
StemWijzer
StemWijzer is veruit de grootste stemwijzer in Nederland en is ook helemaal toegespitst op de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Door de website van StemWijzer te bezoeken vanaf je iPhone of iPad, kun je zo razendsnel een stemwijzer invullen. StemWijzer maakt gebruik van dertig stellingen waarbij je drie antwoorden kunt geven: eens, oneens of geen van beide. Na het invullen van de vragen kun je aangeven welke onderwerpen je belangrijk vindt en je bepaalt ook zelf welke partijen meegenomen worden in je advies.
Kieskompas
Kieskompas pakt het iets anders aan. Hoewel er ook hier dertig stellingen voorbij komen over allerlei verschillende onderwerpen, kun je hier aan geven in hoeverre je het ermee eens bent. Er zijn dan ook zes antwoordmogelijkheden: helemaal mee eens, mee eens, neutraal, niet mee eens, helemaal niet mee eens en geen mening. Na het invullen van alle vragen zie je op welke plek jij past in het politieke landschap. Je ziet ook met welke partijen je het het vaakst eens bent en je kunt ook de positie per stelling bekijken.
#Boos Polertiek
Een kieswijzer, maar dan met een twist. In de #Boos Polertiek-app meet je op welke politicus je boos bent. De app is afkomstig van BNN en Tim Hofman, die veel succes heeft met zijn YouTube-serie #Boos. De app heeft bijvoorbeeld de zogenaamde Kieskompassie. Aan de hand van dertig stellingen kom je erachter op welke politicus je vooral niet moet stemmen. De app bevat daarnaast nog een soundboard met allerlei grappige geluidjes, afkomstig uit de YouTube-serie.
Nieuws-apps over Tweede Kamerverkiezingen
Wil je je meer verdiepen in de Tweede Kamerverkiezingen, dan zijn daar verschillende apps voor. Van de traditionele nieuws-apps tot apps die specifiek gemaakt zijn voor de politiek, er zijn zat opties waarmee je jezelf helemaal in kunt lezen.
EenVandaag De Stemming
Het televisieprogramma EenVandaag heeft een eigen app waarmee je de laatste peiling van Gfk kunt bekijken. De app is onlangs nog vernieuwd en heeft zetelpeiling. Hiermee zie je niet alleen hoe veel zetels de partijen volgens de meest recente peiling hebben, maar ook hoe dit ten opzichte van 2012 was. Behalve de grafieken zie je in EenVandaag De Stemming ook een analyse van het Gfk en lees je de blog van Gijs Rademaker, politiek verslaggever van EenVandaag. Je vindt er ook een link naar de uitzending van EenVandaag, zodat je ook daarmee op de hoogte gehouden wordt.
Debat Direct
Debat Direct is een handige app van de Tweede Kamer zelf. Met Debat Direct volg je alle debatten die in de tweede kamer gehouden worden. Je kunt ze live volgen, wat handig kan zijn tijdens de periode na de verkiezingsuitslag. De app heeft ook een second-screen functie, zodat je allerlei nuttige informatie krijgt als je een debat live op televisie kijkt. Je leest ook allerlei achtergrondinformatie over de te bespreken onderwerpen, waardoor Debat Direct een vrij complete politieke app is.
NOS
Net als het RTL Nieuws heeft de NOS in haar nieuws-app een aparte categorie voor politiek nieuws. Hoewel er nu ook nog veel ander politiek nieuws te vinden is, vind je hier ook alle berichten over de Tweede Kamerverkiezingen. De categorie Politiek moet je wellicht echter wel eerst handmatig aan het menu toevoegen. Tik hiervoor op de menuknop linksboven, gevolgd door de knop Wijzigen. Zorg er dan voor dat het bolletje bij Politiek ingevuld is. In het overzicht vind je op dit moment alleen nieuwsberichten, al dan niet aangevuld met een video. Naarmate de verkiezingen dichterbij komen, vind je hier vanzelf meer content.
RTL Nieuws
Zoals bij alle verkiezingen, organiseert RTL ook deze keer weer twee debatten. Dit jaar echter niet geheel onomstreden, want het Premiersdebat werd door de VVD en PVV afgezegd. In plaats daarvan was er het Rode Hoed Debat waar allerlei partijen aan mee doen. Later volgt ook nog het Carré Debat en via de RTL Nieuws-app volg je alles op de voet. De app heeft ook een aparte categorie voor politiek nieuws dat deze dagen vooral vol staat met nieuws over de verkiezingen. Ook heeft RTL de rubriek Lieve Premier, waarin gewone Nederlanders in een video een voor hen belangrijke vraag stellen aan de toekomstige premier van Nederland. RTL Nieuws heeft ook een goede Apple Watch-app, zodat je het laatste nieuws ook goed vanaf je pols kan volgen.
NU.nl
De app van NU.nl heeft en aparte pagina voor de Tweede Kamerverkiezingen. In een verkiezingsblog wordt al het nieuws over de verkiezingen chronologisch samengevat, zodat je precies weet wat er speelt. Je vindt er ook grafieken met allerlei statistieken, maar ook achtergrondverhalen met video’s. Natuurlijk vind je er ook alle nieuwsartikelen overzichtelijk onder elkaar, zodat je geen minuut hoeft te missen. Je kunt artikelen zoals altijd eenvoudig delen via Twitter, Facebook en andere kanalen. De NU.nl-app heeft ook een handige widget met nieuws dat zojuist binnengekomen is, al is dit niet alleen gefocust op politiek nieuws.
Apps van politieke partijen
Er is een aantal partijen die een eigen app beschikbaar hebben. Het gaat hier om vier grotere partijen: VVD, SP, CDA en D66. Elke app heeft zijn eigen functies waar je meer leest over de desbetreffende partij.
VVD Community
VVD Community is beschikbaar voor leden van de VVD, zoals van de bestuurdersvereniging en campagneleiders. Je logt in met je MijnVVD-account en kunt zo in discussie gaan met andere leden. Je kunt zo eenvoudig een gesprek starten over allerlei onderwerpen, zodat je kennis uit kunt wisselen met andere VVD-leden. Deze VVD-app is dus helaas niet geschikt om meer te weten te komen over de standpunten van de partij.
SP Spits
De app van de SP met de naam SP Spits is ook bedoeld om het geluid van de SP te verspreiden. De app is dan ook bedoeld voor leden van de politieke partij. Bij belangrijke gebeurtenissen word je op deze manier op de hoogte gehouden en je kunt alle content ook verder verspreiden via je eigen sociale netwerk. Je kunt ook zelf een tip of suggestie insturen.
CDA APPèl
Deze CDA-app met leuke woordspeling is net als de vorige twee apps vooral bedoeld van leden van het CDA. Door de app te downloaden blijf je op de hoogte van de campagne van het CDA. Via de app kun je zelf ook een steentje bijdragen aan de campagne van de politieke partij. De app bevat zelfs stickers voor iMessage, zodat je je vrienden ook een letterlijke CDA-stempel kunt geven.
D66 Nu
De app van D66 is een meer complete app met allerlei nuttige informatie over deze politieke partij. In de app van D66 lees je meer over de standpunten van de partij en tijdens belangrijke debatten wordt er ook een liveblog bijgehouden. Je kunt de partij ook direct steunen vanuit de app. Doordat de app ook info geeft over allerlei standpunten, is de app een handig hulpmiddel als je nog twijfelt over deze partij of je simpelweg meer wil verdiepen voor een mogelijke stem.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!