Telegram-app met kopje koffie

Praktische tips voor Telegram, kende jij deze 7 al?

Gebruik jij Telegram al op je iPhone? De berichtendienst groeit snel in populariteit en heeft heel wat functies die goed verborgen zitten. Ken jij deze zeven al?

Telegram-app met kopje koffie

Chat-app Telegram blijft maar groeien in populariteit en dat is niet zo gek. De app heeft een aantal handige voordelen ten opzichte van WhatsApp, en heeft minstens zoveel functies die relatief goed verborgen zitten. Van het versturen van GIF-bestanden, het instellen van standaardantwoorden op de Apple Watch tot het beveiligen van een chatgesprek. Dit zijn 7 tips voor Telegram.

#1 Standaardantwoorden instellen voor de Apple Watch-app

Standaardantwoorden instellen via de Telegram-app. Verander handmatig de standaardantwoorden die je met de Apple Watch-app verstuurt.

Telegram heeft een handige Apple Watch-app, die je niet alleen kunt gebruiken om berichten te lezen, maar ook om ze vanaf het horloge te beantwoorden. Je kunt hier de microfoon voor gebruiken om een bericht in te spreken, maar dat is niet altijd even praktisch. Voor de momenten dat je niet hardop kan of wil praten zijn de standaardantwoorden een uitkomst.

In de iPhone-app kun je deze antwoorden instellen:

 1. Open de Instellingen in de Telegram-app op je iPhone.
 2. Scroll naar beneden tot je bij de Apple Watch-optie komt.
 3. Hier kun je bestaande standaardantwoorden bewerken.

Op deze manier kun je maximaal acht verschillende standaardantwoorden instellen, die je vervolgens snel kunt kiezen met de Apple Watch-app. Via de Watch-app van Telegram kun je ook Stickers en je huidige locatie doorsturen met een druk op de knop.

#2 Gemakkelijk GIF-bestanden versturen

GIF-bestanden versturen in Telegram gaat heel gemakkelijk. Zoek een GIF op met gif gevolgd door een zoekwoord.

Sinds januari 2016 vullen onze Telegramchats zich regelmatig met komische bewegende GIF-bestanden. Sindsdien is het namelijk mogelijk om heel snel het enorme GIF-aanbod van Giphy te doorzoeken. Dit doe je simpelweg door in het tekstvak ‘@gif’ in te vullen, gevolgd door een zoekwoord. Dit kan bijvoorbeeld ‘Cat’ zijn voor een enorme lijst aan kattengifs, of ‘Tim Cook Dancing’ voor een vrolijk dansende Tim Cook. Als je op deze manier GIF-bestanden verstuurt met de Mac-app van Telegram moet je er wel rekening mee houden dat deze allemaal opgeslagen worden in je Download-map. Vergeet dus niet om die regelmatig op te schonen als je de GIF-functie net zo vaak gaat gebruiken als wij.

#3 Scherm Telegram af met TouchID of een wachtwoord

Stel een viercijferige toegangscode in bij Telegram. TouchID instellen via Telegram doe je zo.

Als je slim omgaat met je iPhone, heb je deze waarschijnlijk al afgeschermd met een wachtwoord of vingerafdruk. Als je nog een stap verder wilt gaan, is het mogelijk om Telegram extra af te schermen met een cijfercode of TouchID-sensor. Dit doe je door naar de instellingen van de app te gaan en onder het kopje Veiligheid naar Toegangscode-vergrendeling te gaan. Nadat je eerst een viercijferige code ingesteld hebt, kun je TouchID aanvinken en instellen na hoeveel tijd de code geactiveerd moet worden.

#4 Stickers toevoegen aan Telegram

Stickerpakket van Telegram via een website toevoegen. Telegram nieuwe stickers toevoegen.

Emoji naar elkaar versturen is leuk, maar een groot voordeel van Telegram is dat je er grote stickers mee kunt verzenden. Deze stickers worden gegroepeerd in pakketten, en heb je in alle soorten en maten. Voeg bijvoorbeeld twintig Star Wars-stickers toe, of een collectie met Tim Cook-gezichtjes. Het zelfstandig aanmaken van stickers is een flink karwei, maar gelukkig zijn er al tal van websites te vinden waarmee je met een druk op de knop een stickerpakket aan Telegram toevoegt.

Zo voeg je een stickerpakket toe aan Telegram op iOS

 1. Ga op je iPhone naar een website waar stickerpakketten voor Telegram te vinden zijn. Bijvoorbeeld deze.
 2. Kies een pakket uit en selecteer deze, vervolgens selecteer je de telegram.me url.
 3. Deze opent de Telegram-app automatisch, waar de stickers in beeld verschijnen.
 4. Bevestig je keuze door op de groene knop te tikken en de stickers verschijnen automatisch in het stickeroverzicht.

#5 Geheime chats starten in Telegram

Geheime chats starten in Telegram. Introductiescherm van de geheime chat in Telegram.
Als je er zeker van wilt zijn dat niemand meekijkt met jouw chatsessie, dan kun je een geheime chat starten. Deze zijn beveiligd met end-to-end encryptie, zodat alleen jij en de ontvanger de berichten kan lezen. Naar eigen zeggen kan zelfs Telegram deze versleutelde tekstberichtjes niet ontcijferen. Als je een berichtje wist, verdwijnt deze ook bij de ander en je kunt dan ook geen berichten doorsturen vanuit een geheime chatsessie. Bovendien kun je een geheime chat alleen gebruiken op het apparaat waarop je het gesprek aangemaakt hebt.

Een geheime chat aanmaken doe je als volgt:

 1. Open Telegram en ga naar je overzicht met chats.
 2. Tik rechts bovenin op het pennetje om een nieuw gesprek aan te maken.
 3. Selecteer vervolgens ‘Nieuwe Geheime Chat’.
 4. Je kunt nu de persoon uitnodigen om het verborgen gesprek mee te starten, deze moet hij of zij eerst accepteren voordat je kunt beginnen met praten.

#6 Telegram-berichten zichzelf laten vernietigen

Laat je berichten zichzelf vernietigen met Telegram. Stel zelf in hoe lang berichten mogen bestaan.

Een leuke extra van de geheime chats die we hier boven besproken hebben, is de optie om chatberichten te laten ‘self-destructen’. Dit doe je door op het kleine klokje te tikken dat in een geheime chat in de chatbalk verschijnt. Vervolgens verschijnt er een scrollbalk waarin je zelf aan kunt geven hoe lang een bericht gelezen kan worden. Deze techniek kun je ook toepassen voor foto’s, en net zoals bij Snapchat krijg je een melding als iemand een screenshot maakt van een verborgen screenshot.

#7 Snel stickers selecteren met Emoji

Stickers zijn direct gekoppeld aan Emoji op Telegram. Dit maakt het vinden van specifieke stickers een stuk gemakkelijker.
Een handig trucje om in Telegram te gebruiken is de snelkoppeling die iedere sticker stiekem bevat. Ook stickers die je later pas toevoegt aan Telegram zijn gekoppeld aan een specifieke Emoji, zodat je ze razendsnel kunt selecteren. Handig als je een grote collectie aan stickers hebt, en je alleen de relevante wilt zien. Kies bijvoorbeeld voor het duimpje om alle duim-stickers te zien verschijnen, of het vrolijke gezichtje om alleen lachende stickers op te laten duiken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2016
Categorie Apps
Onderwerp telegram