Stemmen voor verkiezingen.

Dit zijn de beste politieke apps: handig voor de Europese Parlementsverkiezingen

Wil je meer informatie over jouw favoriete politieke partij? Of ben je op zoek naar een stemwijzer, bijvoorbeeld voor de Europese Parlementsverkiezingen? In deze gids vind je de beste apps voor politiek nieuws, verkiezingen, kieswijzers en meer.

De politiek kan ingewikkeld in elkaar zitten. Met regelmatige nationale verkiezingen word je als stemgerechtigde vaak opgetrommeld om naar de stembureaus te gaan om daar jouw keuze te maken. Deze keer gaan we naar de stembus voor Europa. Maar welke apps zijn nu het handigst bij het maken van je keuze? Welke nieuwsapps hebben een goede sectie voor politiek nieuws en welke partijen hebben een eigen app? Voordat je gaat stemmen voor de Europese Parlementsverkiezingen is het belangrijk om je goed in te lezen en deze politieke apps helpen je daarbij.

Welke stemwijzers voor Europese Parlementsverkiezingen zijn er?

In Nederland is er een aantal stemwijzers die je kunnen helpen met het maken van je keuze bij een verkiezing. De populairste stemwijzers zijn de originele Stemwijzer en Kieskompas. Van beide stemwijzers zijn helaas geen eigen apps beschikbaar, maar je kunt ze prima op je iPhone of iPad gebruiken dankzij de mobiele website. Open Safari en bezoek www.stemwijzer.nl of www.kieskompas.nl.

Stemwijzer en Kieskompas voor Europese Verkiezingen.

NU.nl en Citisens hebben ook samen MijnStem opgezet. Via de website https://mijnstem.nl beantwoord je meerdere stellingen die gaan over Europese zaken, zodat je uiteindelijk een stemadvies krijgt.

Als je niet weet waar je in de buurt kan stemmen, dan kun je daar de website stemwegwijzer.nl voor gebruiken. De site gebruikt je locatie om het dichtstbijzijnde stembureau voor je op te zoeken, inclusief routebeschrijving. Je kan ook zoeken op stemlokalen die roelstoeltoegankelijk zijn, zodat iedereen zijn stem uit kan brengen.

Wat zijn de beste apps voor politiek nieuws?

Bijna alle Nederlandse nieuwsapps hebben een categorie die zich richt op politiek nieuws. Zowel de NOS, RTL Nieuws als de app van NU.nl hebben een categorie Politiek. Je vindt hier niet alleen het laatste nieuws over de aankomende verkiezingen of verkiezingsuitslagen, maar ook al het overige politieke nieuws.

NOS

De app van de NOS laat je je eigen rubrieken kiezen die onderaan de app te vinden zijn. Stel je bent alleen geïnteresseerd in politiek nieuws, dan voeg je de rubriek Politiek toe aan het rijtje in de tabbalk. Je vindt hier alleen binnenlands politiek, dus je wordt niet gestoord door berichten over de Amerikaanse politiek. De app van de NOS geeft ook pushmeldingen, mocht je dat willen. Het is niet mogelijk om alleen pushberichten voor politiek nieuws in te stellen.

RTL Nieuws

Heeft het RTL Nieuws liever jouw voorkeur, dan kun je ook bij hen terecht voor je dagelijkse dosis politiek nieuws. Via de Meer-knop vind je onder het kopje Rubrieken de categorie Politiek, waar al het politiek nieuws te vinden is. Je kunt dit menu helaas niet als standaard instellen of de app naar eigen smaak indelen.

NU.nl

Het voordeel van de app van NU.nl is dat zij bij specifieke verkiezingen altijd een aparte sectie hebben, waar al het nieuws over die specifieke verkiezingen bij elkaar te vinden zijn. Dit geldt ook voor de Europese Parlementsverkiezingen, maar bijvoorbeeld ook voor Tweede Kamerverkiezingen. Je vindt dit extra menu onder de Rubrieken-knop, rechtsonder in de app van NU.nl.

De Peiling

Als je benieuwd bent hoe de partijen ervoor staan volgens de laatste peilingen, dan kan je terecht bij De Peiling van EenVandaag. De peilingen in de app zijn uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos en bieden dus een goede schatting hoe er gestemd gaat worden bij de volgende verkiezingen. Je kunt ook je eigen coalitie samenstellen met behulp van de Coalitiemeter, om te zien of jouw droomkabinet aan een meerderheid komt. Bovendien zie je per partij hoe de peilingen de afgelopen maanden waren.

Debat Direct

Debat Direct is de app die uitgebracht is door de Tweede Kamer zelf. Met de app kijk je live naar alle debatten die in de Tweede Kamer gepland staat. Je leest in de app meer over het onderwerp, bekijkt de schema’s en schakelt live in. De app heeft ook een secondescreen-stand, voor als je het debat live op televisie kijkt. De app geeft je dan meer achtergrondinformatie en leert je meer over de huidige sprekers. Kijk je uit naar een bepaald debat, dan kun je een notificatie krijgen als het spreken op het punt staat om te beginnen.

Welke politieke partijen hebben een app?

Er is een aantal politieke partijen met een eigen app. In de apps vind je bijvoorbeeld meer informatie over de standpunten, maar sommige apps zijn wat meer gesloten en alleen bedoeld voor de leden van die specifieke partijen. Onderstaande politieke partijen hebben op dit moment hun eigen landelijke app. Daarnaast zijn er allerlei lokale apps die alleen op een bepaalde gemeente zijn gericht.

VVD

Met de app VVD Community log je in met je MijnVVD-account. De app is dan ook alleen bedoeld voor leden van de VVD-bestuurdersvereniging en campagneleiders. Je kan vervolgens mee discussiëren over allerlei onderwerpen of zelf je eigen gesprek starten. Als buitenstaander heb je dus niet zo heel veel aan deze app. Voor informatie over standpunten kun je het beste terecht bij de website van de VVD.

CDA APPèl

De app van het CDA houdt je op de hoogte van het laatste nieuws rondom de partij. Denk bijvoorbeeld aan televisieoptredens van prominente CDA-leden, maar ook links naar nieuwsberichten die betrekking hebben op het CDA. De app heeft geen menu of een hele duidelijke interface, maar is wel bijgewerkt voor de meest recente toestellen. Als bonus zijn er zelfs iMessage-stickers van het CDA.

SP Spits

Deze SP-app heeft ook als doel om fanatieke SP’s van zich te laten horen. De app heeft al het nieuws rondom de SP, bijvoorbeeld bij televisieoptredens. Het grootste doel van de app is om het nieuws verder te verspreiden over de verschillende kanalen, zoals Facebook en Twitter. Bij elk nieuwsbericht vind je dan ook knoppen om dit te doen. Om de app te kunnen gebruiken, moet je echter wel een SP-account hebben. Dit kun je rechtstreeks in de app aanmaken, dus het is niet nodig om echt SP-lid te zijn.

Naast deze overkoepelende apps van deze partijen, zijn er ook van enkele lokale afdelingen apps beschikbaar. Ben je op zoek naar een app van een specifieke partij, dan kun je hier het beste naar zoeken via de App Store.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2019
Categorie Apps
Onderwerp politiek
Devices iPad, iPhone
Software iOS