Stemmen voor verkiezingen.

Dit zijn de beste politieke apps: handig voor Tweede Kamerverkiezingen 2023

Stemwijzers, politiek nieuws en meer
Wil je meer informatie over jouw favoriete politieke partij? Of ben je op zoek naar stemwijzer apps voor de Tweede Kamerverkiezingen 2023? Wil je weten waar je kan stemmen? In deze gids vind je de beste apps voor politiek nieuws, verkiezingen, kieswijzers en meer.

De politiek kan ingewikkeld in elkaar zitten. Met regelmatige nationale verkiezingen word je als stemgerechtigde vaak opgetrommeld om naar de stembureaus te gaan om daar jouw keuze te maken. Deze keer gaan we weer naar de stembus om leden van de Tweede Kamer te kiezen, want de Tweede Kamerverkiezingen 2023 zijn vandaag. Maar welke apps zijn nu het handigst bij het maken van je keuze? Welke nieuwsapps hebben een goede sectie voor politiek nieuws en welke partijen hebben een eigen app? Met welke apps volg je de uitslag van verkiezingen? Voordat je gaat stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen is het belangrijk om je goed in te lezen en deze politieke apps helpen je daarbij. Ook hebben we enkele stemwijzer apps voor je op een rij gezet.

Welke stemwijzer apps voor Tweede Kamerverkiezingen 2023 zijn er?

In Nederland is er een aantal stemwijzers die je kunnen helpen met het maken van je keuze bij een verkiezing. Je kent ongetwijfeld de bekende Stemwijzer en Kieskompas, maar er zijn tal van stemwijzers die je op je iPhone en iPad kan doen. Van de meeste stemwijzers zijn helaas geen eigen apps beschikbaar, maar je kunt ze prima op je iPhone of iPad gebruiken dankzij de mobiele website.

Stemwijzers Tweede Kamerverkiezingen 2023

Dit is een greep van de stemwijzers die je op je iPhone en iPad kan doen:

  • Stemwijzer: De bekendste stemwijzer, waarbij je aan de hand van 30 stellingen een stemadvies kan krijgen. Je geeft per stelling aan of je het eens, oneens of geen van beide bent. Geschikt voor Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg.
  • Kieskompas: Ook bij Kieskompas krijg je een aantal stellingen, maar daar kan je ook per stelling aangeven in hoeverre je het eens of oneens bent. Check van deze organisatie ook het Energie Kieskompas, Zorg Kieskompas en Woon Kieskompas.
  • Jongeren Kieswijzer: Deze kieswijzer legt de focus op onderwerpen die belangrijk zijn voor jongeren, zoals onderwijs, werk en huisvesting. Naderhand kan je aangeven welke onderwerpen voor jou nog extra belangrijk zijn. Jongeren kunnen ook kijken bij Young Voice, een website van ProDemos.
  • Technologie Kieswijzer: Bij deze stemwijzer ligt de focus vooral op technologie en aanverwante zaken, zoals privacy. Als dit voor jou belangrijke thema’s zijn, kan deze stemwijzer goed van pas komen.
  • Stem op een Vrouw: Deze website helpt je met het kiezen van de beste vrouw op de kieslijst van jouw partij.
  • OpenVerkiezingen: Het is 2023, dus je kunt natuurlijk ook AI gebruiken om je keuze te maken. Vul een stelling in en deze AI vertelt je wat de partijen ervan vinden op basis van hun verkiezingsprogramma.
  • NOS: Op deze interactieve website van de NOS kun je filters instellen met jouw politieke voorkeuren. Voldoet een partij niet aan die voorkeur? Dan verdwijnt hij uit het overzicht. Zo blijft enkel een selectie met jouw voorkeuren over.
  • Stemchecker: Deze stemwijzer van de Volkskrant geeft je geen stemadvies, maar vergelijkt je antwoorden op de stellingen met die van het stemgedrag van de politieke partijen in de Tweede Kamer. Het gaat er dus niet om wat de partijen in programma’s allemaal beloven. Je kunt hiervoor ook Check je stem gebruiken.

We zeiden het eerder al, maar de meeste kieswijzers hebben geen eigen app. Omdat er één uitzondering is, willen we die even apart belichten. Met Bubbel Chat kun je eerst een kieswijzer invullen en vervolgens met andere gebruikers chatten over stellingen. Het idee is dan dat je uit je eigen bubbel komt en een goed gesprek kunt hebben met iemand die nu niet jouw mening deelt. De chats zijn anoniem. Je kunt ook zonder app chatten. Dat doe je de website van Waaromkiesjij.

Waar kan ik stemmen?

Als je niet weet waar je in de buurt kan stemmen, dan kun je daar de website Waar is mijn stemlokaal of stemwegwijzer.nl voor gebruiken. De sites gebruiken je locatie om het dichtstbijzijnde stembureau voor je op te zoeken, inclusief routebeschrijving. Je kan ook zoeken op stemlokalen die rolstoeltoegankelijk zijn, zodat iedereen zijn stem uit kan brengen.

De Nederlandse ontwikkelaar Tom de Ruiter heeft op basis van de gegevens van Waar is mijn stemlokaal een app gemaakt om stembureaus in de buurt te vinden. De app Stembureaus: Waar stemmen? is een mooie app die allerlei nuttige informatie geeft over stemlokalen bij jou in de buurt. Je checkt de openingstijden, informatie over rolstoeltoegankelijkheid en visuele hulpmiddelen en andere nuttige info. Ook start je daarmee de navigatie, waarna de app overschakelt naar de Kaarten-app. Hoewel je de app hoogstens eenmaal per jaar nodig hebt en je de info ook op de website kan vinden, is hij zeker mooi gemaakt.

Wat zijn de beste apps voor politiek nieuws?

Zoek je geen apps voor een stemwijzer, maar wil je je gewoon wat meer inlezen? Bijna alle Nederlandse nieuwsapps hebben een categorie die zich richt op politiek nieuws. Zowel de NOS, RTL Nieuws als de app van NU.nl hebben een categorie Politiek. Je vindt hier niet alleen het laatste nieuws over de aankomende verkiezingen of verkiezingsuitslagen, maar ook al het overige politieke nieuws. Deze apps komen bij de de Tweede Kamerverkiezingen goed van pas.

NOS

De app van de NOS laat je je eigen rubrieken kiezen die onderaan de app te vinden zijn. Stel je bent alleen geïnteresseerd in politiek nieuws, dan voeg je de rubriek Politiek toe aan het rijtje in de tabbalk. Je vindt hier alleen binnenlands politiek, dus je wordt niet gestoord door een een overvloed aan berichten over de Amerikaanse politiek. De app van de NOS geeft ook pushmeldingen, mocht je dat willen. Het is niet mogelijk om alleen pushberichten voor politiek nieuws in te stellen.

RTL Nieuws

Heeft het RTL Nieuws jouw voorkeur, dan kun je ook bij hen terecht voor je dagelijkse dosis politiek nieuws. Via de Meer-knop vind je onder het kopje Rubrieken de categorie Politiek, waar al het politiek nieuws te vinden is. Je kunt dit menu helaas niet als standaard instellen of de app naar eigen smaak indelen. Je kan wel bij een nieuwsartikel over de Tweede Kamerverkiezingen onderaan de schakelaar voor het onderwerp aanzetten, zodat je pushberichten krijgt bij nieuwe artikelen die gaan over de verkiezingen.

NU.nl

Het voordeel van de app van NU.nl is dat zij bij specifieke verkiezingen altijd een aparte sectie hebben, waar al het nieuws over die specifieke verkiezingen bij elkaar te vinden zijn. Dit geldt uiteraard ook voor de Tweede Kamerverkiezingen. Je vindt dit extra menu op de voorpagina, onder het belangrijkste nieuws.

De Peiling

Als je benieuwd bent hoe de partijen ervoor staan volgens de laatste peilingen, dan kan je terecht bij De Peiling van EenVandaag. De peilingen in de app zijn uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos en bieden dus een goede schatting hoe er gestemd gaat worden bij de volgende verkiezingen. Je kunt ook je eigen coalitie samenstellen met behulp van de Coalitiemeter, om te zien of jouw droomkabinet aan een meerderheid komt. Bovendien zie je per partij hoe de peilingen de afgelopen maanden waren. De app heeft onlangs een grote update gekregen, die het design een stuk mooier maakt.

Debat Direct

Debat Direct is de app die uitgebracht is door de Tweede Kamer zelf. Met de app kijk je live naar alle debatten die in de Tweede Kamer gepland staat. Je leest in de app meer over het onderwerp, bekijkt de schema’s en schakelt live in. De app heeft ook een secondescreen-stand, voor als je het debat live op televisie kijkt. De app geeft je dan meer achtergrondinformatie en leert je meer over de huidige sprekers. Kijk je uit naar een bepaald debat, dan kun je een notificatie krijgen als het spreken op het punt staat om te beginnen.

Uitslag verkiezingen volgen via apps

Met bovenstaande nieuwsapps kun je natuurlijk ook op verkiezingsavond de uitslag live volgen. Er zijn veel liveblogs en met pushberichten houden de nieuwsapps je op de hoogte. Met apps voor televisiekijken kun je ook live de uitslag op tv volgen, die bijvoorbeeld bij de NOS te zien is. In onze gids lees je welke apps voor tv-kijken wij het beste vinden.

Bekijk ook

Televisiekijken op je iPhone en iPad met Nederlandse apps

Televisiekijken doe je net zo makkelijk op je iPhone en iPad, waar je maar wilt. Met deze Nederlandse apps kijk je tv, overal en op elk moment.

Welke politieke partijen hebben een app?

Voorheen waren er nog wel wat partijen met een eigen app, maar tegenwoordig is dat aanbod helaas minimaal. Er is nog een handjevol apps van politieke partijen met een landelijke app, maar die worden zelden tot nooit bijgewerkt. Daarnaast zijn er allerlei lokale apps die alleen op een bepaalde gemeente zijn gericht. Ben je op zoek naar een app van een specifieke partij, dan kun je hier het beste naar zoeken via de App Store.