Einde van een tijdperk: Apple stopt met iPod nano en iPod shuffle

Apple lijkt te zijn gestopt met de iPod nano en iPod shuffle. De twee muziekspelers zijn niet meer te vinden op de website van Apple.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple is gestopt met de iPod nano en de iPod shuffle. De twee muziekspelers zijn verwijderd van de Apple-website en niet meer te bestellen. De afgelopen twee jaar bracht Apple al geen nieuwe modellen meer uit en de kleine muziekspelers werkten ook niet met Apple Music.


ipod-nano-kleuren-2015

Einde voor iPod nano en iPod shuffle

Zoek je op de Apple-website naar deze iPods, dan vind je alleen nog maar kabeltjes. Zoek je gericht naar de muziekspelers, dan word je doorgestuurd naar de pagina van Apple Music. Apple heeft ook het menu op de website aangepast en de twee goedkoopste iPods weggehaald uit de menustructuur. In plaats daarvan staat er alleen nog de iPod touch. We hebben het nagezocht en ontdekten dat de pagina’s gisteren nog gewoon bestonden.

In juli 2015 bracht Apple voor het laatst nieuwe kleurtjes van de iPod nano en shuffle uit. Je kunt sindsdien kiezen uit spacegrijs, zilver, goud, blauw en roze. In de Apple Stores stonden de iPods al langere tijd niet meer uitgestald op de tafels; als je er een wilde hebben moest je op zoek gaan in de accessoirekasten langs de wanden.

ipod-nano-kleuren-2015

Waarom Apple is gestopt met de iPod shuffle en nano is misschien wel te raden: ze werken niet samen met Apple Music en dat is vreemd voor twee apparaten die zo sterk op muziek zijn gericht. Wellicht had Apple geen zin om nog nieuwe exemplaren met compleet herschreven software uit te brengen. Uit de kwartaalcijfers van Q4-2014 bleek dat Apple 2,6 miljoen iPods had verkocht (inclusief de touch), terwijl er elk kwartaal rond de 50 miljoen iPhones over de toonbank gaan. Sinds 2015 rapporteert Apple de verkoopcijfers van iPods niet meer afzonderlijk.

iPod shuffle en nano sinds 2005

Apple bracht de iPod shuffle in januari 2005 op de markt, gevolgd door de iPod nano in september 2005. Het is bijna niet te geloven dat twee jaar later al de eerste iPhone verscheen. In de loop van de tijd zijn er meerdere modellen en kleuren verschenen, maar één ding bleef daarbij hetzelfde: de shuffle kreeg nooit een schermpje. De iPod nano ging daarentegen steeds meer op een iPod touch lijken, met icoontjes en een thuisknop onder het scherm. De laatste technische update van de shuffle verscheen in 2010. Dit vierkante model werd door sommige mensen al gebruikt als een ‘Apple Watch’. De iPod nano kreeg in 2012 de laatste technische vernieuwing.

Beide zijn belangrijk geweest voor Apple. Dankzij de kleurige iPods wist Apple door te dringen tot de mainstream en er zijn heel wat consumenten voor wie de iPod de eerste kennismaking met Apple is geweest. Welk model was jouw eerste iPod?

Via: MacRumors

Reacties: 20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.