iCulture inspireert: 5 apps met Nederlandstalige boeken, verhalen en leestips

Omdat er winterse dagen aan komen zet iCulture vijf inspirerende apps met boeken en verhalen voor iPhone en iPad voor je op een rij.

lezen sneeuw
Het is zover. De eerste sneeuw, de eerste kramen met kerstbomen en de eerste kerstkransjes-misselijkheid zijn nabij. En dat is voor ons een uitgelezen kans om eens een aantal goede apps met boeken en verhalen voor je op een rij te zetten. Zo hoef je je binnenshuis nooit te vervelen en breng je de kerstvakantie in alle rust door, hoe guur het ook wordt. Met de applicaties die wij hieronder voor je op een rij hebben gezet kun je inspiratie opdoen door verhalen te lezen, boekfragmenten te bekijken en boekentips met andere liefhebbers uit te wisselen. Dus trek dat huispak aan, zet de verwarming lekker hoog, pak toch maar die kerstkransjes erbij (eentje is geentje) en speur naar leesvoer met deze apps.

Lees dit Boek

Lees dit boek is een universele applicatie voor de iPhone, iPad en iPod touch die het hart van fanatieke lezers wel eens sneller kan doen kloppen. De app toont een visueel en speels overzicht van 24 nieuwe Nederlandse boeken. De lijst wordt elke week met 4 boeken ververst en laat je fragmenten ervan in alle rust lezen. De boeken in het overzicht worden geselecteerd door redacteuren van 21 uitgeverijen in Nederland en België. In het beginscherm van de app zie je alle boekcovers staan. Als je erover heen veegt zie je een boek als het ware omdraaien, naar een citaat en een foto van de auteur. Druk erop en je ziet een beschrijving van het boek, een koop-knop en een lees fragment-knop. Bij elk boek vertelt een uitgever of redacteur waarom hij of zij dit boek wilde uitgeven.

kafteninformatie

Als je een fragment leest kun je de lettergrootte en het lettertype naar eigen smaak aanpassen. Eén klein nadeel: het groene navigatiebalkje boven de fragmenten -dat hinderlijk en slecht bereikbaar is en wij in 2012 aankaartten – is nog steeds niet verdwenen. Uiteindelijk heeft Lees dit Boek niet veel meer functies dan een app als Apple Boeken (iBooks), maar biedt wel een erg prettig overzicht om inspiratie op te doen. Bovendien kun je ook boeken delen en beoordelen. Daarnaast worden de e-bookedities van alle boeken in de app altijd 6 weken in prijs verlaagd. Ook goed om te weten: sinds kort heeft Lees dit Boek ook ondersteuning voor PDF en als je de Lees dit boek-app installeert kun je een week lang gratis een e-book lezen. Welk boek je gratis kunt lezen is overigens een verassing; om dat te ontdekken zul je boeken moeten omdraaien totdat er ergens gratis staat.

Pikas

Pikas is een relatief nieuwe Nederlandse app met verhalen die zijn geschreven voor het scherm. Ze moeten bij wijze van spreken binnen een korte treinreis te lezen zijn. Ieder verhaal duurt maximaal 20 minuten om te lezen en bevat veel wendingen. Ze moeten geschikt zijn om van een scherm te lezen: kort, pakkend en verrassend. Sommige Pikas zijn geschreven door bekende schrijvers en journalisten, maar dat is absoluut geen vereiste. Pikas heeft namelijk een online schrijftool op de website, waarmee iedereen eigen verhalen kan schrijven en indienen. Als een verhaal door een panel van lezers en redacteuren wordt goedgekeurd staat hij binnen een paar dagen in de app.

pikas stationverhaal pikas

Na het inloggen kom je meteen op het beginscherm van Pikas terecht. Daar kun je kiezen om de Gratis Pikas van de week te lezen, bij het “Pikas Station” verhalen te kopen, of jouw gelezen en gekochte verhalen bij “Mijn Pikas” te bekijken en beheren. In het Pikas Station zijn 30 losse verhalen beschikbaar, in categorieën van spanning en humor tot drama en erotiek. De meeste Pikas verhalen kosten €0,89, waarvan de helft naar de schrijver van het verhaal gaat. Deze Pikas worden wekelijks vernieuwd. Daarnaast kun je hier ook de eerste afleveringen van de vier Pikas series aanschaffen. Deze series lezen als een soap: er verschijnt iedere week een nieuwe aflevering in de app. Bij die series krijg je na het lezen een meerkeuzevraag, waarmee je kunt stemmen over het verloop van het verhaal.

VakantieBieb

Wie wel eens een boek in de bibliotheek leent, kan direct gebruik maken van de VakantieBieb-app. De leden krijgen hier een paar vakantieboeken voorgeschoteld die zij gratis mogen lenen en onderweg kunnen lezen. Het gaat om de volledige versies van de boeken die alleen tijdens de vakantie gelezen kunnen worden. Hoewel de VakantieBieb-app is bedoeld als extra service aan de leden van de bibliotheek, is enige tijd geleden besloten om de boeken ook voor niet-leden toegankelijk te maken. Deze gebruikers moeten zich dan wel aanmelden en inloggen, maar verder is er geen echt lidmaatschap of een rekening aan verbonden.

boekenkastverhaal

In de VakantieBieb is een beperkt aanbod, maar worden wel titels voor allerlei doelgroepen aangeboden. Zo zijn er zowel kinderboeken als spannende thrillers beschikbaar. Tijdens de aankomende kerstvakantie is de periode waarin je boeken kunt ‘lenen’ vier weken, van 9 december 2013 tot en met 5 januari 2014. We kunnen dus al bijna aan het lezen slaan. In de zomervakantie waren er ongeveer 50 verschillende boeken in de app te lezen; vanaf 9 december zal het aanbod worden uitgebreid met ongeveer 15 nieuwe e-books. Wie niet kan wachten of pas na de kerstvakantie weer aan de Vakantiebieb-app denkt kan terecht bij de app eBook Selectie. Die bevat een greep uit het aanbod van rechtenvrije boeken.

Vertragingsapp/Prettige Leesdagen

Eigenlijk zijn ze bedoeld om te lezen terwijl je op een vertraagde trein wacht, maar de korte verhalen uit de Vertragingsapp misstaan ook niet op de bank thuis. Voordat je begint met lezen, geef je op een stationsklok aan hoeveel tijd je over hebt voor een verhaal. Afhankelijk van waar je de klok op zet, krijg je vervolgens maximaal vier verhalen in beeld waar je aan kan beginnen. Als je minder tijd hebt dan verwacht, kun je gerust ademhalen. De app start de volgende keer weer op waar ze gebleven was en fungeert zo als bladwijzer.

leesklokboek

Naast de algemene Vertragingsapp brachten uitgeverijen Querido, Nijgh & Van Ditmar en Atheneum in 2011 ook een speciale Winter Vertragingsapp uit. Onder het motto ‘Lezen terwijl het vriest’ bood die app ongeveer 20 verhalen van auteurs als Anna Enquist, Arthur Japin en Tessa de Loo. Het jaar daarop kwamen ze met de Prettige Leesdagen app, die hetzelfde concept met leesklok en verhalen hanteert. Het is nog even afwachten of de uitgeverijen dit jaar weer met iets nieuws komen, maar installeer anders gerust de oudere apps uit de App Store: de verhalen zijn immers tijdloos en geschreven door gerenommeerde auteurs.

Goodreads

Goodreads is een populaire sociale boekenapp, waarmee je andere lezers kunt ontmoeten en aanbevelingen voor boeken krijgt. Er zijn zowel Engelse als Nederlandse boeken in de app te vinden. Meer dan 20 miljoen leden vertellen welke boeken ze hebben gelezen en wat ze ervan vonden. Die gebruikers hebben samen al meer dan 570 miljoen boeken aan hun boekenlijst of plank toegevoegd. De app is kortom ideaal om inspiratie op te doen. Ook handig als je van obscuurdere auteurs of genres houdt en niemand in je vriendenkring kan vinden die dezelfde boeken leest. Bij Goodreads lukt dat wel: je kunt met lezers van over de hele wereld praten over je ervaringen en welke impact een bepaald boek op je heeft gehad.

goodreadsbarcode

Daarnaast kun je in Goodreads boeken reviewen en lijstjes maken van boeken die je nog wilt lezen. Een handige manier om een verlanglijstje aan te leggen. Als je in een boekwinkel of bij vrienden een interessant boek ziet liggen kun je de streepjescode scannen en het boek aan je leeslijst toevoegen. Tot slot kun je in deze app ook e-books vinden, want Goodreads heeft meer dan 2000 open domein boeken die je gratis kunt lezen. Met al die mogelijkheden en fijne functies is Goodreads een absolute aanrader voor boekenwurmen en leesliefhebbers.

Heb jij een favoriet of ken je andere boekenapps om de winter mee door te komen? Laat het vooral hieronder weten!

De genoemde apps zijn eerder door iCulture besproken maar de beschrijvingen in dit artikel zijn geüpdatet met nieuwe functies en actuele informatie.

Foto bovenaan: Flickr CC (via Frédérique Voisin-Demery)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!