Runkeeper op Apple Watch

De 15 beste sport- en gezondheidsapps voor de Apple Watch

De Apple Watch is een ideaal sportmaatje om lekker actief mee te zijn. iCulture selecteerde de beste sport- en gezondheidsapps voor de Apple Watch, waarmee lichaam en geest fitter worden.

Runkeeper op Apple Watch
De Apple Watch is een ideaal hulpmiddel tijdens het sporten en fitnessen. Werk aan een goddelijk lichaam, terwijl de Apple Watch ondertussen je hartslag, lichaamsbeweging en meer vastlegt. Je hebt de iPhone niet meer nodig, want met onderstaande sport- en fitness-apps voor de Apple Watch krijg je de instructies op je pols. ER is natuurlijk de standaard Workout-app van Apple, maar er zijn veel goede alternatieven. Het gaat zoveel mogelijk om native apps die zelfstandig op de Apple Watch kunnen worden gebruikt, zonder tussenkomst van de iPhone.

Nike+ Run Club

Deze app is de beste partner voor je Apple Watch als je wil gaan hardlopen. De app is standaard aanwezig op de Apple Watch Nike+ (met exclusieve wijzerplaten), maar je kunt hem ook gewoon los downloaden voor iedere andere Apple Watch. De app werkt goed samen met de GPS-chip, zodat je ook zonder je iPhone op zak kunt hardlopen met je Apple Watch. Je kunt tijdens het hardlopen aangemoedigd worden met audiobegeleiding, maar ook door je vrienden door ze te laten weten dat je gaat hardlopen.

Pocket Yoga

Kies uit 27 sessies om yoga-oefeningen te doen. Ze variëren in tijdsduur en moeilijkheid. Je krijgt tijdens het uitvoeren duidelijke instructies in beeld en tekst, zodat je precies de juiste houding kunt aannemen. Ook krijg je een preview te zien van elke oefening, zodat je precies kunt zien of het niet te moeilijk voor je is. Op de Apple Watch zie je precies wat je hartslag is en welke positie je moet aannemen.

Gymaholic

Deze app bevat 202 oefeningen met afbeeldingen en beschrijvingen, waarmee je meteen aan de slag kunt. De app bevat bovendien een tracker die de verstreken tijd, hartslag en verbrande calorieën in de gaten houdt. Je kunt de Apple Watch-app van Gymaholic gebruiken zonder iPhone, dus die kun je tijdens het sporten thuislaten.

Runkeeper

Hardlopen met de Apple Watch lukt prima. Op de Apple Watch zonder GPS moet je eerst wel 20 minuten met de iPhone én de Apple Watch gaan hardlopen, maar vanaf dat moment neemt de smartwatch het stokje over en kan zelfstandig meten hoever je hebt gelopen. Je krijgt alleen niet een kaartje te zien van de afgelegde route. Heb je een nieuwere Apple Watch met GPS, dan kan deze ook geheel zelfstandig gebruikt worden, inclusief kaartje met afgelegde afstand. De Apple Watch toont onder andere de verstreken tijd, afstand en snelheid. Ook je hartslag is onderin beeld te volgen.

Een soortgelijke app als Runkeeper is Strava (link). Sommige gebruikers melden met Runkeeper problemen met het doorsturen van hartslaggegevens, dus de Strava-app kan een goede vervanging zijn. Je kunt de gegevens uit Strava importeren naar Runkeeper, als je alle gegevens graag in Runkeeper correct wil bekijken.

Runtastic

Ben je niet zo’n fan van Runkeeper maar ga je liever rennen met Runtastic, omdat ze zo’n enorme hoeveelheid aanvullende apps voor buikspieren, bilspieren en andere lichaamsdelen hebben? Dan is Runtastic ook een aanrader. Geef aan welke sport je gaat doen (niet alleen hardlopen wordt ondersteund) en de app geeft aan hoeveel tijd er is verstreken, wat de afstand is en wat je snelheid is. Je kunt na afloop op de Apple Watch ook de statistieken nalezen. Werkt ook zonder iPhone en houdt je met vibraties op de hoogte van je huidige tempo.

Seven

Het is onvermijdelijk: de 7 Minute Workout is definitief doorgebroken tot iedereen die fit wil blijven met een minimale hoeveelheid middelen. Het enige wat je nodig hebt is een muur en een stoel. De Apple Watch-app geeft aan welke oefeningen je moet doen en geeft een seintje als je aan de volgende oefening moet beginnen. Je ziet na afloop ook een score op je Apple Watch.

RunFit

Deze app is gemaakt door Wahoo, een bekende fabrikant van hartslagmeters. Je traint bij deze hardloop-app dan ook op basis van hartslag. Dat is veel slimmer, omdat je dan precies weet dat je in de juiste trainingszone zit. In de Apple Watch-app geef je aan of je gaat hardlopen/wandelen, cardio-oefeningen of krachttraining doen. De app geeft vervolgens duidelijk zichtbaar aan wat je hartslag is.

Lark

Lark is een app die je probeert gezondere gewoontes aan te leren. Dit gebeurt aan de hand van een chatgesprekken. Lark leest gegevens in over slaap, lichaamsbeweging en maaltijden en geeft je daarna adviezen. Te weinig geslapen? Dan geeft Lark je tips om daar iets aan te doen. Ook heeft het virtuele mannetje in de Lark-app verstand van eetgewoontes. Zeg je dat je eieren met bacon hebt gegeten, dan waarscnuwt Lark dat dit al de derde keer deze week is, en dat je beter voor minder vette eiwitbronnen kunt kiezen.

Lifesum

Ook Lifesum is een app die je gezondere gewoontes aan probeert te leren. Deze app let daarbij op waterconsumptie, maaltijden, lichaamsbeweging en stappen. De Apple Watch-app maakt het makkelijker om gedurende de dag gezondere keuzes te maken, waarbij je bijvoorbeeld maaltijden, waterconsumptie en oefeningen makkelijk kunt invoeren. Ook krijg je via de Apple Watch tips, herinneringen en suggesties voor oefeningen.

Streaks

Streaks is een soort takenlijst, maar dan voor gezonde gewoontes. In de Apple Watch-app zie je je voortgang en wat de volgende taak is. Je kunt er zelfs een complicatie voor de wijzerplaat van instellen, zodat je altijd zicht hebt op de afspraken die je met jezelf hebt gemaakt, zoals: 1x per dag een gezonde maaltijd, 10.000 stappen lopen, de hond uitlaten en 20 burpees doen.

WaterMinder

Een simpel doel, maar deze app neemt het wel heel serieus. Met WaterMinder kun je heel gedetailleerd bijhouden of je wel voldoende water drinkt. In een grafiek zie je precies of je wel aan je doel bent gekomen. Een cirkel op de Apple Watch laat zien of je op schema zit en hoeveel milliliter je nog moet wegklokken. Heb je bekers met steeds dezelfde inhoud, dan kun je ook de inhoud daarvan vastleggen zodat je alleen het aantal bekers hoeft te tellen.

MyFitnessPal

MyFitnessPal is tegenwoordig eigendom van sportmerk Under Armour. De insteek van de app is echter niet veranderd: dit is dé app die heel wat mensen gebruiken om hun voedingswaren vast te leggen. Er staan ook allerlei typisch Nederlandse producten in, van supermarkten zoals AH, Lidl en Jumbo. Dat maakt het invoeren van maaltijden een stuk gemakkelijker. MyFitnessPal werkt samen met tientallen andere iOS-apps, dus je kunt de verbrande calorieën meteen weer van je maaltijden aftrekken.

Headspace

Makkelijk mediteren met je Apple Watch in slechts 10 minuten per dag. Je leert met deze app je stress verminderen, slaapt beter en voelt je rustiger. Voor een uitgerust brein. De ontwikkelaar noemt het een sportschoolabonnement voor je brein. Gratis toegang tot de basiscursussen, voor de gevorderde opties moet een in-app aankoop doen.

Pedometer++

Pedometer++ is een stappenteller voor je iPhone en Apple Watch. De Apple Watch-app houdt niet alleen je stappen bij, maar je kunt hem ook zo instellen dat deze direct zichtbaar zijn op je wijzerplaat. In de app is het mogelijk om een wandeling te starten, waardoor de app je hartslag in de gaten blijft houden. Je ziet dan direct de gelopen aantal kilometers en hoeveel calorieën je verbrand hebt.

Workouts++

Van dezelfde maker als Pedometer++ is er de workout-app Workouts++. Je kunt met deze app al je workouts aanpassen, zodat je in een mum van tijd gereed bent om te sporten. Als je graag naar podcasts luistert, kun je deze ook synchroniseren met de Apple Watch-app, zodat je geen iPhone meer nodig hebt tijdens het sporten. Je kunt de afspeelsnelheid van een podcast zelfs verhogen, zodat je beter in het ritme komt.

Ook interessant
Behalve bovenstaande apps zijn er nog wel meer handige apps die van pas kunnen komen.

  • RunGap - Workout Data Manager (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 8.0+) - Exporteer workouts van de standaard Workout-app naar een andere alternatieve app. Ideaal om al je workouts te beheren.
  • Runners Map (gratis, iPhone, iOS 11.0+) - Wil je alleen zien waar je allemaal je workouts gedaan hebt? Deze app brengt ze in kaart.
  • MySwimPro (gratis, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 11.0+) - Een app voor zwemmers. Alleen geschikt voor de Apple Watch Series 2 en nieuwer.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2018
Categorie Apps
Onderwerpen fitness, gezondheid
Device Apple Watch
Software watchOS