Speelschema’s, evenementen- en sportkalenders op je iPhone importeren

Tijdens belangrijke evenementen en grote sporttoernooien is het handig als alle data in je iPhone-agenda staan, bijvoorbeeld bij de Tour de France, WK Voetbal en EK Voetbal. Er zijn drie manieren om de wedstrijden en evenementen in je agenda te zetten. Hieronder lees je hoe dat moet.

Methode 1: Toevoegen via agenda-app

sunrise-zichtbare-kalendersEr zijn allerlei apps waarmee je wedstrijden en evenementen in je agenda kunt zetten. Sommige agenda-apps ondersteunen die functie al standaard. In de Nederlandstalige agenda-apps Week Calendar, Easy Calendar en Week Agenda Ultimate kun je sporttoernooien en evenementen tegen een kleine in-app aankoop in je agenda zetten. Dit kost meestal €0,99. De agenda-app Sunrise Agenda biedt veel wedstrijd- en evenementenagenda’s zelfs gratis aan. De afbeelding hiernaast laat zien hoe je extra agenda’s in Sunrise in- en uitschakelt. Je kunt bijvoorbeeld ook de wedstrijden van je favoriete voetbalteam of de schoolvakanties in je agenda zichtbaar maken.

Bij grote sporttoernooien kun je de agenda weer uitschakelen, zodra het toernooi voorbij is. De afspraken verdwijnen dan weer uit de agenda.

Deze agenda’s kunnen op afstand worden bijgewerkt, dus zodra de uitslag bekend is past de maker de tekst aan zodat je meteen de uitslag kunt lezen.

Methode 2: Toevoegen via gespecialiseerde app

abonneren-op-agendaVoor veel evenementen zoals Tour de France en WK Voetbal zijn er gespecialiseerde apps, waarmee je tegen betaling wedstrijden in je agenda kunt zetten. Voor het WK 2014 verschenen bijvoorbeeld de apps WK 2014 – schema & wedstrijden en WK 2014 Brazilië Agenda Oranje. Voor deze apps moet je meestal betalen. Het mooie is echter, dat ze meestal ook de uitslagen laten zien.

Methode 3: Toevoegen via iCal

Je kunt jezelf ook abonneren op evenementenagenda’s. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het webcal-formaat. Een linkje naar een dergelijke agenda is te herkennen aan ‘webcal://’. Op de websites WebCal.fi en iCalShare vind je een hoop handige agenda’s, zoals voor weeknummers, dagnummers, zonsopgang en maanfasen. Je kunt je bijvoorbeeld abonneren op dagnummers in je agenda via deze link:

webcal://www.webcal.fi/cal.php?id=371&format=ics&wrn=1&wp=1&wf=12&color=%23000000&cntr=&lang=nl&rid=wc

Abonneren doe je als volgt: dubbelklik op de URL en de Agenda-app op de Mac wordt gestart. Je hoeft daarna alleen nog op de knop ‘Abonneer’ te drukken. De Agenda-app op de Mac synchroniseert met de Agenda-app op de iPhone, dus daar zullen de items ook verschijnen.

ical-agenda-abonneren

Toevoegen kan ook op je iPhone:

  1. Ga naar Instellingen > E-mail, contacten, agenda’s.
  2. Tik op ‘Nieuwe account’.
  3. Kies ‘Anders’.
  4. Tik op ‘Voeg agenda-abonnement toe’.
  5. Voer een webcal- of ics-url in, of kopieer de link van een website.
  6. Tik op ‘Doorgaan’ en ‘Opslaan’.

Methode 4: Toevoegen via Google Agenda

Gebruik je Gmail en andere Google-diensten, dan kun je extra agenda’s ook makkelijk toevoegen via Google Agenda. Hiervoor abonneer je je op een agenda, waarbij je kunt kiezen uit allerlei voorgedefinieerde agenda’s. Ook kun je een specifieke agenda toevoegen door rechtstreeks de URL in te voeren. Dit kan een WebCal- of ICS-kalender zijn, zoals bij methode 3 werd genoemd.

Open je webbrowser, ga naar Google.com/calendar en klik op het omlaag wijzende pijltje bij ‘Andere agenda’s’. Je kunt kiezen uit ‘Door interessante agenda’s bladeren’ of ‘Toevoegen via URL’.

google-agenda-toevoegen

MarkThisDate heet nu SchedJoules

schedjoules-iphoneVoorheen kon je gebruik maken van de dienst MarkThisDate om allerlei evenementenkalenders aan de iPhone toe te voegen. Sinds juni 2014 is MarkThisDate gestopt en vervangen door de betaalde dienst SchedJoules. Via de app Calendar Store by SchedJoules kun je je abonneren op allerlei betaalde agenda’s, zoals feesdagen, weekkalenders, speelschema’s van tennis, voetbal en Formule 1.

Het grote voordeel van SchedJoules is dat je toegang hebt tot 180.000 wereldwijde kalenders, dus ook het speelschema van lokale voetbalclubs in Brazilië. Maar je moet wel voor alle agenda’s apart betalen (meestal €0,99 of €1,99). Hetzelfde bedrijf verkoopt ook allerlei losse apps voor feestdagen en schoolvakanties, lokale weersverwachting en het Eredivisie-speelschema.

Onderwerpen
door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!