Kwaliteit camera witte iPhone 4 anders dan zwarte iPhone 4

·

Witte-iPhone-4-foto's-anders-dan-zwarte-iPhone-4De witte iPhone 4 heeft een bizarre voorgeschiedenis. Aanvankelijk zou de variant tegelijk beschikbaar moeten zijn met de zwarte 4 in juni 2010, maar uiteindelijk verscheen de witte iPhone 4 pas eind april van dit jaar. Apple heeft nooit een reden opgegeven waarom de lichte versie zo lang op zich liet wachten, maar Apple’s mede-oprichter Steve Wozniak bracht in het begin naar buiten dat zijn witte iPhone 4-testtoestel slechtere foto’s maakte dan de zwarte iPhone 4. Hoe is de situatie nu, nu de witte iPhone 4 in de winkels ligt?

Wozniak wees erop dat de witte iPhone 4 slechtere foto’s maakte met de flits aan. De website Cult of Mac vernam van een anonieme bron dichtbij Apple dat het uitstel van de witte iPhone 4 inderdaad met de camera te maken had. De behuizing van wit glas zou teveel licht doorlaten waardoor de camerasensor overbelichte foto’s zou schieten.

Een Japans blog ontleedde de twee verschillende kleuren iPhones en spotte dat de cameramodules van beide toestellen verschillen. De lens van de witte iPhone 4 heeft een minder grote ‘kuil’ waar die in ligt, vermoedelijk om het witte licht tegen te houden.

PCWorld testte de camera’s van beide toestellen. Ze werden met verschillende functies losgelaten op gelijke objecten. De foto’s werden op dezelfde plek, vanuit dezelfde hoek geschoten. En wat blijkt? De witte iPhone 4 kent veel meer kleurendiepte als een foto met flits is genomen. Ook op videogebied is de witte iPhone 4 (bovenste video) het zwarte origineel (onderste video) de baas. Volgens PCWorld produceert de lichte telefoon iets scherper beeld met beter contrast en meer heldere kleuren in omgevingen zonder al teveel licht. Maar ondanks de diepere kleuren, stelt PCWorld dat de zwarte iPhone juist meer natuurgetrouwe beelden toont.

Volgens het onderzoeksteam van het magazine hoeft dat niet te betekenen dat er verschillende camera’s in de telefoons zitten. Het verschil zou ook te wijten kunnen zijn aan de reflectie van de lichte achterkant van de witte iPhone 4. Van hun 7-koppige testteam dat niet wist van de bron van de foto’s, dachten er 5 dat ze te maken hadden met verschillende camera’s. Één wees op een verschil in de intensiteit van de flits en een ander opperde dat ook softwarematige berekening aan de basis van het verschil zou kunnen staan.

Behalve bovenstaande video’s maakte PCWorld ook nog testfoto’s.

door Bart Breij

Is de appmeister van iCulture, die zijn nieuwe iPhone 6 aangrijpt om eens goed de bezem te halen door de 1150 geïnstalleerde apps. Heeft onder andere Tweetbot, Acompli, Forza en Vivino op zijn homescreen staan.

18 reacties

 1. door Leonard

  Over kwaliteit van de zwarte iPhone4 kan ik niets zeggen. Wel weet ik uit eigen ervaring dat bij de witte iPhone4 een case van bv. Angrybirds zijn weerslag heeft op de kwaliteit van met flits genomen foto’s. Ik heb een gele angrybirds case, waardoor mijn foto’s met flits steevast een gele gloed verkrijgen. Voor zover ik weet is dit niet het geval bij de zwarte versie. Maar misschien dat jullie dit kunnen bevestigen.

 2. door realist

  Softwarematige berekeningen? Zowel de zwarte als witte hebben toch dezelfde software?

 3. door Ruben v

  Het onderste treintje is sneller.

 4. door Hans

  Dit is niet het enige! De antenne geeft ook nog regelmatig problemen. Tijdens bellen valt verbinding weg! Is dit reden om nieuw toestel te claimen? Graag reactie hierop.

 5. door Martijn

  @Ruben v: maar hij haalt hem net niet in!! haha

 6. door Henri

  Da’s ook toevallig, nèt nu ik dit artikel zit te lezen komt er een sms’je binnen dat mijn eerder bestelde Witte iPhone binnen is gekomen!

  PS “kent veel meer kleurendiepte DAN een foto met flits” ;-)

 7. door Michel

  Da’s dus de reden dat bij de nieuwe iPhone de flitser naar de rechterkant verhuist.

  Gerucht bekrachtigd dus!

 8. @Henri: Misschien is het aardig om de rest van de zin ook even te lezen? ;-)

 9. door Henri

  @Bart Breij: ouch, [schaamrood]

 10. door yingie

  @Bart Breij: Als jij dan ook kijkt naar:

  – De omhelzing van wit glas… ‘behuizing’
  – … dat de uitstel van de witte iPhone 4 inderdaad met de camera te maken hadden… ‘het uitstel’ en ‘had’

  ;-)

 11. door Martijn

  Vind op mijn iPhone-scherm de video van de zwarte iPhone het mooist, ondanks de lagere verzadiging.

 12. door dromedaris

  (Red.) Verwijderd en laatste waarschuwing.

 13. @yingie: Oef, 1-1. Gerepareerd, dank.

 14. door Kevin

  Ik vind ook de video van de zwarte iets beter dan de witte maar je moet echt goed kijken om verschil te zien , het is echt wel miniem

 15. door Miel

  Die overbelichting is toch simpel op te lossn een stukje aluminiumfolie onder het wit.

 16. door Muppel

  Origineel geplaatst door Leonard
  Over kwaliteit van de zwarte iPhone4 kan ik niets zeggen. Wel weet ik uit eigen ervaring dat bij de witte iPhone4 een case van bv. Angrybirds zijn weerslag heeft op de kwaliteit van met flits genomen foto’s. Ik heb een gele angrybirds case, waardoor mijn foto’s met flits steevast een gele gloed verkrijgen. Voor zover ik weet is dit niet het geval bij de zwarte versie. Maar misschien dat jullie dit kunnen bevestigen.

  Klinkt niet onaannemelijk. Met een opzetflitser moet je tenslotte ook opletten op welke kleur je richt.

 17. door lars

  ik heb een orginele witte achterkant op mijn zwarte iphone4 gezet, en kan bevestigen dat de foto,s dan van mindere kwaliteit zijn, ook heb ik vaker last van overbelichte fotos bij tegenlicht, met de zwarte achterkant heb ik deze problemen niet..

 18. door Greet

  Ik heb sinds 2 mdn een witte iphone. voordien een zwarte 4G. Sinds de witte versie heb ik enorm veel problemen ondervonden met antenne-bereik, blijven hangen met ontgrendelen, overschakelen van de ene met de andere lijn geeft problemen kortom de kwaliteit van het toestel is veel minder. Ik heb Mobistar gecontacteerd voor het probleem zij zeggen er geen weet van te hebben. Het toestel moet bij Mobistar waar ik het kocht binnen voor nazicht.Ik krijg een vervangtoestel van 20€!!! Moet minstens 1 u gaan aanschuiven in de Mobistarwinkel om mijn simkaart te veranderen want het past niet in hun vervangtoestel! De service is op zijn zachtst gezegd schandelijk! De iphone kost 699€ en men geeft ter vervanging een toestel van 20€ niet te geloven!!! Nu afwachten wat ze over het toestel te zeggen hebben!!!!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.