WWDC 2018 Craig Federighi

De 10 grootste aankondigingen van WWDC 2018

De keynote van WWDC 2018 ligt achter ons en dat betekent dat het tijd is om terug te blikken. Dit waren volgens de iCulture-redactie de 10 grootste aankondigingen?

De aankondigingen kwamen tijdens de WWDC 2018 keynote in sneltreinvaart voorbij. De ene persoon was nog maar net van het podium af, of de volgende persoon moest alweer het veld ruimen voor nóg een aankondiging. Vooral de updates van apps zoals News, Aandelen en Dictafoon werden in rap tempo afgehandeld. Terecht misschien, want als je naar de grote lijnen kijkt waren er aankondigingen op het gebied van productiviteit, beveiliging en privacy die eigeniljk veel belangrijker zijn. We laten daarom de punten zien waarmee Apple wilde laten zien waar het nou écht naartoe gaat met de verschillende platformen.


Wil je in korte tijd worden bijgepraat? Lees dan onze WWDC 2018 roundup of kijk onderstaande samenvatting in 6 minuten:

#1 Nadruk op performance

We wisten vooraf al dat Apple niet zoveel nieuwe functies zou aankondigen voor iOS 12. De nadruk zou liggen op stabiliteit en performance. Het mooie daarvan is dat vooral de performance op oudere toestellen wordt verbeterd. Apple heeft er belang bij dat mensen regelmatig upgraden naar een nieuw toestel, maar het bedrijf weet ook dat er nog heel veel oudere toestellen in omloop zijn. Een nieuwe iOS-versie zou die toestellen trager en zelfs onbruikbaar kunnen maken. Vandaar dat het goed is dat Apple bij iOS 12 daar extra aandacht aan besteedt.

#2 Siri Shortcuts
Apple geeft gebruikers meer controle over hun Siri-spraakopdrachten. Er komt een nieuwe Shortcuts-app waarmee je zelf commando’s voor Siri kunt maken. Het uiterlijk van de app lijkt op Workflow, de app die Apple vorig jaar overnam. Met klikken en slepen kun je een aantal acties achter elkaar zetten en voorzien een spraakcommando. Zo kun je met ‘Ik ga naar kantoor’ zorgen dat de verwarming thuis uit wordt geschakeld. Apple heeft een achterstand op andere assistenten zoals Google Assistant en Alexa, maar dit komt deels omdat Apple veel meer waarde hecht aan privacy en geen profielen opbouwt. Vandaar dat Apple nu nieuwe manieren zoekt om de spraakassistent te onderscheiden van de concurrentie. Iets dergelijks was er nog niet.

iOS 12 Siri Shortcuts met Library.

#3 Schermtijd en andere tools
Apple heeft nieuwe schermtijd-functies aangekondigd voor iOS 12, waarmee je het gebruik van bepaalde apps in de gaten kunt houden. Ook kun je een tijdslimiet instellen voor bepaalde apps. Ze zijn niet alleen bedoeld voor kinderen, maar ook voor volwassenen die iets aan hun smartphoneverslaving willen doen. Daarnaast komen er meer opties voor ouderlijk toezicht. Ook al is het ieders eigen verantwoordelijkheid om niet te veel tijd te verspillen met apps, de afgelopen tijd ligt de druk vooral op toestelmakers om er iets aan te doen. Je krijgt gedetailleerde informatie over de hoeveelheid tijd die je met apps en websites hebt doorgebracht en een dagelijks en wekelijks rapport met informatie over het gebruik van apps, het aantal notificaties en hoe vaak je het toestel hebt ontgrendeld. Ouders kunnen de rapportage van hun kinderen inzien en schermtijd instellen.

iOS 12 schermtijd

#4 Verbeterde notificaties en Niet Storen
Ook voor volwassenen probeert Apple iets te doen aan constante prikkels door iPhones en iPad. Zo worden de notificaties verbeterd door ze te groeperen per app of groep. Je kunt dan sneller alle notificaties van een bepaalde app bekijken en verwijderen. Ook kun je notificaties tijdelijk uitschakelen.

De vernieuwde Niet Storen-functie schakelt automatisch in en uit op een vooraf ingestelde tijd of locatie. Je kunt dit ook koppelen aan een bepaalde actie. Daarnaast komt er een speciale functie ‘Niet Storen tijdens bedtijd’ waarbij het scherm wordt gedimd en er geen notificaties verschijnen op het beginscherm. Pas de volgende ochtend krijg je ze weer te zien.

#5 Verbeterde privacy en beveiliging
In Safari zitten nieuwe functies die voorkomen dat Like- en Share-knoppen en reactie-widgets je kunnen volgen zonder dat je er toestemming voor hebt gegeven. Ook zorgt Safari ervoor dat andere informatie waarmee je gevolgd kunt worden moeilijker te onderscheppen is. Je iPhone of Mac lijkt daardoor meer op miljoenen andere apparaten, waardoor ‘fingerprinting’ (het volgen van gebruikers op basis van unieke kenmerken) lastiger wordt. Ook maakt Safari nu automatisch sterke wachtwoorden en vult ze automatisch in bij het maken van een online account. Probeer je hetzelfde wachtwoord meermaals te gebruiken, dan zal Safari daarvoor waarschuwen. Verder blokkeert je iPhone na een uur data via de Lightning-poort, zodat het lastiger wordt om de inhoud met tools zoals GrayKey uit te lezen.

Lees meer over iOS 12:

#6 Augmented reality
Apple heeft grote vernieuwingen gepland op het gebied van AR. Met ARKit 2.0 krijgen we verbeterde face tracking, realistischer beelden, herkenning van 3D-objecten, persistent experiences en shared experiences. Die laatste twee termen klinken nogal vaag en verdienen daarom wel wat extra uitleg. Persistent experiences houdt in dat een object op z’n plaats blijft, ook tussen sessies. En shared experiences houdt in dat je met meerdere mensen een game kunt spelen, waarbij iedereen hetzelfde te zien krijgt op het scherm. Apple laat daarmee zien dat ze nog lang niet klaar zijn met augmented reality en blijven investeren in betere functies.

ARKit 2 in de huiskamer

#7 Communiceren met de Apple Watch
Apple kondigde op WWDC 2018 meerdere functies voor watchOS 5 aan, waaronder competities, automatisch detecteren van workouts en een Podcasts-app. Maar het meest interessant vonden we de Walkie-Talkie-functie, waarmee je direct kunt communiceren met iemand anders. Druk op de gele knop op het scherm en je kunt meteen praten met de ander.

watchOS 5 walkie talkie

Lees meer over watchOS 5:

#8 Apple TV krijgt Dolby Atmos
Dolby Atmos geeft je de ervaring alsof je in een bioscoop zit. De Apple TV wordt daarmee een van de weinige apparaten waarmee je zowel Dolby Atmos en Dolby Vision kunt gebruiken. Dat geeft een betere kijk- en luisterervaring. Dit kan het aantrekkelijker maken om voor de Apple TV te kiezen, in plaats van goedkopere oplossingen zoals de Chromecast. Verder wordt de Apple TV daarmee een aantrekkelijker hub voor HomeKit en andere toepassingen, waardoor gebruikers nog meer aan Apple’s ecosysteem zijn gebonden.

Lees meer over tvOS 12:

#9 Finder-functies in macOS Mojave
macOS Mojave krijgt een donkere modus, FaceTime voor groepen en nieuwe apps zoals Aandelen, Dictafoon, Woning en News. Maar misschien wel interessanter is wat Apple met de Finder gaat doen. Met Stacks kun je een rommelig bureaublad automatisch opruimen door stapeltjes te maken. Je kunt ze sorteren op basis van eigenschappen zoals datum en tags. Ook komt er een nieuwe Gallery-weergave waarmee je sneller door bestanden kunt bladeren. Dit zijn functies waar je dagelijks mee te maken krijgt. Via de Preview krijg je metadata van een bestand te zien, zodat je ze makkelijker kunt beheren. Ook interessant zijn de Quick Actions, waarmee je snel automatische acties kunt uitvoeren, zoals het roteren en uitsnijden van afbeeldingen, PDF’s voorzien van notities en inkorten van video’s, allemaal zonder een app te openen. De vernieuwde Mac App Store

macOS Mojave Finder-acties

#10 CarPlay krijgt navigatie-apps van derden
Goed nieuws voor mensen die CarPlay gebruiken: het wordt binnenkort mogelijk om navigatie-apps van derden te gebruiken, dus ook Google Maps, Waze, TomTom of wat je ook maar gebruikt. Ontwikkelaars moeten hun apps daar wel voor aanpassen, dus het kan even duren voordat je er daadwerkelijk gebruik van kan maken. Het is een goede ontwikkeling dat Apple gebruikers zelf de keuze geeft. Het laat zien dat Apple zich iets meer openstelt voor concurrenten.

Lees alles over de aankondiging van iOS 12 of bekijk onze WWDC 2018 samenvatting met alle belangrijke aankondigingen per platform!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 juni 2018, 17:21
Categorie Apple
Onderwerp wwdc 2018

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.