iPhone als muziekinstrument

De iPhone is prima geschikt als muziekinstrument. Of het nou voor serieuze artiesten is, beginnende muzikanten, amateurs die een klad willen maken of kinderen die graag herrie willen produceren, er is voor elk wat wils. Naast het indrukwekkende Garageband van Apple zijn er diverse apps die muziekinstrumenten nabootsen, een volledige studio bieden of op originele […]

De iPhone is prima geschikt als muziekinstrument. Of het nou voor serieuze artiesten is, beginnende muzikanten, amateurs die een klad willen maken of kinderen die graag herrie willen produceren, er is voor elk wat wils. Naast het indrukwekkende Garageband van Apple zijn er diverse apps die muziekinstrumenten nabootsen, een volledige studio bieden of op originele wijze muziek en klanken produceren.

BeatMaker 2

BeatMaker 2 is geen kinderachtige app: eigenlijk maak je met deze software een digitale studio van je iPhone. Met deze virtuele homestudio heb je een uitgebreide dummachine tot je beschikking met een grote verscheidenheid aan percussie en effecten. Daarnaast zijn er allerlei andere instrumenten zoals bas en strijkers om een complete compositie te maken. Met de gereedschappen om te mixen kun je de productie finetunen. Ook externe midi-apparaten werken met deze app. BeatMaker 2 van Intua is misschien wel een van de krachtigste muziekmaakapps in de App Store.

Downloaden: BeatMaker 2 (€17,99, universeel, iOS 5.0+)

Jamn

Jamn was eerder Apple’s gratis app van de week. Met Jamn hoor je hoe een gitaar, ukelele of keyboard klinkt als je een bepaalde noot of akkoord speelt. De app vertelt je precies waar je een instrument moet aanslaan om het juiste geluid voor te brengen. Het werkt met losse noten en akkoorden, die je door het wiel te draaien vanzelf te horen krijgt. Op deze speelse wijze leer je dus de instrumenten een beetje kennen.

Downloaden: Jamn (€1,79, universeel, iOS 5.0+)

Jamn wheelJamn muzieknoten

Guitar!

Guitar! van Smule is een leuke app die een game met muziek maken combineert. Door op het juiste moment op de knop te drukken wordt het correcte akkoord afgespeeld. Al snel wordt het een stuk moeilijker door het gebruik van kleuren. Smule wil elke week gratis tracks beschikbaar stellen, maar moet het door het gratis karakter wel een beetje hebben van de liedjes en extra gitaren die gebruikers willen aanschaffen. Smule heeft nog meer muziekapps met een lichte insteek.

Downloaden: Guitar! (gratis, in-app aankopen, universeel, iOS 6.0+)

Guitar! screenshot

Nano Studio

De fans van digitale muziek worden waarschijnlijk heel blij van Nano Studio. Draai een track in elkaar met samples, voeg efffecten toe zoals reverbe en compressie en maak er dan een geheel van met de mixer. Ben je serieus bezig met muziek, dan kun je via de MIDI-exportfunctie de track op je desktop zetten en er daar mee verder werken. Zo wordt je iPhone een soort kladblok voor muzikale ideeën of een mobiele werkstudio.

Downloaden: Nano Studio (€12,99, universeel, iOS 5.0+)

Zap Guitar

Met ZAP Guitar kun je behoorlijk indruk maken, ook al weet je weinig van noten en akkoorden. Je downloadt een liedje waarin een van de andere ZAP-gebruikers de akkoorden al heeft ingevoerd, bijvoorbeeld van Hey Joe van The Beatles. Door de snaren aan te raken speel je het akkoord of speel je de individuele noten van het akkoord. Als je op de grote ZAP-knop drukt, ga je vanzelf naar het volgende akkoord. Als je een beetje handig bent kun je zelf op deze wijze ook allerlei songs in elkaar knutselen, zelfs met de tekst erbij. Met twee iPhones kun je zelfs samen spelen, waarbij één gebruiker de akkoord wisselt.

Downloaden: ZAP Guitar (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2014
Categorie Muziek
Onderwerpen instrument, muziek, muziek maken