ROLI Lightpad Block getest

Iedereen kent wel GarageBand, de app van Apple waarmee je zelf liedjes kan maken via je iPhone, iPad of Macbook. Alleen dat is niet voor iedereen zo makkelijk in gebruik. De ROLI Lightpad Block is een apparaat wat het beats en liedjes maken veel makkelijker moet maken. We bekeken de ROLI van dichtbij.

Deze review is geschreven door Felix Kiemeneij (14), die een dagje als snuffelstagiair kwam meelopen op de iCulture-redactie.

ROLI Blocks review: zijkant met aansluitingen

Design ROLI Lightpad Block

Om te beginnen ziet het uiterlijk er heel modern en stylish uit. Het is een klein blokje van ongeveer 10 bij 10 centimeter met een hoogte van iets meer dan 1 centimeter. Als je de ROLI Lightpad Block aanzet zie je steeds blauwe golven over het schermpje gaan. Het apparaat is dan op zoek naar een Bluetooth-verbinding.

Zodra je de ROLI hebt verbonden zijn er allerlei features beschikbaar. Je kan er namelijk niet alleen muziek mee maken, maar ook grappige games erop spelen.

ROLI Blocks review: vlakjes

ROLI Lightpad Block in gebruik nemen

Voordat je kunt beginnen zul je de ROLI Lightpad Block eerst met je iPhone of Mac moeten koppelen. De stappen daarvoor zijn nogal verschillend.

Met de iPhone-app verliep de installatie vrij vlot. Je moet de ROLI Play-app installeren vanuit de App Store en vervolgens op een hardwareknop aan de zijkant van het apparaat drukken. Daarna maak je verbinding met Bluetooth en druk je op de Connect Now-knop. Als de verbinding is gelukt zie je de Lightpad oplichten.

Je doorloopt nog een kleine tutorial en kunt daarna aan de slag gaan.

Op de Mac verliep de installatie wat ingewikkelder. Je moet eerst je product registreren, een account aanmaken en het serienummer intikken, dat in het meegeleverde boekje staat. Vervolgens download je de juiste software, waarbij je moet opletten dat je de macOS-versie pakt en niet de software voor Windows. Je installeert daarna de Equator Extended Content for BLOCKS en het Blocks Dashboard.

ROLI Blocks review: aanraakgevoelig oppervlak

Spelen met de ROLI Lightpad Block op de iPhone

Als je de ROLI Lightpad Block hebt aangesloten op je telefoon via de ROLI Play-app dan kan je heel simpel allerlei beats maken. Via je Mac heb je nog meer geluiden tot je beschikking en kan je zelfs de kleuren op het Lightpad veranderen.

ROLI Blocks review

Op de iPhone geef je je nummer eerst een naam en kies je een genre om mee te beginnen. Er verschijnen dan instructies op het scherm om je te helpen bij het maken van je liedje. Je drukt op het Lightpad om verschillende geluiden te maken en je eigen beat te maken. Ook kun je op Mix en Record drukken om het volume van ieder geluid te verhogen en te verlagen. Opnemen van je nummer doe je door op Start Recording te drukken.

In onderstaand filmpje zie je hoe het werkt:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.


Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Op de iPhone-app is de ROLI Lightpad Block heel simpel te gebruiken omdat je met een paar tikken een koele beat in elkaar hebt gezet.

ROLI Blocks review

Spelen met de ROLI Lightpad Block op de Mac

Op de Mac daarentegen was onze ervaring heel anders. Hier kan je beter de piano add-on kopen omdat die veel meer functies heeft. Je opent het Blocks Dashboard en selecteert een van de stijlen die voor jou het fijnst is. In de Equator ga je aan de slag met meer dan 200 verschillende geluiden. Je hebt op de Mac dus veel meer geluiden tot je beschikking, je kunt spelletjes spelen en kan ook veel dingen aanpassen, zoals de kleuren van het ROLI-schermpje. Maar we vonden het op de Mac wel wat moeilijker om te bespelen.

ROLI Blocks review

Is de ROLI z’n geld waard?

De prijs van de ROLI Lightpad Block is 199,95 euro in de Apple Store. Dit is een hele hoop geld, zeker als je het niet vaak gebruikt. Maar als je de ROLI Lightpad Block veel gebruikt of als je een beginnende beat-maker bent dan is dit zeker een aanrader omdat het heel simpel is om hiermee met weinig skills veel resultaat te bereiken.

Als je de smaak te pakken hebt kun je de ROLI verder uitbreiden met een Seabord Block (€329,95), Touch Block (€89,95), Live Block (€89,95) of Loop Block (€89,95). Je kunt het dus zo duur maken als je zelf wilt.

ROLI Blocks review

Score

7.5

ROLI Lightpad Block

ROLI Lightpad Block

ÔéČ199,95

Voordelen +

  • Je kan snel en eenvoudig een goede beat maken
  • Makkelijk te installeren op de iPhone
  • Heel veel manieren om het instrument te bespelen
  • Mac: veel geluiden
  • Mac: je kan er ook spelletjes mee spelen
  • Mac: leuk dat je het kan aanpassen

Nadelen -

  • Hoge prijs
  • Oortjes nodig voor optimaal gebruik
  • Op de Mac ingewikkeld te installeren vergeleken met de app
  • Moeilijk te bespelen

Conclusie ROLI Lightpad Block review

Als je graag muziek maakt en GarageBand zat bent dan is de ROLI Lightpad Block zeker een aanrader. Je kunt met de iPhone-app al snel een leuk resultaat krijgen. Twijfel je nog, dan kun je in bijna elke Apple Store het apparaat zelf even proberen of een workshop volgen. Als je al van te voren weet dat je de ROLI Lightpad Block in het begin heel veel gaat gebruiken maar daarna niet meer, dan zou ik het niet doen aangezien het toch wel een heleboel geld is.