Review: ZAGG InvisibleSHIELD beschermende folie voor de iPhone

Dit review gaat over InvisibleSHIELD voor iPhone 3G. In het review kijken we hoe makkelijk de folie aan te brengen is en of de bescherming goed is.

invisibleshield voor iPhone 3GBij de eerste generatie iPhone gebruikte ik de plakfolie van BodyGuardz om het toestel te beschermen tegen krassen. ZAGG kondigde een maand geleden aan dat ze soortgelijke plakfolie voor de iPhone 3G gaan uitbrengen. Het leek een goed idee om deze keer de oplossing van ZAGG te gaan uitproberen. Met beschermende folie zoals de invisibleSHIELD is je iPhone aan alle kanten beschermd, zodat je geen hoesje hoeft te gebruiken.


Amerikanen praten bij dure apparatuur graag over een ‘investment’. Onzin natuurlijk, want bij een investering is het de bedoeling dat iets meer waard wordt en bij apparaten zoals de iPhone weet je dat ‘ie over een jaar nog maar de helft opbrengt. Maar je kunt bij verkoop wel zorgen dat het toestel er fonkelnieuw uitziet, door het te beplakken met beschermende folie. De achterkant en het scherm blijven dan gegarandeerd krasvrij.

Verpakking

De InvisibleSHIELD wordt net als de BodyGuardz geleverd in een kartonnen verpakking met daarin de plakfolie (voor- en achterkant), een spuitflesje met vloeistof en een flexibel rubberen kaartje. De handleiding bevindt zich binnenin de verpakking en is zo te zien identiek aan die van Bodyguardz.

Voorbereidingen

Als je je iPhone hebt gepoetst, je handen hebt gewassen en flink met het spuitflesje je handen nat hebt gemaakt is het tijd om de folie los te trekken. Beide kanten moet je natspuiten, daarna de folie losjes over je hand leggen en de iPhone erop ‘plakken’. Dat vergt wat schuif- en trekwerk want de folie zit bij de poorten aan de onderzijde en bij de knoppen aan de zijkant nooit helemaal goed op z’n plaats. Zolang de folie nat blijft kun je ongestraft loshalen en opnieuw plakken, al loop je wel steeds meer kans dat ronddwarrelende stofjes op de folie terechtkomen.

Vastplakken

Na het voorbereidende werk kan het daadwerkelijke plakken beginnen. Ook hier gaat het plakken van de screenprotector vanzelf goed, al blijft het millimeterwerk: als de Home-knop goed zit moet je nog wat schuiven om te zorgen dat ook de telefoonspeaker goed achter de opening zit. Daarna is het een kwestie van uitstrijken en wachten tot de zweem is verdwenen (ook hier duurt dat 12 tot 24 uur, net als bij de Bodyguardz).

InvisibleSHIELD iPhone 3GDe achterkant stelt weer eigen uitdagingen. Misschien ben ik gewoon niet handig, maar na drie keer plakken heb ik geen geduld meer en plak ik alles met de ‘siliconenhoes-truc’ bij elkaar (zie eerder review van de Bodyguardz). De volgende ochtend blijkt de folie rondom de volumeknoppen niet echt mooi te zitten. Repareren lukt niet meer, dus ik heb de strip die rondom de knoppen loopt uiteindelijk maar eraf geknipt. Door de gebogen achterzijde van de iPhone 3G stelt dat weer heel andere eisen aan het plakproces: ik had de hoekpuntjes achteraf gezien toch beter vast moeten plakken of met de (in de handleiding genoemde) methode met de föhn meteen steviger vast moeten plakken. Nu heeft de folie de neiging om op de hoekpunten in een puntje te gaan staan.

Update: in de reacties wordt aangeraden om de iPhone na het plakken in de plastic tray te leggen, die je in de originele verpakking vindt, zodat alle hoekpuntjes goed zijn aangedrukt.

[flickr]set:72157606298978977[/flickr]

Verschillen met Bodyguardz

Er is een duidelijk verschil met BodyGuardz, ook al is de werkwijze hetzelfde. De folie van InvisibleSHIELD is stroever dan die van Bodyguardz, waardoor je iets betere grip hebt. Het levert echter ook een wat bobbeliger reliëf op. Op een zwarte iPhone 3G heeft de folie als bijkomend voordeel dat je minder last van vette vingers hebt. Wat de bevestiging betreft zijn er weinig verschillen: in beide gevallen moet je nauwgezet bezig gaan om de folie goed op z’n plek te krijgen. De InvisibleSHIELD is iets elastischer en dat heeft zowel voor- als nadelen: het voordeel is dat je de folie beter op z’n plek krijgt, maar tegelijk moet je niet te hard trekken, anders is de opening voor de headsetaansluiting opeens een ovaal gat.

Aandachtspunten

Op de witte iPhone 3G vraag ik me af of de folie wel mooi doorzichtig blijft. Als het vergeelt koop ik overigens wel meteen weer een nieuwe, want het geeft wel een heerlijk zorgeloos gevoel dat je je iPhone overal neer kunt leggen (op ruwe tafels, oppervlakken met zandkorrels, op een plakkerig aanrecht). Een ander punt van zorg bij de witte iPhone zijn de plakrandjes: de kleefkracht van de folie is wel erg sterk en op plaatsen waar de plakrand eindigt (zoals op de hoekpunten) merk ik dat de zijranden van de folie ook een beetje plakken. Om lelijke randjes te voorkomen zul je je iPhone misschien soms met een nagelborstel wat moeten afboenen. Mocht het toch niet bevallen of teveel krassen opleveren, dan is het handig om te weten dat ZAGG levenslange garantie geeft als het misgaat.

Conclusie

Het blijft een hele klus om folie zoals InvisibleSHIELD goed op je apparaat te plakken. Gelukkig is dat een eenmalige operatie, waar je best een kwartier geconcentreerd werken voor mag uittrekken. Daarna heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar: je kunt overal je iPhone neerleggen, in je tas op broekzak stoppen zonder kans op krassen. Door het wat ruwere oppervlak van InvisibleSHIELD heb je ook nog een verbeterde grip. De prijs ($25) lijkt wat veel, maar gelukkig zijn het dollars en je bespaart de aanschaf van een case. Vooral voor de zwarte iPhone lijkt de folie me een aanrader, omdat de achterkant van de iPhone minder spiegelt waardoor vette vingers niet zo opvallen.

Info: ZAGG InvisibleSHIELD

Informatie

Laatst bijgewerkt
oktober 2009
Categorie
Accessoires
Lees de 62 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »