Review: Altec Lansing T612 iPhone-speakersysteem

Review van de Altec Lansing T612, de eerste voor iPhone gecertificeerde speaker met 'Works with iPhone' label. De dock is geschikt voor iPhone en diverse iPods.

altec-lansing-t612De komende dagen gaan we drie verschillende iPhone-speakersystemen testen, die allemaal in dezelfde prijsklasse zitten: de JBL OnStage IIIp (€179), de Altec Lansing T612 (€189) en de GEAR4 DUO (€199). In een afsluitend videoreview zullen we de drie systemen ook laten horen, zodat je de geluidskwaliteit kunt vergelijken. We beginnen met de Altec Lansing T612, het eerste speakersysteem dat voor de iPhone is gecertificeerd en dat met een speciale afscherming zorgt dat je geen last hebt van interferentie.


Als je de drie speakersystemen krijgt voorgeschoteld met de mededeling dat je er eentje mee naar huis mag nemen, dan is de kans groot dat je voor de Altec Lansing kiest. Niet alleen omdat het een bekend merk is, maar ook omdat het van de drie geteste systemen de meest luxe en degelijke uitstraling heeft. Qua prijs zit deze speaker precies in het midden, maar is het ook z’n geld waard?

Verpakking

De Altec Lansing wordt geleverd in een forse doos, waarin je de speaker, verschillende laadsnoeren, een afstandsbediening, handleiding, AUX-kabeltje en een muurbevestigingsplaat aantreft. Binnen 5 minuten heb je alles uitgepakt, klaar voor gebruik. Omdat de foto’s van het apparaat enigszins waren mislukt (en de speaker inmiddels weer retour afzender is) zijn hieronder wat foto’s te zien die door de fabrikant zijn gemaakt. Verderop staan nog wel een paar eigenhandig gemaakte foto’s.

De achterkant van de Altec Lansing T612.   De Altec Lansing T612 van de voorzijde gezien.

Schuin van voren. Hier zie je de vier speakers goed zitten.   Van de bovenkant gezien.

Eigenschappen

De Altec Lansing T612 is de eerste speaker die speciaal voor de iPhone is gemaakt en ook de eerste die het Works with iPhone-label kreeg. Dit certificeringsprogramma (vanuit Apple) is bedoeld om te garanderen dat producten geschikt zijn voor de eerste generatie iPhone en ongetwijfeld ook voor de iPhone 3G. Door een interne afscherming heb je bij deze speaker geen last meer van het zoemende interferentiegeluid wanneer er een telefoongesprek of e-mailtje binnenkomt. Tijdens het luisteren naar muziek hoef je daarom de gsm- en Wi-Fi-functie van je iPhone niet uit te schakelen, waardoor je gesprekken zou kunnen missen.

Uitvoering

De Altec Lansing T612 is gebaseerd op het eerder uitgebrachte Altec Lansing M602 Digital iPod Speaker System van anderhalf jaar geleden. Het was Altec Lansing’s antwood op de Bose SoundDock, maar voor een prijs die veel betaalbaarder was. De T612 is een verbeterde versie van de M602, op hetzelfde prijsniveau maar nu aangepast voor de iPhone en geleverd met een afstandsbediening. Wat mist in vergelijking met de M602 zijn de USB- en headsetaansluiting en de composiet-videopoort. Het aansluiten van de T612 op een computer, een tv of een headset is daardoor uitgesloten.

De Altec Lansing T612 neemt (althans in de diepte) weinig ruimte in beslag. Aan de voorkant is een dock aanwezig, geschikt voor iPhone en iPod. Een aandachtspunt daarbij is dat de iPhone altijd rechtop in de dock staat; je kunt deze niet kantelen om bijvoorbeeld een video te kijken. Via de dock kun je de iPhone (of verschillende iPod-modellen) ook opladen. Bij de M602 werden nog verschillende dock-adapters meegeleverd, maar de T612 houdt alleen rekening met de iPhone. Andere iPods passen er natuurlijk wel gewoon in.

Bovenop zitten vijf knoppen (aan/uit, harder, zachter, bas en treble). Blauw gekleurde LED-lampjes achter de speakergrille geven een indicatie voor de geluids-, bas- en treble-niveau’s die je hebt ingesteld.

Aan de achterkant vind je een 3,5 mm line-in voor de iPod shuffle en andere mp3-spelers. Ook vind je hier de stroomaansluiting en bevestigingspunten voor de meegeleverde muurbevestiging. De Altec Lansing T612 heeft altijd een stopcontact nodig; een oplaadbare accu is niet aanwezig.

De Altec Lansing T612 was het eerste speakersysteem met iPhone-certificering.   De iPhone in de dock.

Bellen

Bij de Altec Lansing T612 kun je de iPhone gsm-functie gewoon ingeschakeld laten wanneer je muziek luistert. Bij een binnenkomend gesprek wordt het muziekvolume automatisch zacht gezet (fade en gepauzeerd, waarbij de ringtone luid en duidelijk door de speaker klinkt. Als je daarna het gesprek opneemt hoor je helaas niet de bellen via de Altec Lansing, maar alleen via de speaker van de iPhone zelf. Volgens Altec Lansing staat Apple niet toe om geluid van de telefoon via een externe speaker te laten klinken – maar onmogelijk is het niet, want de Tivoli iPAL laat de gesprekken wél luid en duidelijk als een speakerphone horen (maar die heeft wel een ander bezwaar: interferentieproblemen). Daarbij mist ook een microfoonfunctie.

Dankzij het ‘Works with iPhone’-certificaat krijg je bij het aansluiten van de iPhone meestal geen pop-up met het advies om de vliegtuigmodus in te schakelen, zoals bij de eerder geteste speakers van Adapt wel het geval was. Ik zeg ‘meestal’ omdat de pop-up heel soms toch verschijnt, bijvoorbeeld wanneer je de iPhone niet goed in de dock hebt gezet.

We hebben de speaker onder verschillende omstandigheden getest: bellend, met Bluetooth aan, tijdens het ophalen van e-mail en het internetten via GPRS. In alle gevallen was er geen interferentie te horen. Wel is er een aandachtspunt als je wilt bellen: je moet de iPhone uit de dock halen, omdat anders de microfoon (aan de onderzijde van de iPhone) te sterk is afgeschermd. Bellen met een Bluetooth-headset kan natuurlijk wel terwijl de iPhone in de dock staat. Zodra je het gesprek beëindigt gaat het volume weer omhoog en de muziek weer verder waar je was gebleven.

Audio

De Altec Lansing T612 beschikt over vier speakers: twee 3-inch speakers en twee tweeters van 1 inch. Deze zitten redelijk dicht bij elkaar zodat het geluid het beste is als je niet te ver weg gaat zitten – en inderdaad: in het midden. De bas klinkt op deze speaker behoorlijk goed en lekker vol, mits je het volume niet helemaal omhoog gooit. Over volume gesproken: de T612 haalt volgens de specificaties 100dB.

De verpakking van Altec Lansing.   De Altec Lansing naast de GEAR4 DUO.

Gebruik

De meegeleverde afstandsbediening heeft een bereik van ruim 10 meter bij ‘vrij’ zicht (dus niet door muren heen). Het gebruik van de bas- en trebleknoppen vergen wat oefening: om de niveau’s aan te passen moet je de bas- of trebleknop eerst kort indrukken en vervolgens de plus- en minknoppen voor het volume gebruiken. Het was handiger geweest als je de knop voor de Bass gewoon wat langer ingedrukt zou moeten houden om het niveau te verhogen of dat er aan aparte +/-knoppen voor die functies was gedacht. Verder is het zo dat de afstandsbediening tamelijk klein is en goed op de speaker moet worden gericht. Je kunt met de afstandsbediening niet door de menu’s op je iPhone bladeren.

Pluspunten

  • Goede geluidskwaliteit bij gemiddeld geluidsvolume;
  • Volle en diepe bas;
  • Geen last van interferentie;
  • Goede prijs/kwaliteitverhouding.

Minpunten

  • Werkt niet als speakerphone;
  • Geen video-out, geen headset-aansluiting.
  • Omslachtige werking afstandsbediening
  • Niet autonoom te gebruiken (geen interne accu)

Conclusie

De Altec Lansing T612 is een prima speaker voor mensen die een bureaumodel zoeken. De geluidskwaliteit is uitstekend als je de volumeknop niet te ver openzet. Jammer is dat je de iPhone tijdens het bellen tussendoor uit de dock moet halen en dat het gesprek niet via de speaker klinkt. Pluspunt daarentegen is dat je tijdens het gebruik gegarandeerd geen interferentie hoort.

Info

Product: Altec Lansing T612
Fabrikant: Altec Lansing
Gemiddelde verkoopprijs: €199
Verkrijgbaar bij: iPhoneclub Shop (€189,95), MP3shop.nl/MP3shop.be (€199), Dixons.nl (€199), Apple Store FR (€199), Pixmania.nl (€218), Switch.be (€219), Pixmania.be (€225,90)
Alternatieve reviews: Bright en iLounge (Engels)

Lees de 11 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »