Videoreview: Bodyguardz beschermende folie voor de iPhone

Bodyguardz is een beschermende folie waarmee je de voor- en achterkant van de iPhone kunt beplakken. Geen kans op krassen meer, maar je moet er wel even rustig voor gaan zitten, blijkt uit deze videoreview.

BodyguardzBodyguardz is een soort skin die je helemaal rondom de iPhone plakt. Het levert een bijna onzichtbaar en krasbestendige laag op waardoor je de iPhone zonder beschermende case kunt gebruiken. Klinkt als een ideale oplossing, vandaar dat we een video hebben gemaakt van het ‘plakproces’.

Verpakking

De Bodyguardz worden geleverd in een verpakking van twee stuks. Binnenin vind je een schema, twee screenprotectors, twee stukken plakfolie voor de achterkant, een spuitflesje met vloeistof en een squeegee card. Dat laatste is een plastic kaartje waarmee je straks de luchtbellen kunt wegstrijken.

Het scherm. De knop kwam niet helemaal goed uit.

De achterzijde De inhoud van de verpakking.

Aanbrengen

Om de Bodyguardz goed te kunnen aanbrengen heb ik de douche een paar minuten aangezet en ben daarna in de badkamer bezig gegaan met het opplakken van de folie. Het verslag daarvan is in onderstaande video te zien. Het idee is dat je je handen en de iPhone zelf eerst goed schoonmaakt, daarna je handen natmaakt met de vloeistof uit het spuitflesje (die volgens het etiket alleen water en babyshampoo bevat) en vervolgens ga je aan de slag. Je peutert de folie los van het papier, bespuit de plakzijde met vloeistof en plakt deze op de iPhone. Je moet niet bang zijn dat je iPhone waterschade oploopt, want het is een nogal natte bedoening.

Elastische folie

De folie die voor deze Bodyguardz is gebruikt, is supersterk: eerder lieten we al eens een filmpje van Invisible Shield zien, waaruit blijkt dat een klein stuk folie meer dan 450 kilo staal kan dragen. Fabrikant NLU Products gebruikt voor de Bodyguardz soortgelijke folie. Op de achterzijde van de verpakking is een foto te zien, waarbij iemand een sleutel door de folie probeert te prikken (wat natuurlijk mislukt).

Inhoud van de verpakking De verpakking

Helaas gaan ‘sterk’ en ‘elastisch’ met elkaar samen. Tijdens het opplakken van de folie moet je opletten dat alle openingen op de juiste plek terechtkomen. Iets te hard aan één hoekje trekken en de folie zit niet meer mooi bij een opening. Gelukkig is alles kletsnat, dus je kunt de folie er meteen weer afhalen (overigens wel met risico van stofjes). Na 24 uur is het vocht verdwenen en kun je de screenprotector niet meer verschuiven. De folie is bedoeld voor eenmalig gebruik: als je het na een paar maanden eraf haalt kun je de folie niet opnieuw opplakken, zoals bij sommige screenprotectors wel kan. In onderstaande video (6 minuten) kun je zien hoe het plakken verliep.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Kleefkracht

Zoals in de video is te zien, is het opplakken van de screenprotector een simpel klusje. De achterzijde plakt in eerste instantie ook prima, maar bij de hoekpunten wil het maar niet blijven plakken. Na heel wat gepruts, dat ik in het filmpje er maar uit heb geknipt, heb ik de iPhone in een siliconencase gestopt, die rondom goed aansluit. De volgende ochtend zat de folie onverwoestbaar vastgeplakt. Door het vele gefrummel om alles goed vast te krijgen, zit er bij de folie op de hoekpunten toch wel veel stof.

Als je de folie op het scherm hebt geplakt, zijn er dankzij de spray vanaf het begin geen luchtbellen. Het meegeleverde strijkkaartje is meer bedoeld om de screenprotector gelijkmatig op het scherm te drukken en om bij probleemzones (uitsnijdingen) het materiaal een beetje in een bepaalde richting te ‘rekken’. Er kan wel een grijzige zweem achter de folie zichtbaar zijn, maar volgens de fabrikant zijn dat vocht- en luchtbelletjes die na 24 uur vanzelf verdwijnen.

Twee weken later

Het is inmiddels twee weken later: de folie zit nog steeds stevig op de iPhone, de grijze zweem was na een paar uur inderdaad verdwenen. Mijn angst, dat de folie bij de hoeken wel zou gaan loszitten of omkrullen, bleek overbodig: het zit er nog steeds stevig op vast, ook op de hoekpunten. Wel heb ik de screenprotector inmiddels weer eraf gehaald, het tweede exemplaar geprobeerd en ook die na een paar dagen eraf gehaald. Het lukt me niet om – ook met langdurig handenwassen – om zo’n screenprotector er volledig stofvrij op te plakken.

Spuitflesje Hoekpunt.

De folie aan de achterkant laat ik zitten, want die is absoluut niet storend en beschermt mijn iPhone mooi tegen krassen. Helemaal onzichtbaar is de folie niet: bij de hoekpuntjes zie je toch wel dat er ‘iets’ zit en de achterkant van de iPhone is nu glimmend waardoor je ziet dat er iets is opgeplakt. Maar dat is niet erg: ik kan nu tenminste mijn iPhone overal neerleggen zonder kans op beschadiging.

Click here to display content from Flickr.
Learn more in Flickr’s privacy policy.

Met dank aan 2Moso voor het beschikbaar stellen van de Bodyguardz voor deze test!

Conclusie

Bodyguardz zijn een aanrader als je de achterkant van je iPhone wilt beschermen tegen krassen. De folie dekt de iPhone goed af, maar is wel wat lastig aan te brengen. Reken op zeker een kwartier geconcentreerd plakken om het goed erop te krijgen. Daarna heb je er geen omkijken meer naar. De meegeleverde screenprotector is inderdaad bubbelvrij, maar ook daar ligt het aan de vaardigheden van de plakker of je deze er stofvrij op krijgt. Dat het mij niet helemaal foutloos lukte ligt meer aan mijn plakkwaliteiten dan aan de folie zelf.

  • Distributeur: 2Moso
  • Verkrijgbaar bij o.a.: iPhoneclub Shop (iPhone 3G) of Laptopsupply (iPhone 1.0)
  • Prijs: twee stuks voor €19,95
  • Ook verkrijgbaar voor: diverse iPod-modellen
  • Meer info van fabrikant: Bodyguardz
  • Cijfer: 8,5

Lees de 18 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »