Uitgelicht
Apple's WWDC 2024 - de belangrijkste aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts

Mujjo Touchscreen handschoenen (review): iPhone-scherm bedienen met handschoenen aan

Mujjo touchscreen-handschoenen zijn handig omdat je je iPhone-scherm kunt bedienen, zonder je handschoenen uit te trekken. Wij testten de nieuwste variant van het Nederlandse bedrijf Mujjo.

mujjo-touchscreen-handschoenenHet bedienen van je iPhone-scherm lukt niet met gewone handschoenen. Er is (geleidend) huidcontact nodig om het scherm te bedienen. Dat betekent: handschoenen uittrekken en met bibberende vingers een sms’je tikken, terwijl de wind om je oren giert. Gelukkig zijn er al een tijdje speciale iPhone-handschoenen verkrijgbaar, die ervoor zorgen dat je je handschoenen gewoon aan kunt houden. Wij probeerden het nieuwste product: Mujjo Touchscreen-handschoenen, van een Nederlandse start-up.


Het geheim van de Mujjo-handschoenen zijn de metaaldraadjes die er doorheen zijn verwerkt. Daardoor heb je niet één of twee vingers die geschikt zijn om je scherm te bedienen (zoals bij de meeste smartphone-handschoenen), maar is de hele handschoen geschikt voor het touchscreen. De Mujjo werkt met capacitieve touchscreens zoals die van de iPhone. De metaaldraadjes zorgen ervoor dat de geleidende eigenschappen van je huid worden doorgegeven via de handschoenen.

Uiterlijk en materiaal van Mujjo

mujjo-handschoenen-iphoneDe handschoenen zijn verkrijgbaar in twee uitvoeringen: mannen (maat M/L) en vrouwen (maat S/M). Ik kreeg helaas de mannenuitvoering toegestuurd (story of my life), die iets te groot uitviel maar wel goed te gebruiken is. Omdat de handschoenen zijn gebreid en dus makkelijk rekbaar zijn, passen ze bijna iedereen. De enige kleur die Mujjo momenteel verkoopt, is zwart met een klein logo op de rechterhand. Eventueel kun je het opgenaaide logo eraf halen, maar ik vond het niet storend aanwezig. De zilverkleurige draadjes die door de handschoenen geweven zijn, zijn subtiel aanwezig en geven gelukkig geen glitter- of disco-effect. Er is niet gekozen voor speciale Thinsulate-voering of andere warmhoudende technologie. Op de verpakking staat dat de handschoenen voor 13,5% uit zilverdraad, 66,5% acryl en 20% elastiek bestaan. Je kunt ze met de hand wassen, maar dat is gezien de kleur niet zo vaak nodig.

Mujjo-handschoenen in gebruik

De Touchscreen Gloves van Mujjo zijn niet bedoeld voor de echt winterse omstandigheden, waarbij je sneeuwballen gaat gooien en urenlang door de kou fietst. Het breiwerk van de handschoenen is weliswaar dik, maar ze zijn niet winddicht en zodra de handschoenen nat worden verkoelen je handen extra snel. Ik zou deze handschoenen dan ook vooral aanraden als je voor een wandeling de deur uitgaat of op de fiets naar je werk gaat. Onderweg kun je dan je iPhone bedienen, zonder dat je telkens je handschoenen hoeft uit te trekken.

mujjo-handschoen-iphoneHet bedienen van het scherm gaat trouwens prima: het scherm registreert de aanrakingen goed, al moet je wel eraan wennen dat je vingertoppen niet meer zo slank zijn. Typen op het iPhone-toetsenbordje is nog best ingewikkeld, met dikke handschoenvingers. Wat ook minder handig is, is dat er precies bovenop de vingertoppen een dwarse naad zit waardoor je vingers ter plekke net iets dikker worden. Misschien maken alleen de brei-experts onder onze lezers zich er druk om, maar ik had liever gezien dat de fabrikant in vorm gebreide vingers had laten maken, zodat je geen last hebt van de naad.

mujjo-handschoen

De handschoenen zijn het meest geschikt voor het bedienen van apps. Voor het spelen van een actiegame of het intikken van een lange tekst zou ik eerder een warm plekje opzoeken, om zonder handschoenen het scherm te kunnen bedienen. Maar bij normaal gebruik, terwijl je bij de bushalte staat en even je mail wilt checken of iets op Twitter wilt publiceren, zijn ze ideaal. Je kunt telkens de iPhone uit je zak halen en even snel iets opzoeken of een melding wegklikken.

Conclusie

mujjo-touchscreeniPhone-handschoenen zijn nog niet zo gangbaar dat je ze in elk warenhuis vindt, maar er is al wel behoorlijk wat keuze. Wil je een Nederlandse start-up steunen, dan zijn deze Mujjo-handschoenen een leuk cadeautje voor kerst of een verjaardag. De handschoenen bevielen mij goed omdat de complete handschoen geleidend is, waardoor je met elke vinger het scherm kunt aanraken. De handschoenen zitten lekker, passen in elke garderobe en zijn ook makkelijk uit te lenen aan je partner, omdat ze door hun rekbaarheid bijna altijd passen. Wel moet je er rekening mee houden dat dit handschoenen zijn voor het gure herfstweer en niet bedoeld voor zware omstandigheden zoals skiën, urenlang door de kou fietsen of sneeuwballengooien. In dat geval kun je beter winddichte handschoenen of leren handschoenen kopen. Ongetwijfeld zullen de kopieën binnen korte tijd voor €0,03 op DealExtreme verschijnen, maar met de adviesprijs van de originele handschoenen (€24,95) ben je niet extreem duur uit.

Info: Mujjo handschoenen

mujjo-handschoen-iphone

Tip: Eerder schreven we over de Etre Touchy-handschoenen zonder vingertoppen (€22) en de Dots Gloves, die tegenwoordig iTap Gloves heten. Die laatste zijn een goed alternatief voor de Mujjo-handschoenen, maar helaas uitverkocht en niet rechtstreeks in Nederland te koop. Bovendien zijn ze niet compleet geleidend, maar alleen in de drie vingertoppen van wijsvinger, middelvinger en duim. Apple heeft ooit patent aangevraagd op Dots Gloves-achtige touchscreenhandschoenen.

Lees de 61 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »