Zo verdienen chat-apps geld aan je: over privacy, advertenties en abonnementen

Hoe verdienen berichten apps als WhatsApp Messenger geld aan je? We zetten 9 populaire gratis sms-apps voor je op rij en vergelijken ze.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Hoe verdienen berichten apps geldDe overname van WhatsApp Messenger door Facebook gaat gepaard met verschrikkelijk veel geld. De dienst verruilt van eigenaar voor 16 miljard dollar. Omgerekend betaalt Facebook WhatsApp zo 35 dollar per gebruiker! Maar hoe verdienen berichtenapps hun geld? Of ben je zelf het product? iCulture zet de verdienmodellen en de belangrijkste punten uit het privacybeleid van de sms-alternatieven op rij. Van WhatsApp, maar ook Snapchat, BBM, Google Hangouts, WeChat, LINE en meer.

WhatsApp Messenger: abonnementsgeld

2 AG WhatsApp iPhone appHoe wordt geld verdiend? WhatsApp hanteerde tot juli 2013 een prijs van 79 (daarna 89) cent om de applicatie te downloaden. Op Android hoefde je toen nog niet niet te betalen voor de app. Nieuwe gebruikers na juli 2013 betalen op alle mobiele systemen geen aanschafprijs meer voor WhatsApp, maar sluiten een abonnement af voor 89 cent per jaar. WhatsApp heeft inmiddels meer dan 450 miljoen gebruikers, waarvan er zeker 30 miljoen bij kwamen in de periode rond kerst. En de app blijft scoren in de App Store en Google Play Store. Allemaal betaalde abonnees dus, mits ze WhatsApp langer dan een jaar gebruiken. WhatsApp stelt dat ze altijd advertentievrij wil blijven.

Belangrijkste uit het privacybeleid: WhatsApp verwijdert tekstberichten op de servers als ze zijn aangekomen bij de ontvanger, of na 30 dagen als ze niet zijn aangekomen. Verstuurde bestanden worden wel ‘even’ vastgehouden, maar na een tijdje gestript van persoonlijke informatie. WhatsApp heeft inzicht in je contactenlijst, maar telefoonnummers van niet-gebruikers zijn niet door WhatsApp in te zien. De servers van WhatsApp staan in de Verenigde Staten, wat betekent dat de Amerikaanse overheid informatie kan inzien. Het is de vraag hoe het privacybeleid verandert onder de vlag van Facebook. Link.

Gebruikers: 450 miljoen
Downloaden: WhatsApp Messenger (gratis, iPhone, iOS 4.3+)

Update 25 februari 2014: Het Centraal Bureau Persoonsgegevens dreigt met een dwangsom omdat WhatsApp ook gegevens van niet-gebruikers verzamelt.


LINE: stickers en games

2 AG LINE iPhone appHoe wordt geld verdiend? Het gaat voor de wind met berichtenapp LINE. De applicatie met 350 miljoen geregistreerde gebruikers verdiende al geld met stickerpakketten van 1,79 euro die je in de applicatie kan kopen. De stickers van onder andere Hello Kitty en allerlei cartooneske konijnen sloegen in thuisland Japan enorm aan. Het is inmiddels een wereldwijde business voor de app. Zo verkoopt LINE stickers van voetbalsterren en Mexico. Inmiddels zijn er ook koopbare thema’s in de app en worden populaire gratis games onder de LINE-vlag in de App Store (her)uitgebracht. De dienst verdient daarbij aan in-app aankopen in die games. Daarmee was LINE wereldwijd al de vijfde grootste gameverdiener in de App Store in 2013. In het laatste kwartaal van 2013 genereerde LINE 338 miljoen dollar aan omzet.

Belangrijkste uit het privacybeleid: LINE leest alleen mailadressen en telefoonnummers van je contactenlijst uit. Je persoonlijke informatie wordt verwijderd als je je account verwijdert. LINE verstrekt nooit gebruikersinformatie aan andere partijen zonder het de gebruiker te melden, tenzij bij wet noodzakelijk. Het privacybeleid rept niet over het bewaren van berichten. Link.

Gebruikers: 350 miljoen
Downloaden: LINE (gratis, iPhone, iOS 4.3+)


iMessage: ingebouwd

Chat apps privacy iMessageHoe wordt geld verdiend? iMessage staat standaard geïnstalleerd op elke nieuwe iPhone, iPad, iPod touch en Mac. De app overschrijft sms-verkeer als de ontvanger ook iMessage heeft en fungeert dan als volwaardig WhatsApp-alternatief. iMessage maakt onderdeel uit van Apple’s standaard softwarepakket op elk apparaat en heeft daarom geen apart verdienmodel (nodig). Je zou hooguit kunnen denken dat de app waarin je berichten en groepsberichten uitwisselt, een truc is om meer mensen aan iMessage en dus een Apple-apparaat te krijgen.

Belangrijkste uit het privacybeleid: Apple heeft een veiligheidsdocument vrijgegeven waarin de privacy van iMessage ook wordt meegenomen. Berichten worden versleuteld verstuurd en kunnen niet door Apple worden ingezien. Verstuurde berichten worden verwijderd van de server zodra ze op al je apparaten zijn aangekomen, of bij mislukte verzending na zeven dagen. De servers van Apple staan onder andere in de Verenigde Staten, wat betekent dat de Amerikaanse overheid informatie kan inzien. Lees meer.

Gebruikers: 300 miljoen, naar schatting
Standaard op elke iPhone, iPad, iPod touch en Mac


Skype: belkosten

Skype messaging iPhoneHoe wordt geld verdiend? Skype van Microsoft is niet alleen een applicatie waarin je kan chatten, groepschatten en Skype-bellen met andere gebruikers. Je kan er tegoed in kopen waarmee je kan bellen naar mobiele nummers en telefoonlijnen buiten Skype. Ook kan je sms-jes sturen naar de hele wereld en kan je een eigen Skype-nummer kopen. Het tegoed kan handmatig bijgewerkt worden of je neemt een abonnement op tegoed. Ook heeft Skype een zakelijk verdienmodel. Premium-accounts maken het mogelijk met maximaal 10 mensen deel te nemen aan een videogesprek.

Belangrijkste uit het privacybeleid: Skype verzamelt de inhoud van chatberichten, voicemails en videoberichten. Ook slaat de dienst je adresboek op met telefoonnummers voor het benaderen van andere contacten in de app. De servers van Skype staan in de Verenigde Staten, wat betekent dat de Amerikaanse overheid informatie kan inzien. Communicatie en gegevens worden (commercieel) niet overgedragen buiten eigenaar Microsoft. Link.

Gebruikers: 299 miljoen
Downloaden: Skype (gratis, universeel, iOS 5.0+)


WeChat: een verkoopkanaal in China

2 AG WeChat iPhone appHoe wordt geld verdiend? WeChat heeft wereldwijd meer dan 500 miljoen gebruikers. Net als LINE, is een groot deel daarvan afkomstig uit Azië en net als LINE, verdient WeChat geld met het uitbrengen van games en de in-app aankopen die daaruit voortkomen. De eerste vijf games van moederbedrijf Tencent behaalden samen al meer dan 570 miljoen downloads in de eerste drie maanden. WeChat zet in thuisland China vol in op e-commerce. De app bood een verkoopkanaal voor Xiaomi-smartphones (met 150.000 verkochte toestellen in 10 minuten als gevolg) en speelde in op de Chinese nieuwjaarstraditie om geld te versturen naar bekenden. Op het piepmoment verzonden 585.000 mensen geld naar anderen in de app. De games zijn allen nog in het Chinees uitgevoerd.

Belangrijkste uit het privacybeleid: De servers van WeChat staan in China en zijn onderhevig aan de censuur van de Chinese overheid. Data en content die je verstuurt wordt door WeChat bewaard. Ook nadat je zelf bent gestopt met de app gebruiken. WeChat slaat ook locatie-informatie op, totdat je een verzoek voor verwijdering indient. Link.

Gebruikers: 272 miljoen actief, naar schatting meer dan 500 miljoen accounts
Downloaden: WeChat (gratis, iPhone, iOS 4.3+)


Facebook Messenger

Privacy berichtenapps Facebook MessengerHoe wordt geld verdiend? Als onderdeel van Facebook, hoeft Facebook Messenger vooralsnog niet zelf geld te verdienen. De berichtenapp is vrij van reclame en gesponsorde berichten die je zo vaak op het sociale netwerk zelf tegenkomt. Je kan je ook afvragen hoe de toekomst van Facebook Messenger eruit ziet na de koop van WhatsApp Messenger. Exacte gebruikscijfers zijn lastig te achterhalen, ook omdat de privéberichten naast een app ook een geïntegreerde functie in Facebook zijn.

Belangrijkste uit het privacybeleid: In het Nederlandse privacybeleid van Facebook wordt niet gerept over het opslaan en uitlezen van privéberichten die je via Messenger verstuurt. Statussen en berichten die je publiekelijk deelt met het netwerk, worden gestript van je persoonlijke informatie doorgespeeld aan adverteerders. De servers van Facebook staan in de Verenigde Staten, wat betekent dat de Amerikaanse overheid alle beschikbare informatie over je kan inzien. Link.

Gebruikers: onbekend
Downloaden: Facebook Messenger (gratis, iPhone, iOS 6.0+)


Viber: drie soorten inkomsten

2 AGViber iPhone appHoe wordt geld verdiend? Viber begon als applicatie waarmee je gratis naar andere gebruikers kon bellen, maar is inmiddels ook een volwaardige berichtenapp geworden. Ook qua geld verdienen wedt de app op meerdere paarden. In de applicatie koop je vanaf 89 cent credits waarmee je vanuit de app kan bellen naar alle mobiele en vaste nummers tegen een gunstig tarief. Ook kan je stickerpakketten kopen voor 1,79 euro en Viber experimenteert daarnaast met geld verdienen aan het doorgeven van telefoontjes van de beller naar de ontvanger. Viber heeft meer dan 200 miljoen gebruikers en verkocht al 100 miljoen stickerpakketten.

Belangrijkste uit het privacybeleid: Je adresboek voor het vinden van andere contacten wordt opgeslagen op de servers van Viber, tot 45 dagen nadat je de app verwijdert. Viber slaat je berichten niet op, zegt de dienst tegen iCulture. Ook neemt Viber geen gesprekken op. De servers van Viber staan onder andere in de Verenigde Staten, wat betekent dat de Amerikaanse overheid informatie kan inzien. Je persoonlijke informatie wordt niet verkocht aan andere partijen. Link.

Gebruikers: 200 miljoen
Downloaden: Viber (gratis, iPhone, iOS 5.0+)


Hangouts: het gaat om de informatie

2 AG Hangouts iPhone appHoe wordt geld verdiend? Googles berichtenapp Hangouts maakt deel uit van een groot scala aan gratis te gebruiken diensten van Google. Hangouts zal niet snel geld van je vragen voor aanvullende diensten, stickers of nieuwjaarswensen. Dat past niet binnen de visie van het Google, waarin alle toepassingen gratis zijn om te gebruiken. Wel mag je ervan uitgaan dat je informatie altijd inzichtelijk is in Google-diensten. Of je nou YouTube, Gmail of Hangouts gebruikt: Google leert bij over je gewoonten en interesses en kan daardoor advertenties op het hele internet op je afstemmen. Dat is dé grote inkomstenbron van Google.

Belangrijkste uit het privacybeleid: Google Hangouts maakt onderdeel uit van het totale privacybeleid van Google, waarin vermeld staat dat Google je gebruik van Googles diensten verwerkt om je gericht advertenties te kunnen aanbieden. Alleen niet-persoonlijke gegevens wordt gedeeld met adverteerders en bedrijven. Over de termijn waarop berichten worden opgeslagen op de servers van Google, wordt niet gerept. De servers van Google staan onder andere in de Verenigde Staten, wat betekent dat de Amerikaanse overheid informatie kan inzien. Link.

Gebruikers: onbekend
Downloaden: Google Hangouts (gratis, universeel, iOS 6.0+)


KIK Messenger: webbouwers betalen

2 AG KIK iPhone appHoe wordt geld verdiend? KIK Messenger verkocht al stickerpakketten voor 1,79 euro per stuk, maar deed recent pas zijn verdere verdienmodel uit de doeken gedaan. De berichtenapp wil geld verdienen aan websites. De applicatie heeft na een recente update ook een browserfunctie waarmee je volledig kan surfen in de app. KIK moedigt websites en HTML5-spelletjes aan zichzelf te optimaliseren voor de applicatie. Websites en games die goed zichtbaar willen zijn voor gebruikers van de app, dragen geld af aan KIK Messenger.

Belangrijkste uit het privacybeleid: KIK Messenger verwijdert tekstberichten van de servers zodra de ontvanger ze heeft gekregen. Berichten met bestanden worden wel ‘even’ bewaard op de servers. Website-eigenaren die een KIK-geoptimaliseerde website maken, kunnen zien welke KIK-gebruikers ze over de vloer hebben. De servers van KIK ‘kunnen in de Verenigde Staten staan’, wat betekent dat de Amerikaanse overheid informatie kan inzien. KIK kan ‘soms’ ook je favoriete contactpersonen uitlezen. Zoekopdrachten worden anoniem bewaard. Link.

Gebruikers: 100 miljoen gebruikers
Downloaden: KIK Messenger (gratis, iPhone, iOS 6.0+)


BlackBerry Messenger: toekomstplannen

2 AG BBM BlackBerry Messenger iPhone appHoe wordt geld verdiend? Met 80 miljoen gebruikers voor BBM op iPhone en Android, is het verdienmodel van BlackBerry Messenger gericht op advertenties naar aanleiding van je eigen gebruik van de applicatie. Persoonlijke advertenties dus, net als Google Hangouts. Alleen is het hier de bedoeling dat je ze in de app krijgt te zien in plaats van erbuiten. Verder moeten in de toekomst BBM Channels zorgen voor inkomsten in de applicatie, mogelijk verkrijgbaar met de ingebouwde browser in KIK Messenger. Voorlopig gaat het echter om toekomstplannen.

Belangrijkste uit het privacybeleid: RIM behoudt zich het recht voor om verzamelde of anonieme informatie te verwerken, verkopen, verhandelen of verhuren. Het gaat daarbij om informatie die niet direct naar jouw persoon kan wijzen. De servers van RIM staan onder andere in de Verenigde Staten, wat betekent dat de Amerikaanse overheid informatie kan inzien. Mediabestanden en statusupdates kunnen worden uitgelezen door RIM. Link.

Gebruikers: 80 miljoen
Downloaden: BBM (gratis, iPhone, iOS 6.0+)


Snapchat: nog geen verdienmodel

2 AG Snapchat iPhone appHoe wordt geld verdiend? Snapchat is een van de grootste stijgers onder appgebruik van Nederlanders, maar een duidelijk verdienmodel heeft de in 2012 uitgekomen app nog altijd niet uitgestippeld. De plannen moeten er welhaast zijn: Snapchat sloeg een overnamebod van Facebook voor drie miljard dollar af! BusinessInsider zegt te weten dat Snapchat geld wil verdienen met (bewegende) advertenties die je als snap ontvangt. De gemiddelde gebruiker van de app is tiener, communiceert zo’n 20 tot 50 snaps per dag en zou het volgens de site niet erg vinden om daar advertenties van coole merken tussen te zien. Ook worden virtual goods overwogen; stickers en andere opsmuk waarvan je snaps kan voorzien.

Belangrijkste uit het privacybeleid: Foto- en videoberichten die je verstuurt via Snapchat, worden van de servers van Snapchat verwijderd zodra ze zijn bekeken door de ontvanger. Wel bewaart Snapchat wanneer je berichten uitwisselt, met wie en hoe vaak. De servers van Snapchat staan in de Verenigde Staten, wat betekent dat de Amerikaanse overheid informatie kan inzien. Link.

Gebruikers: 60 miljoen
Downloaden: Snapchat (gratis, iPhone, iOS 5.0+)


Path: stickers en filters

2 AG Path iPhone appHoe wordt geld verdiend? Path verbreedde vorig jaar zijn focus van sociaal netwerk naar berichtenapp en was even razend populair. Het is de vraag of Path in die hoogtijdagen geld heeft binnengehaald, want op dat moment kon je alleen nog extra kleurenfilters voor je foto’s kopen voor 89 cent per stuk. Stickerpakketten kreeg de app pas later. Inmiddels biedt Path ook een Premium-abonnement aan, waarin je voor 13,99 euro per jaar toegang hebt tot alle stickers en kleurenfilters die Path biedt. Ook voor de 30 pakketten die je ervoor krijgt, een hoog prijskaartje om uit te geven aan een berichtenapp. Je kan je afvragen hoe sterk het verdienmodel van de app is onder de 20 miljoen gebruikers.

Belangrijkste uit het privacybeleid: Door Path verzamelde informatie over bijvoorbeeld je locatie kan doorgespeeld worden aan partners van de app, maar daarbij ben je zelf niet identificeerbaar. De servers van Path staan in de Verenigde Staten, wat betekent dat de Amerikaanse overheid informatie kan inzien. Het privacybeleid rept niet over het bewaren van privéberichten. Link.

Gebruikers: 20 miljoen
Downloaden: Path (gratis, universeel, iOS 6.0+)


MessageMe: geld versturen

MessageMe berichten apps iPhoneHoe wordt geld verdiend? MessageMe zal altijd gratis blijven. Dat zei oprichter Arjun Sethi vorig jaar tegen iCulture. Gebruikerscijfers zijn niet talrijk van de app, maar 75 dagen na de release vergaarde MessageMe naar eigen zeggen 5 miljoen gebruikers. Een kleine speler dus, die stickerpakketten verkoopt in de applicatie die je voor 89 cent of 1,79 euro downloadt. Verder kunnen gebruikers elkaar in de toekomst mogelijk onderling betalen, net als in WeChat.

Belangrijkste uit het privacybeleid: Persoonlijke informatie en berichten die je verstuurt met MessageMe, worden niet doorgespeeld naar andere partijen. MessageMe is een Amerikaanse onderneming, wat betekent dat de Amerikaanse overheid informatie kan inzien. Over het bewaren van berichten wordt niet gerept. Link.

Gebruikers: 5 miljoen
Downloaden: MessageMe (gratis, iPhone, iOS 4.3+)


Telegram Messenger: welk verdienmodel?

Telegram Messenger iPhoneHoe wordt geld verdiend? Telegram Messenger is gemaakt om snel veilige berichten mee te versturen, niet om geld te verdienen. Die filantropische gedachte valt te lezen in de FAQ van de applicatie. “Telegram is geen commercieel project. Het is niet bedoeld om advertenties te verkopen, winst te maken of in te gaan op investeringen van buitenaf. Als Telegram door zijn geld heen is, nodigen we gebruikers uit geld te doneren of voegen we niet-noodzakelijke betalingsopties toe.” Telegram is een kleine speler in de markt. Gebruikerscijfers zijn niet bekend, maar de applicatie die is opgericht door de man achter het Russische Facebook-alternatief VKontakte heeft tussen de 5 en 10 miljoen downloads op Android. De app scoort vooral goed in het Midden-Oosten.

Belangrijkste uit het privacybeleid: Telegram slaat telefoonnummers van jou en je contacten op. Normale berichten worden met een encryptie op de servers van Telegram Messenger opgeslagen, maar alles wat je verstuurt in privéchats wordt niet getraceerd of opgeslagen door de app. Op verzoek kan je je profiel verwijderen. De oprichters van Telegram zijn Russisch, maar Telegram zegt geen wettelijke of fysieke banden met Rusland te hebben. De servers van de dienst zouden wereldwijd staan, maar het is niet bekend waar. Link.

Gebruikers: 5 miljoen
Downloaden: Telegram Messenger (gratis, iPhone, iOS 6.0+)


Threema: ‘Zwitserse bankkluis’

Berichten apps privacy ThreemaHoe wordt geld verdiend? Het verdienmodel van Threema voor iPhone kan niet duidelijker: je vertrouwt eenmalig je 1,79 euro (op Android 1,60 euro) toe aan de applicatie. Daarna ben je van kosten verlost. Threema houdt zich ver afzijdig van advertenties of in-app aankopen en doet zelfs zakelijk aan qua functies. Het ligt dan ook niet in de verwachting dat je binnenkort stickers kan kopen in de app, bijvoorbeeld. Threema lijkt de meest veilige en heldere app als het aankomt op verdienmodel en privacy, maar de beveiligingscode is niet openbaar. Daardoor is het gevaar van (on)bewuste privacylekken niet na te gaan.

Belangrijkste uit het privacybeleid: Threema heeft geen toegang tot je berichten en geen mogelijkheid om je berichten en media te lezen, omdat iedere gebruiker zijn eigen versleuteling maakt. Informatie over verzender en ontvanger wordt met een extra laag beveiligd om meekijken te voorkomen. Telefoonnummers en mailadressen om andere contacten te vinden, worden met tijdelijke versleuteling bewaard. Threema zegt daardoor niet te kunnen achterhalen met wie je contact legt in de app. De servers staan enkel in Zwitserland. Link.

Gebruikers: onbekend
Downloaden: Threema (€1,79, iPhone, iOS 5.0+)


Surespot: gebouwd om privacy

Chat apps privacy SurespotHoe wordt geld verdiend? Surespot is helemaal om privacy heen gebouwd en probeert met het gratis prijskaartje zoveel mogelijk mensen binnen te trekken. De app blijft vrij van advertenties. Wel betaal je 1,79 euro in de app als je gebruik wilt maken van audio-opnames om te versturen en kan je de makers een donatie schenken. Surespot is open source dus iedereen kan aan de app meebouwen en er omheen bouwen om de dienst te verbeteren.

Belangrijkste uit het privacybeleid: Surespot gebruikt een begin-tot-eind encryptie met unieke sleutels per persoon waardoor berichten niet ingekeken kunnen worden. De app verzamelt geen informatie over je berichten en doet geen beroep op je telefoonnummer of e-mailadres. Als je een bericht verwijdert, verdwijnt die bij de ander ook. Je kan je eigen account beveiligd backuppen via Google Drive zodat je er later nog een beroep op kan doen. Vanaf een ander apparaat (dus ook een nieuwe iPhone) kan je op een andere manier niet bij. Als je een account verwijdert, wordt die ook verwijderd op de server. Link.

Gebruikers: onbekend
Downloaden: Surespot (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Waar blijft Hemlis?
Hemlis Messenger, een initiatief van Pirate Bay-medeoprichter Peter Sunde, moet een berichtenapp worden die zich volledig toelegt op veiligheid. Het is echter nog steeds niet bekend wanneer de applicatie uitkomt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

30 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.