MacBook Air M1 review: toetsenbord

macOS Big Sur 11.4 stopt malware van maken ongemerkte screenshots

Apple heeft in macOS Big Sur 11.4 een lek gedicht waarbij malware stiekem screenshots kon maken. De malware gebruikte daarvoor populaire apps als WhatsApp, Zoom en Slack.

Nog maar een aantal dagen geleden gaf Craig Federighi tijdens het proces met Epic Games toe dat de Mac een malwareprobleem heeft. Dankzij macOS Big Sur 11.4 heeft de Mac nu in ieder geval één malwareprobleem minder, want Apple heeft in deze nieuwste versie een bug opgelost. Het gaat om de XCSSET malware dat ongezien screenshots kon maken van het scherm.

macOS Big Sur 11.4 stopt XCSSET malware

De malware is ontdekt door Jamf. De malware bevond zich vooral in Xcode-projecten op GitHub. Ontwikkelaars verspreidden daardoor ongemerkt de malware onder gebruikers, hoewel niet bekend is hoeveel Macs getroffen zijn. De malware maakte gebruik van zogenaamde zero-days. Eén daarvan is dat de malware goedgekeurde en legitieme apps kon injecteren.

Normaal gesproken moet een app altijd toestemming krijgen om je scherm op te nemen of microfoon te gebruiken. Maar doordat de malware apps misbruikte die je hier al toestemming voor gegeven hebt, verscheen zo’n melding niet. Aan die apps die wel al toestemming van de gebruiker gekregen hebben, werd malafide code toegevoegd dat screenrecording mogelijk maakte.

Malware XCSSET opgelost in macOS Big Sur 11.4.

Maar in theorie kon de malware nog verder gaan. Het lek kon misbruikt worden om toegang te krijgen tot de microfoon, webcam en zelfs de toetsaanslagen van de gebruiker. Wachtwoorden konden daardoor buitgemaakt worden. Apple heeft dit lek nu dus gedicht in macOS Big Sur 11.4, waardoor het belangrijk is voor alle gebruikers om de update te installeren.

Meer beveiligingsupdates
Ook voor oudere versies zijn er nieuwe beveiligingsupdates verschenen. Voor macOS Catalina is de Security Update 2021-003 te downloaden, terwijl gebruikers van macOS Mojave de Security Update 2021-004 kunnen installeren. In de updates worden nog veel meer beveiligingsproblemen opgelost. Als je meer wil weten over de beveiligingsaspecten, dan vind je onder andere hier meer informatie.

Bekijk ook

macOS Big Sur 11.4 is uit: verbeteringen in muziek en podcasts

Apple heeft macOS Big Sur 11.4 uitgebracht, de volgende versie van macOS Big Sur. Er zit een aantal nieuwe functies in deze versie, voor voor liefhebbers van audio.

macOS Big Sur

macOS 11 Big Sur was een van de grootste updates voor de Mac en verscheen in november 2020. Het is de opvolger van macOS Catalina. Big Sur bracht een volledig nieuw design, een verbeterd Bedieningspaneel en nieuwe functies voor Safari. Ook bijzonder is dat Apple voor het eerst sinds 2001 is overgestapt op een nieuwe nummering: van 10.x naar macOS 11. In 2021 is macOS Big Sur opgevolgd door macOS Monterey. Alle details vind je hier!

macOS Big Sur

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.