WhoSampled app

WhoSampled herkent samples in muzieknummers

Shazam voor samples

Complete liedjes herkennen doe je met Shazam, maar wat doe je als je alleen een sample wil herkennen? De iPhone-app WhoSampled vertelt je er meer over.

WhoSampled: wie maakte die cover?

WhoSampled is een mobiele app waarmee je kunt ‘shazammen’ naar samples in muzieknummers. Je hoeft daarvoor de naam van het liedje niet te kennen. Vooral bij elektronische muziek is de kans groot dat er allerlei samples, covers en remixes in zitten, waarvan je de herkomst niet goed kunt thuisbrengen. Weet je de naam van het nummer, dan kun je met wat uitzoekwerk meestal wel achterhalen om welke samples het gaat. Maar met WhoSampled gaat het net een stuk makkelijker. De app heeft een Shazam-achtige muziekherkenning toegevoegd aan de iPhone- en Android-apps, waarmee je makkelijker kunt achterhalen om welk fragment het gaat. Daarvoor heeft WhoSampled een gigantische database opgebouwd met allerlei samples.


Een mooi voorbeeld om het eens op los te laten is de zogenaamde ‘orchestra hit’, die we onlangs tegenkwamen in een YouTube-video. Dit bekende geluidje kom je tegen in allerlei muzieknummers, van Keith Sweat, Britney Spears, Janet Jackson, U2 en The Smiths tot Bruno Mars. Het is terug te voeren op de componist Igor Stravinsky. In de jaren tachtig van de vorige eeuw hoorde je het fragmentje heel vaak.

WhoSampled is overigens gericht op wat langere fragmenten, waarbij je de app net als bij Shazam even laat meeluisteren. De functie is vooral weggelegd voor echte muziekfans, want je moet er wel wat voor over hebben. De app zelf kost een paar euro en om onbeperkt nummers te herkennen moet je een tientje per jaar betalen. Da’s net iets te duur om voor de lol een keertje te proberen. Maar voor mensen die met muziek hun brood verdienen kan de app veel werk besparen.

WhoSampled werkt met elk muzieknummer

De app is te gebruiken om elk muzieknummer te herkennen, niet alleen de nummers die in de WhoSampled-database staan. Maar bij nummers uit de database krijg je wat extra’s: na de herkenning krijg je meteen alle koppelingen met samples, covers en remixes te zien. Je kunt achteraf ook terugzoeken welke nummers je hebt onderzocht.

Ben je iPhone-gebruiker, dan kun je je eigen muziekbibliotheek op iTunes, Spotify en Apple Music laten scannen om alle covers en remixes te herkennen. Je kunt er daarna meteen een afspeellijst van maken. Bij Android-gebruikers werkt het alleen lokaal op het toestel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 juni 2018, 11:00
Bron Bron WhoSampled
Categorie Apps
Onderwerpen herkenning, muziek, shazam
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.