Pas op voor nieuwe WhatsApp-phishing via sms: trap er niet in

Gebruikers maken melding van nieuwe WhatsApp phishing. Via een sms-bericht worden gebruikers op de hoogte gebracht dat hun WhatsApp-account verlopen zou zijn. Trap er niet in, want dit gaat om phishing zodat jouw gegevens achterhaald worden.

We hebben vandaag van meerdere lezers tips binnen gekregen over nieuwe WhatsApp-phishing. Gebruikers meldden ons dat ze een sms-bericht gekregen hebben waarin staat dat je WhatsApp-account verlopen is en binnen 24 uur helemaal beëindigd wordt. Trap er niet in, want het bericht is NIET afkomstig van WhatsApp.


WhatsApp phishing via sms.

WhatsApp phishing

Het bericht ziet eruit zoals in de afbeelding hierboven. Het bericht luidt dat jouw WhatsApp-account ‘verlopen is’. Als je binnen 24 uur geen actie onderneemt, zal je account beëindigd worden. Het bericht is een typisch geval van bangmakerij, want WhatsApp werkt niet op deze manier met het vernieuwen van accounts. Zolang jij zelf je account niet stopzet, zal WhatsApp jouw account ook niet beëindigen. Het is ook niet nodig om je WhatsApp-account zelf te activeren. De tekst van het berichtje is als volgt:

Warning! Your account WhatsApp Messenger has expired. Registration not been renewed will expire within 24 hours

Heb je dit bericht ontvangen, tik dan NIET op de bijgevoegde link en voer al helemaal GEEN persoonlijke gegevens in. Het beste is om het ontvangen tekstbericht meteen van je toestel te verwijderen, zodat je de bijgevoegde link ook niet per ongeluk kunt openen. WhatsApp zal jou nooit op deze manier met een Engelstalig tekstbericht benaderen, waardoor je deze en soortgelijke berichten kunt afdoen als phishing.

In iOS zit bovendien een instelling waarmee je iMessage- en sms-berichten kunt filteren, zodat je geen melding krijgt van onbekende afzenders. Berichten van onbekende afzenders worden ook in een afzonderlijke lijst geplaatst, zodat deze niet tussen je andere conversaties staan. Je vindt deze instelling bij Instellingen > Berichten > Filter onbekende afzenders.

Een half jaar geleden dook er een soortgelijke manier van phishing op, maar dan voor Apple ID’s. Ook dit verliep via een sms-bericht en had als doel om jouw persoonlijke gegevens te verkrijgen door jou een link te laten openen. Bij de phishing met Apple ID’s werd gemeld dat jouw account opgeschort was vanwege meerdere inlogpogingen.

Bekijk ook

Pas op voor SMS 'Apple-ID opgeschort' - het is phishing!

Veel mensen krijgen opeens een SMS-bericht 'Apple-ID opgeschort'. Pas op, want het gaat om phishing waarbij iemand je inloggegevens probeert te achterhalen.

Met dank aan de tipgevers

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.