Pas op voor SMS ‘Apple-ID opgeschort’ – het is phishing!

Veel mensen krijgen opeens een SMS-bericht 'Apple-ID opgeschort'. Pas op, want het gaat om phishing waarbij iemand je inloggegevens probeert te achterhalen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Heel wat mensen kregen vandaag opeens een sms’je dat afkomstig leek van Apple. “Uw Apple-ID is opgeschort door verdachte inlogpogingen. Klik hieronder om uw Apple-ID te valideren”, luidt de tekst. Het zal duidelijk zijn dat dit mailtje NIET afkomstig is van Apple en dat je er niet op moet klikken. Het gaat hier om zogenaamde ‘Apple ID phishing‘.


Apple-phishing

Apple-ID opgeschort SMS

Wat deze serie sms-berichten bijzonder maakt is dat er opeens wel heel veel mensen tegelijk het bericht hebben gekregen. Gelukkig zijn de meeste mensen inmiddels zo verstandig genoeg om er niet op te klikken. Het linkje blijkt voor iedereen verschillend.

Apple-ID opgeschort

Wat ook opvalt is het domein waar je naartoe was gestuurd pas vandaag is geregistreerd. We vermoeden niet dat er een spionagebedrijf achter zit, maar dat er waarschijnlijk gewoon sprake is van phishing om met je privégegevens aan de haal te gaan. Wie toegang heeft tot een Apple-ID kan ook aankopen in de App Store doen, wachtwoorden bij andere diensten opvragen en resetten (als je iCloud voor je mail gebruikt) en met andere vertrouwelijke gegevens aan de haal gaan. Meestal gaat het erom de inloggegevens door te verkopen of je creditcardgegevens te ontfutselen, zodat daar misbruik van gemaakt kan worden.

Heb je ook een dergelijk mailtje gekregen, dan kun je dat bij Apple melden via het account reportphishing@apple.com.

Bekijk ook

Zo herken je phishingberichten die van Apple lijken te zijn

Criminelen sturen regelmatig phishingberichten, die zijn vermomd als Apple e-mail. Ze zijn bedoeld om je creditcard, wachtwoorden en andere persoonlijke info via je Apple ID te stelen. Hoe herken je phishingmailtjes en hoe onderscheid je ze van officiële mail van Apple? We leggen uit waar je op moet letten.

Met dank aan diverse tipgevers, waaronder Adam en Erik

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.