iPhone X spiegeling

Apple wijst op beperkingen OLED-scherm: inbranden bij langdurig statische beelden

Apple waarschuwt gebruikers voor inbranden van het OLED-scherm van de iPhone X en kleine kleurveranderingen als je onder een extreme hoek kijkt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De iPhone X is eindelijk in handen van de eerste groep gebruikers. Met het 5,8-inch OLED-scherm hebben ze iets nieuws in handen, maar er gelden wel een paar waarschuwingen. Die heeft Apple nu in een supportdocument gezet. Waarschijnlijk willen ze zich hiermee juridisch indekken.


iPhone X Super Retina

Waarschuwingen bij OLED-schermen

De meeste reviewers zijn positief over het OLED-scherm dat door Samsung is gemaakt. Wel kan er iets kleurverschil optreden als je vanuit een schuine hoek naar het scherm kijkt. Apple schrijft:

Als u vanuit een andere hoek naar een OLED-beeldscherm kijkt, ziet u mogelijk verschillen in kleur en tint. Dit is kenmerkend en normaal gedrag voor OLED-beeldscherm.

Volgens Apple zijn er verbeteringen ten opzichte van traditionele OLED-schermen doorgevoerd, waardoor voor het eerst kon worden voldaan aan de standaarden van de iPhone. Bij OLED-technologie is een hogere contrastratio en hogere resolutie mogelijk. De schermen kunnen dunner uitgevoerd worden en de kleurcorrectheid is volgens Apple ‘de beste in de bedrijfstak’.

Inbranden bij langdurig statische beelden

Apple waarschuwt ook dat bij langdurig gebruik zichtbare veranderingen kunnen ontstaan, zoals het optreden van restbeelden. In Apple’s bewoordingen:

OLED-beeldschermen gaan langer mee dan normale beeldschermen, waardoor ze mogelijk kleine zichtbare veranderingen vertonen. Dit is ook normaal gedrag en kan bijvoorbeeld inbranding of ingebrande beelden betekenen, waarbij het beeldscherm een vaag restbeeld laat zien, zelfs als er nieuw beeld wordt weergegeven. Dit treedt in hoogst uitzonderlijke gevallen op, bijvoorbeeld als hetzelfde beeld met hoog contrast langdurig en continu wordt weergegeven.

Kortom: er is geen reden tot paniek, tenzij je van plan bent om continu naar hetzelfde plaatje te kijken.

De vraag is of Apple’s standaard 1-jarige garantie ook dekking biedt voor inbranden. Vervangen van het scherm gaat je buiten de garantie 320 euro kosten. Eventueel kun je hiervoor AppleCare+ afsluiten.

De mate van inbranden verschilt per toestel. Zo blijkt het OLED-scherm van de Google Pixel 2 XL er erg veel last van te hebben. Al na een paar dagen begonnen gebruikers er al over te klagen. Het scherm, gemaakt door LG, zou van mindere kwaliteit zijn. Bij de Pixel 2 met OLED-scherm van Samsung zouden er geen problemen optreden. Apple gebruikt ook OLED-schermen van Samsung.

Volgens Apple hebben ze het Super Retina-scherm zo ontworpen dat de kans op inbranden minimaal is. Apple geeft ook wat adviezen. Zo kun je beter geen statische afbeeldingen bij maximale helderheid bekijken. Is dat wel nodig, dan kun je beter de helderheid wat lager zetten via het Bedieningspaneel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iPhone X

De iPhone X (iPhone 10) was Apple's toptoestel voor 2017, met onder andere Face ID gezichtsherkenning, een OLED-scherm en een vrijwel randloos scherm. Is dit toestel nog steeds een goede keuze? Je leest het hier. De iPhone X is in 2018 opgevolgd door de iPhone XS.

iPhone X
87 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.