Waarom zelfs de NSA een iPhone 5c niet kan ontgrendelen

De iPhone 5c in de FBI-zaak in San Bernardino kon zowel door de FBI als de NSA niet worden ontgrendeld. Hoe kan dat? Een NSA-directeur geeft opheldering.

Het is alweer een paar weken geleden dat we bijna dagelijks schreven over de ontwikkelingen in de FBI-zaak in San Bernardino. Wat opmerkelijk was aan het verhaal, was dat de FBI niet in staat was om het toestel te ontgrendelen, terwijl de beveiliging bij opvolgers van de iPhone 5s sterk is verbeterd. De FBI vroeg hulp bij de NSA, maar ook zij konden geen toegang krijgen tot het toestel. Uiteindelijk moest de FBI een externe partij in de arm nemen. Hoe kan dat toch?


iPhone 5c blauw

NSA kreeg ook geen toegang tot iPhone 5c

Het antwoord werd afgelopen vrijdag gegeven op een conferentie over militaire technologie. Daar vertelde plaatsvervangend directeur Richard Ledgett van de NSA waarom de NSA de iPhone 5c van verdachte Syed Farook niet kon worden ontgrendeld. Volgens Ledgett komt het niet omdat de taak te moeilijk was. De iPhone 5c was simpelweg niet populair genoeg onder verdachten. Mensen die de NSA in de gaten wilde houden, gebruikten meestal andere apparaten. De NSA werkt alleen aan exploits voor bepaalde apparaten.

“We doen niet elke telefoon, niet elke variant telefoon”, aldus Ledgett. “Als we geen boef hebben die het gebruikt, doen we het niet.” Zelfs de NSA heeft te maken met beperkte middelen en ze focussen daarom op een beperkt aantal toestellen. Exploits ontwikkelen voor elke smartphone en variant daarvan zou tijdverspilling zijn.

iPhone 5c niet populair genoeg

Er zijn ongemerkt heel wat exemplaren van de iPhone 5c verkocht, maar het was vergeleken met andere toestellen van Apple niet zo’n succesnummer. Toch is het ook niet terecht om de iPhone 5c een flop te noemen: er werden meer van verkocht dan van bekende Windows- en Android-toestellen. Toch gaf Tim Cook op een gegeven moment ook wel toe dat er minder van waren verkocht dan Apple aanvankelijk had gehoopt.

iphone-5c-scherm

De FBI moest zich uiteindelijk via een externe partij toegang verschaffen tot de iPhone 5c. Het toestel bleek geen nuttige informatie te bevatten over mogelijke connecties met terroristische groeperingen, maar toch zei de FBI dat ze tevreden waren. De zaak leidde tot een hoog oplopende discussie over de vraag in hoeverre Apple moet meewerken aan het verzwakken van de beveiliging van iPhones.

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.