FBI: ‘Geen nieuwe info op iPhone 5c, maar toch tevreden’

De FBI heeft inderdaad geen concrete nieuwe informatie verkregen met het ontgrendelen van de iPhone 5c van de San Bernardino-terrorist. Maar de moeite is niet helemaal voor niets geweest, waardoor de FBI toch nog tevreden is.

iphone-5c-scherm
Er was al eerder een vermoeden, maar CNN bericht nu dat de FBI inderdaad geen nieuwe informatie gevonden heeft op de iPhone 5c van de terrorist uit San Bernardino. Toch is de FBI tevreden, want doordat er geen informatie gevonden is, kunnen ze uitsluiten dat de dader samenwerkte met andere partijen. De moeite van de FBI om de iPhone 5c te ontgrendelen zonder Apple’s hulp is daarom niet helemaal voor niets geweest.

Bekijk ook

'Nog geen bruikbare info gevonden op San Bernardino iPhone'

Er is nog geen bruikbare informatie gevonden op de iPhone 5c uit San Bernardino. Ook zal het Witte Huis de methode niet snel prijsgeven.

Ontgrendelen iPhone 5c niet helemaal voor niets

De terrorist die in het Amerikaanse San Bernardino een aanslag pleegde, heeft met zijn iPhone 5c geen contact gelegd met andere terroristen om de aanslag voor te bereiden. Er was voor de FBI een gat van ongeveer 18 minuten. Gedurende deze periode was onduidelijk waar de terrorist was en met wie hij contact gehad heeft. Nu blijkt dus dat hij gedurende deze periode in ieder geval geen contact had met anderen. De terrorist heeft bijvoorbeeld geen contact gehad met IS-leden en maakte ook geen gebruik van extra beveiligde communicatie. Zonder het ontgrendelen van de iPhone had de FBI deze informatie niet kunnen verzamelen, meldt CNN. Toch is nog onduidelijk wat er gedurende deze 18 minuten precies gebeurd is.

De FBI gaat dus nog even door met het onderzoeken van de iPhone 5c, ook al is er tot nu toe nog niks concreets uit gekomen. In de hoorzitting van gisteren gaf de FBI aan dat het ontgrendelen nodig was om bovenstaande informatie te achterhalen, ook al waren ze wel al in het bezit van een iCloud-backup dankzij de hulp van Apple. Deze backup was echter van enkele weken voor de aanslag, waardoor er voor de FBI niet voldoende informatie beschikbaar was. De nieuwe ontdekkingen van de FBI sluiten echter niet uit dat de terrorist een andere vorm van communicatie gebruikt zou kunnen hebben.

Bekijk ook

FBI schakelde professionele hackers in voor ontgrendelen iPhone 5c

Een verrassende wending in de FBI-zaak met Apple: de FBI zou professionele hackers hebben ingeschakeld, niet een Israelisch bedrijf, bij het ontgrendelen van de iPhone 5c van de San Bernardino-schutter.

Geen toegang tot broncode iOS

Tijdens de hoorzitting van gisteren werd ook gesproken over China. Zo werd gedacht dat Apple China speciale behandelingen gegeven heeft door de broncode van iOS te overhandigen. Bruce Sewell, de advocaat van Apple, gaf aan dat Apple dit nooit gedaan heeft. Hoewel de Chinese overheid het verzoek de afgelopen twee jaar meerdere malen gedaan heeft, heeft Apple nooit toegang verleend tot de broncode van iOS. Dit is niet bepaald verwonderlijk, gezien de focus op beveiliging van Apple. Als Apple de broncode zomaar toegankelijk zou maken, kunnen hackers en experts methoden ontwikkelen om de beveiliging te omzeilen, waarna ze toegang tot gebruikersgegevens zouden kunnen krijgen.

Bekijk ook

Amerikaanse Justitie: 'Apple helpt China wel, waarom ons niet?'

De toon in de FBI-zaak lijkt te verharden, nu het Ministerie van Justitie Apple beschuldigt dat ze China helpen, terwijl Apple klaagt over een lastercampagne.

De nieuwe ontwikkelingen betekenen niet dat de strijd om encryptie van smartphones ten einde is. Zo loopt er nog steeds een zaak in New York, waar Apple weigert om de iPhone 5s te ontgrendelen. Bovendien ligt er een Amerikaans wetsvoorstel waarin staat hoe overheidsdiensten makkelijker toegang kunnen krijgen tot persoonlijke informatie. Dit zou encryptie een stuk lastiger maken, iets waar Apple niet blij mee is. De strijd tussen de FBI en Apple loopt daarom nog wel even door, al ziet de advocaat van Apple dat de gesprekken tussen beide partijen liever buiten de rechtszaal plaatsvinden.

Bekijk ook

Dit wetsvoorstel moet encryptie moeilijker maken

Een nieuw Amerikaans wetsvoorstel moet zorgen dat techbedrijven encryptie ongedaan maken, als een rechtbank erom vraagt. De volledige tekst is nu vrijgegeven en in dit artikel te lezen.
Bekijk ook

FBI en Apple: alles over deze privacyzaak

Apple is verwikkeld in een conflict met de FBI. Ze weigeren om een iPhone 5c van een terrorist te ontgrendelen, maar deze zaak kan vergaande consequenties hebben voor de privacy van alle iPhone-gebruikers. Hoe kwam de zaak tot stand en wat zijn de gevolgen? Dat lees je in dit uitlegartikel.

Informatie

Laatst bijgewerkt
20 april 2016 om 10:42
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.