Apple Watch LTE

Waarom een goede Apple Watch met 4G zo lastig te maken is

Bij een Apple Watch 4G zijn er meerdere uitdagingen te overwinnen. Waarom is Apple er eerder nog niet in geslaagd om een goede Apple Watch met 4G te maken?

Bij een Apple Watch 4G zijn er meerdere uitdagingen te overwinnen. Waarom is Apple er eerder nog niet in geslaagd om een goede Apple Watch met 4G te maken? Er zijn 3 struikelblokken, die Apple hopelijk nu wel overwonnen heeft.

Apple Watch LTE

Apple Watch LTE: de uitdagingen

Volgens de geruchten heeft Apple een Apple Watch LTE op de plank liggen, die in september wordt onthuld. Er wordt al sinds de eerste Apple Watch gesproken over een model met 4G, maar blijkbaar is het Apple nu pas gelukt. Wat hield het bedrijf tegen? En wat kan Apple leren van de Android Wear-horloges, die al wel een 4G-functie hebben, maar waarvan de prestaties behoorlijk tegenvallen?

Met een Apple Watch LTE kun je muziek streamen, notificaties ontvangen en apps gebruiken zonder dat er een iPhone in de buurt hoeft te zijn. Bij de Apple Watch Series 2 werd het horloge al iets onafhankelijker van de iPhone door het toevoegen van GPS. Een 4G-verbinding gaat nog een stap verder: je zou dan bijna alle functies kunnen gebruiken zonder dat je een iPhone nodig hebt en daarmee wordt het horloge ook interessant voor niet-iPhone-gebruikers (al is het de vraag of het echt helemaal zonder hulp in gebruik te nemen en te updaten is).

#1 Batterijduur
Een van de meest lastige problemen die iedereen al van mijlenver ziet aankomen is de impact op de batterijduur. Bij Android Wear-horloges met 4G is het nog niet gelukt om een batterijduur te leveren.

Apple belooft een batterijduur van één dag, gebaseerd op 18 uur gebruik. Nieuwere 42mm-modellen hebben wel meer batterijcapaciteit gekregen, maar verbruiken ook meer energie door de GPS-chip. Een energievretende 4G-functie vereist nog meer batterijcapaciteit om de claim van 18 uur gebruik te kunnen vasthouden. De huidige modellen hebben een batterijcapaciteit van 273mAh (38mm) en 334mAh (42mm), dus dat zijn getallen om op te letten als Apple de nieuwe modellen aankondigt. Meer batterijcapaciteit maakt het horloge waarschijnlijk dikker, tenzij Apple slimme energiebesparing in de nieuwe S3-chip weet in te bouwen. Op dit punt kan Apple zich onderscheiden van de Android Wear-horloges, die zijn aangewezen op de standaard Snapdragon Wear 2100, die niet is geoptimaliseerd voor de gebruikte hard- en software. Apple kan wel optimaliseren, omdat ze alles in eigen hand houden. De vraag is, of ze dat nu bij de Apple Watch Series 3 is gelukt.

#2 Dikke horloges
Bij elke functie die Apple inbouwt, moet het bedrijf nadenken of het wel past en voldoende functionaliteit toevoegt. Elke sensor en elke chip neemt ruimte in. Vooral bij LTE betekent het nogal wat. Een apart simkaartslot lijkt sowieso uitgesloten, want dan krijg je een baksteen die niemand rond z’n pols wil dragen. De huidige Android Wear-modellen zijn veel dikker dan de Apple Watch (11,4mm). De LG Watch Sport heeft bijvoorbeeld dezelfde functies als de Apple Watch maar beschikt ook over LTE en is 14,2mm dik. De behuizing is bovendien een stuk groter, waardoor het niet erg stijlvol eruit ziet bij mensen met en dunne pols.

Android Wear-horloges met LTE zijn meestal zo’n 2 tot 3mm dikker dan hun tegenhangers zonder LTE. Apple ontkomt er bijna niet aan om het LTE-model dikker te maken.

Voor jou als gebruiker is de belangrijkste vraag: ga je echt zo vaak zonder iPhone op stap dat je een horloge met 4G nodig hebt? De afweging tussen een slanker (en goedkoper!) model zonder 4G is dan misschien niet zo moeilijk. Voor die paar keer dat je je iPhone thuis laat (eh… nooit?) ga je niet continu met een dik blok op je pols lopen.

#3 Duur klokje
Bij de iPads vraagt Apple ruim 100 euro meer als je een model met 4G wilt. Doen ze dat ook bij de Apple Watch, dan kan het behoorlijk duur uitpakken, terwijl de Apple Watch zelf toch al geen prijsknaller is ten opzichte van de concurrentie. Een 42mm Apple Watch met sportbandje zou rond de €600 gaan kosten, een flink bedrag voor een horloge dat sommige mensen al na een jaar weer gaan vervangen (en dat helemaal niet zo goed z’n waarde houdt als andere Apple-producten). Ga je er ook nog een mobiele databundel bij afsluiten (€10 per maand) dan wordt het wel een heel duur grapje. Het delen van de databundel van de iPhone klinkt misschien als een slimme budgetoplossing, maar het idee was nou juist dat je onafhankelijk van de iPhone zou zijn. Een extra SIM van je eigen provider erin stoppen gaat ook niet lukken en vanwege de eSIM (SIM op de chip) ben je afhankelijk van de partners die Apple heeft gekozen. Dus geen vrije concurrentie, waarbij je de goedkoopst mogelijke bundel zou kunnen kiezen.

We zijn daarom erg benieuwd hoeveel duurder de Apple Watch LTE wordt als Apple er eentje in september aankondigt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 augustus 2017, 14:00
Categorie iDevices
Onderwerpen apple watch, lte
Devices Apple Watch, Apple Watch Series 3

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015, met daarna elk jaar een nieuw model. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, activiteiten bijhouden, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en ermee betalen met Apple Pay. Lees hier alles over de Apple Watch.

Apple Watch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.