ING Inge stemassistent iPhone-app

ING komt met spraakassistent voor betalen op iPhone

ING introduceert half september Inge. Dat is een persoonlijke spraakassistent in de Mobiel Bankieren-app die je helpt met betalen.

ING Inge stemassistent iPhone-appInge. Dat is de naam van de nieuwe betaalmethode die de ING-bank introduceert in haar Mobiel Bankieren-app op de iPhone. Inge moet het mogelijk maken handsfree te betalen, omdat je met je stem opdrachten kan invoeren die door de app worden uitgevoerd. ING klopt daarvoor aan bij de techniek van Nuance, een bedrijf waar we als iPhone-gebruikers al even mee bekend zijn.


Inge komt vanaf half september beschikbaar in de iOS-app voor een groep van omgeveer 1000 testers. Een van de grote voordelen van Inge moet worden dat je het IBAN-nummer kan voorlezen in plaats van invoeren, maar dat is niet de enige truc. Inge is een soort Siri-variant die wél Nederlands spreekt. Zo kan je de app opdracht geven om transacties voor te bereiden, die je kan bevestigen met je stem door een zin op het scherm voor te lezen.

In twee stappen

ING stembedieng bevestigingAls Inge in half september wordt gelanceerd, kan je ‘slechts’ je saldo opvragen en betaalopdrachten invoeren met je stem. Je moet nog wel op de traditionele manier inloggen in de applicatie en ook de stembevestiging bij een betaling is dan nog niet aan de orde. De autorisatie van een betaalopdracht gaat half september nog op de geschreven manier. ING verwacht dat meer stemopties nog dit jaar voor iedereen beschikbaar komen, mits de test onder de gebruikers bevalt.

Over de beveiliging van de app spreekt ING met vertrouwen in haar persbericht:

“Iedere stem heeft karakteristieke eigenschappen. Daarmee is ieders stem een uniek en veilig wachtwoord.”

ING benadrukt dat Inge gebruiken een optie wordt in de app, die door 1,9 miljoen Nederlanders wordt gebruikt. Als je niet met de stem wilt betalen, hoeft dat niet.

Nuance: geen onbekende

Nuance is beslist geen onbekende partij op het gebied van spraakherkenning. Zelfs als je de naam niet kent, is de kans groot dat je er als iPhone-gebruiker al mee in aanraking bent gekomen. De spraakherkenning in iOS 5 is gerealiseerd door Nuance en zelfs Apple’s spraakassistent Siri is mede doorontwikkeld door ex-medewerkers van Nuance. Op 1 juli dit jaar werd echter bekend dat Apple afscheid nam van de inmenging van Nuance. Apple werkt nu zelf door aan Siri.

Wie de Nederlandse spraakherkenning van Nuance alvast aan de tand wil voelen, kan terecht bij de dicteerapp Dragon Dictation van Nuance. Daarbij moet wel aangetekend worden dat die sinds februari 2013 niet meer is bijgewerkt. Dat maakt het lastig om in te schatten hoe actueel de spraakherkenning is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.