Intel 5G-netwerken

Gerucht: ‘Eerste 5G iPhone mogelijk pas in 2021 door vertraging bij Intel’

Apple's originele plan voor een 5G iPhone in 2020 staat op losse schroeven. Door problemen bij Intel komt het eerste toestel met ondersteuning voor 5G pas in 2021. Tegelijkertijd zet Apple vaart achter de ontwikkeling van eigen modems.

‘Vertraging bij Intel zorgt voor uitstel 5G iPhone’

Intel is sinds de iPhone XS Apple’s enige leverancier voor de modemchips in de iPhone. Voorheen gebruikte Apple ook modems van Qualcomm, maar door de patentenstrijd is Apple nu nog afhankelijk van Intel. Deze afhankelijkheid zorgt nu voor roet in het eten, want door problemen bij Intel kan Apple pas later dan gepland haar eerste 5G-toestel uitbrengen. Deadlines in de ontwikkeling van de XMM 8160 5G modem worden niet gehaald, waardoor uitstel op de loer ligt, aldus bronnen bij Fast Company.

Om de 5G iPhone in september 2020 uit te brengen, moet Intel deze zomer de eerste voorbeeldexemplaren bij Apple afleveren. Begin volgend jaar zou dan het definitieve ontwerp klaar moeten zijn, zodat ze op tijd klaar zijn voor de massaproductie van de iPhones van dat jaar. Eerder zei Intel dat ze het modem in de tweede helft van 2019 af hebben, maar vertraging bij Intel zorgt ervoor dat deze deadline mogelijk niet gehaald wordt. Ondertussen verliest Apple het vertrouwen in Intel.

De relatie tussen Intel en Apple is volgens bronnen niet meer zo goed als voorheen. Apple stelt hoge eisen aan de kwaliteit van de chips en verlangt van Intel dat de iPhone-chips voorrang krijgen in de productie. Dat zou zorgen voor de nodige conflicten. Inmiddels zouden er al drie project managers bij Intel geweest zijn die de relatie tussen de bedrijven in goede banen moet leiden.

Apple zet vaart achter eigen chips

Volgens Fast Company heeft Apple nu zo’n 1000 tot 1200 engineers in dienst die werken aan de modemchips voor toekomstige iPhones. Apple heeft deze engineers weggehaald bij zowel Intel als Qualcomm. Deze werken vanuit een locatie in San Diego en volgens de bronnen verloopt de ontwikkeling gestaag. Het is daardoor goed mogelijk dat de toekomstige chips daar ontwikkeld worden en vervolgens geproduceerd worden door TSMC of Samsung, zoals ook bij Apple’s A-chips het geval is. Eerder bleek al dat Apple onder leiding van Srouji aan eigen modemchips werkt.

Bekijk ook

Gerucht: 'Apple maakt eigen modemchips onder leiding van hardwarebaas'

Apple is volgens bronnen begonnen met het maken van eigen modemchips voor onder andere de iPhone. Johny Srouji zou de leiding hebben over het ontwikkelen van eigen modems.

De kans lijkt echter klein dat Apple’s eigen chips op tijd klaar zijn, waardoor Apple voor de 2020 iPhone mogelijk met lege handen zit. Uitwijken naar andere fabrikanten lijkt ook geen optie, waardoor de eerste iPhone met 5G mogelijk pas in 2021 op de markt komt.

In Nederland duurt het nog wel even voordat de eerste 5G netwerken in de lucht zijn. De veiling voor de eerste frequenties volgt pas op z’n vroegst later dit jaar, dus het kan nog wel een paar jaar duren voordat we in Nederland klaar zijn voor de komst van 5G. De eerste toestellen die deze snelheid ondersteunen worden wel al dit jaar verwacht.

Bekijk ook

5G-netwerken: alles over de snelle mobiele netwerken

5G-netwerken zijn de opvolger van 4G en beloven dat je veel sneller kunt internetten, ook onderweg. Wat is de status bij de Belgische en Nederlandse providers, wanneer kun jij het gaan gebruiken en welke 5G iPhones zijn er? Dat lees je in dit uitgebreide overzicht!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5G

5G is de nieuwste generatie mobiele netwerken met een hogere snelheid en een beter bereik. Sinds de iPhone 12-serie kun je gebruik maken van 5G op de iPhone en ook de iPad Pro is er al geschikt voor. Apple gebruikt voornamelijk 5G-modems van Qualcomm, maar zou ook zelf werken aan een eigen 5G-modem. Lees hier alles over 5G-netwerken, 5G bij providers en meer.

5G
10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.