iFixit iPhone XS teardown

Gerucht: ‘Apple maakt eigen modemchips onder leiding van hardwarebaas’

Apple is volgens bronnen begonnen met het maken van eigen modemchips voor onder andere de iPhone. Johny Srouji zou de leiding hebben over het ontwikkelen van eigen modems.

Apple is nu al maanden in een patentenstrijd met Qualcomm verwikkeld. Het zorgde zelfs voor een verkoopverbod in Duitsland van de iPhone 7 en 8. Al langer gaan er geruchten dat Apple geen Qualcomm onderdelen meer wil en vandaag meldt Reuters dat Apple begonnen is met het ontwerpen van haar eigen modemchips.

‘Apple maakt eigen modemchips’

Het team dat ook verantwoordelijk is voor alle andere eigen Apple-chips, is volgens de bronnen nu ook begonnen met het maken van modemchips. Dit team staat onder leiding van Johny Srouji, Apple’s VP Hardware Technology. Dat betekent dat Apple in de toekomst geen chips van Qualcomm en Intel meer gebruikt, maar dat ze zelf chips maken voor alle mobiele verbindingen.

Srouji ging in 2008 bij Apple aan de slag als hoofd van het chip design team. Daar is hij verantwoordelijk voor de bekende A-serie, de reeks processorchips die Apple gebruikt in de iPhone en iPad. Ook de Bluetooth-chips die je in bijvoorbeeld de AirPods vindt zijn onder zijn leiding gemaakt. In januari zou Srouji volgens de bronnen begonnen zijn met de modemchips, maar het kan nog een lange tijd duren voordat we daar een resultaat van zien. We weten ook nog niet of Apple de modemchips meteen toepast op de iPhone of dat ze eerst kiezen voor een ander product.

Bekijk ook

Apple-chips en processors: wegwijs in Apple's eigen chips

Welke eigen chips en processors heeft Apple in eigen huis ontwikkeld? Van A-serie tot T-serie, we lopen ze in deze uitleg allemaal langs.

Minder afhankelijk van externe partijen
Door zelf modems te maken, is Apple minder afhankelijk van externe partijen. De ontwikkeling van dergelijke chips kost Apple veel geld, maar op den duur moet dit meer voordeel opleveren omdat ze geen hoge bedragen hoeven te betalen aan partijen als Qualcomm en Intel. De kans is ook groot dat Apple de modem- en processorchips combineert, waardoor er ruimte bespaard wordt. Hierdoor is er bijvoorbeeld meer ruimte voor de batterij of kan Apple haar toestellen kleiner maken.

Het zou goed kunnen dat besluit om voor het eerst een eigen 5G-modem te maken. Volgens eerdere geruchten wacht Apple tot 2020 met de 5G iPhone. De eerste modemchips van Apple die de lopende band af rollen, ondersteunen waarschijnlijk dan ook de 5G-snelheden.

Bekijk ook

Gerucht: 'Apple wacht tot minstens 2020 met eerste 5G-iPhone'

Opnieuw zijn er geruchten die erop wijzen dat de eerste 5G-iPhone nog wel even op zich laat wachten. Apple zou tot minstens 2020 willen wachten, omdat ze bang zijn voor verbindingsproblemen en slechte dekking.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.