Vergrootglas tool iOS 17

De Vergrootglas-tool is sinds iOS 17 verdwenen (en niemand heeft ‘m gemist)

Apple blijkt in iOS 17 de Vergrootglas-tool te hebben weggehaald uit de Markeringen-functie. Hiermee kon je inzoomen op een bepaald deel van de foto.

Met de Vergrootglas-tool kun je een bepaald gedeelte van een foto uitlichten. Je kunt de grootte van de cirkel wijzigen en ook de mate van zoom. Je kreeg de tool te zien als je met de Markeringen-functie een foto bewerkte op je iPhone. Maar sinds iOS 17 is de tool spoorloos verdwenen, zonder dat het op brede schaal is opgemerkt. Verder onderzoek wekt de indruk dat er sprake is van een onbedoelde fout, want in de handleiding van iOS 17 maakt Apple nog steeds melding van het Vergrootglas. En we zouden ook geen redenen kunnen bedenken waarom Apple met de tool wilde stoppen.

Het vergrootglas zou al tijdens de beta’s van iOS 17 zijn weggehaald. Er waren wel wat mensen die erover klaagden op het Apple-forum, maar het bleef tot nu toe behoorlijk onder de radar. Eén gebruiker meldde het probleem bij Apple en liep tegen een muur van onbegrip aan: de medewerker dacht dat het om de losse Vergrootglas-app ging, waarmee je bijvoorbeeld de kleine lettertjes op een medicijnverpakking kunt ontcijferen als je een leesbril nodig hebt. Maar er is ook nog een compleet andere Vergrootglas-tool waarmee je foto’s kunt voorzien van een zoomcirkel, zoals op de foto hieronder. Apple’s Genius-medewerkers bleken daar niet altijd van op de hoogte, terwijl het wel uitgebreid op de website van Apple genoemd wordt.

Vergrootglas-tool en Annotable
Links de Markeringen-functie van Apple, zonder Vergrootglas-tool. Rechts een alternatieve app waarmee het wel werkt, genaamd Annotable.

Wil je alsnog een gedeelte van een foto uitlichten, dan kan dat met apps van derden, bijvoorbeeld met Annotable. De loepfunctie kost eenmalig €1,99 om te ontgrendelen.

Kende je de Markeringen-functie van Apple nog niet, dan hebben we daar een aparte tip over. Het kan handig zijn als je bepaalde onderdelen op een foto extra wil benadrukken of van tekst wilt voorzien, want die functies werken nog wel gewoon.

Bekijk ook

Markeringen maken in de Foto's-app: tekenen en tekst toevoegen aan foto's

Met Markeringen (Markup) in de Foto's-app kun je eenvoudig tekenen op je foto's. Je kunt ook onderdelen uitvergroten of getypte tekst toevoegen, rechtstreeks vanaf je iPhone en iPad. In dit artikel lees je hoe dit werkt.

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.