Tim Cook roept op tot betere privacyregels

Apple is al jarenlang een voorstander van betere privacy. Nu Facebook's niet zo frisse praktijken opnieuw aan het licht komen roept CEO Tim Cook op dat er betere regels moeten komen om persoonlijke data te beschermen.

De mogelijkheid dat elk intiem detail van je leven op internet of bij je contacten staat, zou niet mogen bestaan, vindt Cook. Hij deed zijn uitspraken op het China Development Forum, misschien niet de beste plek om over privacy te praten. Volgens Cook is Apple al langere tijd bezorgd over situaties zoals die zich nu bij Facebook voordoen. Zijn bedrijf zag dat we informatie weggeven, zonder dat we vaak weten wat ze ermee doen. Ook verzamelen dergelijke bedrijven profielen van je, waar je van zou schrikken als je wist wat er allemaal in staat. Wat bij Facebook aan het licht komt is niet de eerste keer, denkt Cook.

En het zal zeker niet de laatste keer zijn, want de afgelopen dagen werd ook nog bekend dat Facebook al jarenlang teksten van smartphone-schermen schraapt, om precies te weten met wie je belt en berichten uitwisselt, en wat er in die berichten staat. En dat alles voor “een betere ervaring voor iedereen”.


Ongelukkige plek
Facebook kan een onderzoek van de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) verwachten, nu blijkt dat ze zich door het Cambridge Analytici-incident niet aan een verdrag uit 2011 hebben gehouden. Of de uitspraken van Cook invloed hebben op een toekomstig onderzoek of de autoriteiten op andere gedachten zullen brengen, is nog maar de vraag. Cooks’ keuze om zijn uitspraken in China te doen is niet zo heel gelukkig – een land waar politieagenten met brillen met gezichtsherkenning de straat op gaan. Apple gaf onlangs het beheer over de Chinese iCloud-accounts over aan Chinese partijen, om te kunnen voldoen aan lokale wetten. Dat onderwerp lag waarschijnlijk wat te gevoelig voor de Chinezen om erover te beginnen.

Tim Cook in China

Cook wil striktere regels voor privacy

Het was overigens geen bewuste keuze van Cook om juist in China over privacy te praten. Na afloop van het China Development Forum in Beijing kreeg Cook door iemand de vraag voorgeschoteld wat er moet gebeuren na afloop van Facebook’s zoveelste privacyflater. Cook ziet liever dat er striktere regels komen voor techbedrijven, zodat duidelijk is hoe lang ze klantgegevens mogen bewaren. Cook voegde eraan toe:

De mogelijkheid dat iemand weet waar je de afgelopen jaren naar hebt zitten browsen, wie je contacten zijn, wie hun contacten zijn, wat je wel en niet leuk vindt en elk intiem detail van je leven – vanuit mijn standpunt zou dat niet moeten bestaan.

Die discussie is in Nederland sinds het referendum van afgelopen week ook weer actueel, ook al gaat het daarbij om een heel andere dimensie, namelijk veiligheidsdiensten in plaats van commerciële bedrijven. Overigens gaf Facebook CEO Mark Zuckerberg eerder deze week in een interview aan dat hij geen tegenstander zou zijn van regulering van buitenaf. Het schandaal heeft er in ieder geval voor gezorgd dat veel mensen beter zijn gaan kijken naar de data die ze delen met externe aanbieders en dat mensen in sommige gevallen hun Facebook verwijderd hebben.

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.