Thuiskopieheffing geldt vanaf 2018 ook voor Apple Watch

De overheid gaat de thuiskopieheffing invoeren voor de Apple Watch en andere wearables. Je betaalt voortaan €1,20 bovenop de winkelprijs.

De Apple Watch wordt volgend jaar €1,20 duurder. Dit heeft te maken met de invoering van de thuiskopieregeling voor wearables, die de overheid in 2018 wil invoeren. Onder die productcategorie vallen smartwatches en fitnesstrackers met opslagmogelijkheid. Bij de Apple Watch heb je 2GB beschikbaar voor het opslaan van muziek.


Apple Watch Series 3 met bedieningspaneel

Thuiskopieheffing geldt ook voor Apple Watch

De overheid schrijft in de bekendmaking:

Uit het Kantar-onderzoek blijkt voorts dat wearables met opslagmogelijkheid (zoals smartwatches en fitness trackers) in substantiële mate worden gebruikt voor het maken van vergoedingsplichtige privékopieën, vooral van muziekbestanden. De markt heeft daarbij een zodanige omvang bereikt en groeit zodanig sterk, dat het invoeren van een thuiskopievergoeding gepast is.

De nieuwe tarieven voor de thuiskopieheffing gelden voor de periode 2018-2020. Naast wearables zijn ook (nu pas!) usb-sticks toegevoegd aan de lijst. Hiervoor geldt een heffing van €0,60. De heffing voor cd’s en dvd’s stopt echter, omdat de overheid vindt dat het consumentengebruik van onbeschreven cd’s en dvd’s sterk is teruggelopen en de komende jaren nog verder daalt.

De overheid baseert zich op het onderzoek ‘Privékopiëren editie 2017’ van Kantar Public. Daaruit blijkt dat er op wearables vooral muziek wordt opgeslagen. Opvallend is verder dat de heffing voor tablets daalt van €3,50 naar €2,60 terwijl de heffing voor smartphones juist stijgt, namelijk van €3,50 naar €4,70.

Het complete besluit is te lezen in de Staatscourant en op Overheid.nl.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 31 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.