‘Nederlanders gebruiken meer Instagram, daling bij Facebook en WhatsApp’

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat we in Nederland minder tijd besteden aan social media. Opvallend is dat het gebruik en aantal gebruikers van Instagram de afgelopen tijd juist gestegen is.

Facebook heeft als bedrijf al jaren een grote vinger in de pap als het gaat om ons social media gebruik. Uit nieuwe cijfers van Multiscope blijkt dat dat het afgelopen jaar niet anders is. Toch is er een aantal opvallende veranderingen in ons gebruik van social media. Het totaal aantal minuten dat Nederlands per dag aan social media besteden, is gedaald. Ook het gemiddelde per gebruiker is afgenomen, wat mede komt door de daling bij Facebook en WhatsApp. Daar lijkt Instagram het meest van te profiteren. Het onderzoek is uitgevoerd onder 3.600 Nederlandse respondenten van 18 jaar en ouder.

‘Nederlanders besteden minder tijd aan social media’

In totaal besteden Nederlanders gezamenlijk 1,1 miljard minuten per dag aan social media, ten opzichte van 1,2 miljard in 2017. Dit komt neer op een gemiddelde van 79 minuten per dag in 2019. In 2017 was dat nog 83 minuten gemiddeld per dag. De meeste tijd besteden we nog steeds aan Facebook en WhatsApp, want beide apps zijn verantwoordelijk voor 32% van de tijd die we op social media besteden. We besteden gemiddeld 5 minuten per dag minder aan Facebook en 4 minuten per dag minder aan WhatsApp.

Andere social media apps die in top 10 staan zijn Twitter (5%), LinkedIn (4%), Facebook Messenger (4%) en Skype (4%). De verwachting is dat het gebruik in de toekomst alleen nog maar verder gaat dalen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 26% van de ondervraagden denkt Facebook over een jaar minder te gaan gebruiken. Terwijl 3% denkt er helemaal mee te stoppen. Bij Facebook Messenger is dat respectievelijk 25% en 5%.

Social media tijdsbesteding 2019.

Stijging bij Instagram
Volgens ditzelfde onderzoek gebruiken we Instagram juist vaker per dag. De stijging is daar namelijk 2 minuten per dag. Het lijkt er dus op dat de vele extra functies die Instagram de afgelopen tijd toegevoegd heeft, zijn vruchten afwerpt. Het aantal gebruikers is ook gestegen, want 32% van de Nederlanders maakt gebruik van Instagram. Dat komt neer op bijna één op de drie. Ten opzichte van 2017 zijn er 1 miljoen nieuwe gebruikers bij gekomen.

Merk jij bij jezelf dat je minder tijd besteed aan social media? Of is je gedrag op een andere manier veranderd? Laat het ons weten in de reacties. Wil je nu minder tijd besteden aan dergelijke apps op je iPhone, dan kan je met Schermtijd beperkingen instellen voor het maximaal aantal minuten dat je per app mag besteden. Alles over het instellen van applimieten en apparaatvrije tijd lees je in onze tip.

Bekijk ook

Applimieten instellen in Schermtijd: zo beperk je het gebruik van je apps

Met Schermtijd hou je zelf in de gaten hoe lang je apps mag gebruiken. Met de applimieten bepaal je per categorie of per app hoeveel tijd je aan een app per dag mag besteden. Lees hier hoe je dit instelt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.