Apple Store Amsterdam, Genius Bar

Steve Jobs over de Genius Bar: ‘Idioot idee, dat gaat nooit werken’

Steve Jobs vond de Genius Bar maar een idioot idee. Toch liet hij zich overhalen om in de Apple Stores een Genius Bar te bouwen, met groot succes.

Briljante uitvindingen worden vaak toegeschreven aan Steve Jobs, maar er zijn ook momenten geweest dat Jobs er compleet naast zat. Toen Jobs het idee van een Genius Bar voor het eerst te horen kreeg, vond hij het maar een belachelijk idee. “Dat is zo idioot!”, zou Jobs geroepen hebben. “Het gaat nooit werken!” Toch is de Genius Bar uitgegroeid tot een begrip in de Apple Store.


Genius Bar: idee van Ron Johnson

Het idee van de Genius Bar is afkomstig van Ron Johnson, die jarenlang hoofd van de Apple Stores was. Toen Johnson in 2000 naar de baan solliciteerde kreeg hij van Jobs wat huiswerk mee. Het Thanksgiving-weekend kwam eraan en dat leek Jobs een prima moment om plannen op papier te zetten voor Apple’s toekomst voor retail.

Volgens Johnson klikte hij meteen met Jobs. “Hoe zou jij retail aanpakken”, vroeg Jobs. “Dus ik ging naar huis en schreef een 10 pagina’s tellend rapport waarom Apple winkels zou moeten openen, hoe ze eruit moesten zien, blablabla”, aldus Johnson. Even later belde Jobs. Hij wilde dat Johnson weer even naar kantoor terugkwam om het plan te bespreken.

Apple Store-personeel

‘Idioot idee’

Johnson kreeg meteen de baan, ook al zag Jobs de plannen eigenlijk niet zitten. “Ik hou er niet van, maar dat is oké”, sprak Jobs. “Laten we erover praten!” Johnson zag de Genius Bar als centraal punt in de Apple Store. Klanten konden er naartoe gaan om producten te laten repareren of om workshops te volgen. “Dat is zo idioot!”, vond Jobs. Hij geloofde niet dat het zou werken. “Ik heb nog nooit iemand met verstand van technologie, die ook met mensen kan omgaan. Het zijn allemaal geeks! Je kan het beter de Geek Bar noemen.”

Later zou de Amerikaanse winkelketen Best Buy hun supportafdeling daadwerkelijk Geek Squad noemen, een naam die sindsdien ook is gebruikt door de Media Markt en de inmiddels failliete keten The Phone House.

Apple Store Amsterdam, Genius Bar

Johnson liet zich door Jobs niet uit het veld slaan. Hij zei: “Steve, kinderen die nu in de twintig zijn groeiden op in een heel andere wereld. Ze zijn allemaal vertrouwd met technologie. Dat zijn de mensen die in de winkel gaan werken.” Een dag later regelde Jobs de merknaam Genius Bar. In 2001 werden de eerste Apple Stores geopend.

Alle Apple Stores hebben tegenwoordig een Genius Bar, waar je terecht kunt voor technische ondersteuning en vragen. De Genius Bar is gaandeweg wel steeds minder zichtbaar, omdat Apple bezoekers aan gewone tafels uitnodigt om problemen op te lossen. In de Amsterdamse Apple Store is nog wel een ‘ouderwetse’ Genius Bar aanwezig met barkrukken.

Wie het hele verhaal uit de mond van Ron Johnson wil horen moet even naar de Re/Code-podcast luisteren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.