Adobe Lightroom met Authentic HDR

Adobe Lightroom voor iOS maakt nu RAW-foto’s met Authentic HDR

Adobe Lightroom heeft nu Authentic HDR, oftewel RAW HDR. De app analyseert een scene en zorgt voor een betere kwaliteit foto's, bijvoorbeeld van landschappen.

Professionele fotografen vinden in Adobe’s Photoshop Lightroom voor iOS nog meer functies om mooie foto’s te maken. Nieuw in versie 2.7 is Authentic HDR, een instelling waarmee je foto’s met hoog dynamisch bereik kunt schieten. Ook kun je nu RAW-foto’s exporteren en er is een nieuwe widget met 3D Touch-functies in het Berichtencentrum.

Adobe Lightroom met Authentic HDR

Lightroom met Authentic HDR

Adobe komt op de proppen met de term Authentic HDR, oftewel RAW HDR. Daarbij analyseert de app automatisch de scene om de beste belichting te krijgen in drie shots. De app maakt er vervolgens een 32-bit DNG van. High dynamic range (HDR) fotografie is popular onder landschapsfotografen, omdat zij vaak te maken hebben met schaduwen en gedeelten die heel licht of donker zijn. De Authentic HDR-functie is gratis te gebruiken vanuit de app.

Om hier gebruik van te maken heb je wel een toestal nodig dat DNG’s kan schieten, dus een iPhone 6s of nieuwer, iPhone SE of 9,7-inch iPad Pro. Android-gebruikers kunnen er ook mee aan de slag, maar zij moeten beschikken over een Galaxy S7 (Edge), Google Pixel of Pixel XL. Later zullen er nog meer toestellen aan worden toegevoegd, al is te betwijfelen of daar nog meer iPhones bij zullen zitten. iOS-gebruikers beschikken over een snellere synchronisatie, synchroniseren op de achtergrond, Force Touch-functies en verbeteringen voor waarderingen en reviews.

Om echt goed te kunnen profiteren van deze nieuwe functie kun je het beste gebruikmaken van een klein statiefje voor je iPhone. Een polarisatiefilter komt ook van pas. Apple verkoopt de ExoLens-groothoeklens van Zeiss die je ervoor kunt gebruiken, maar die lenzen kosten meer dan €200 per stuk – en dat is nog maar de goedkoopste.

Adobe Lightroom iOS

Natuurlijk kun je met de standaard Camera-app op de iPhone ook HDR-foto’s maken, maar voor RAW-foto’s ben je aangewezen op apps van derden. Volgens Adobe is deze nieuwe RAW HDR-methode veel beter omdat Apple sterkere ruisonderdrukking, verscherping en aanpassing van kleurtonen toepast, waardoor de kwaliteit lager is. Bij Adobe’s methode heb je een groter dynamisch bereik én hou je de voordelen van RAW-fotografie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 maart 2017, 17:38
Categorie Apps
Onderwerpen adobe, lightroom

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.