iPadOS 14 zoeken.

Spotlight-zoekfunctie krijgt nieuw uiterlijk en functies in iOS 14 en iPadOS 14

Vanaf iOS 14 en iPadOS 14 krijgt Spotlight een nieuwe look. Zeker op de iPad zijn de verbeteringen groot. Lees hier wat je kunt verwachten!

Spotlight zoekt door apps, het internet en je iPhone

Met Spotlight kun je je iPhone of iPad doorzoeken, maar ook internet en specifieke apps. Vanaf iOS 14 kun je meer soorten zoekopdrachten invoeren in Spotlight. Je kunt nu bijvoorbeeld direct in apps zoeken naar bestanden, mails of podcasts. Voer bijvoorbeeld (deels) iCulture in en je krijgt de website, iCulture-app en de iCulture Podcast als resultaten. Voorheen kreeg je ook zoekresultaten van het internet, maar vanaf iOS 14 krijg je er veel meer te zien.


Het zoeken binnen apps is niet helemaal hetzelfde als wat we sinds iOS 9 al kennen. Het verschil met iOS 14 is dat je nu onderin een kopje krijgt met alle apps waarin je naar jouw zoekopdracht kunt zoeken. Voorheen kreeg je suggesties, maar startte je geen echte zoekopdracht binnen een app.

Spotlight in iOS 14

Apple gaat iets verder wat zoeken op internet betreft. Je kunt nu websuggesties opvragen vanuit je zoekopdracht in Spotlight. Zoek je bijvoorbeeld naar een recept en vraag je websuggesties op, dan krijg je drie websites voorgeschoteld die jou waarschijnlijk helpen. Hiermee omzeil je een zoekmachine als Google omdat je direct naar de website wordt gebracht.

Bekijk ook

Spotlight gebruiken op iPhone en iPad: alles doorzoeken

Met Spotlight op iPhone en iPad kun je snel apps opstarten, bestanden en e-mail zoeken en informatie binnen apps opvragen. Alles over Spotlight gebruiken in iOS lees je hier.

Nieuw uiterlijk voor Spotlight vind je vooral in iPadOS 14

Spotlight heeft een nieuw likje verf gekregen waardoor het er op de iPhone hier en daar net iets beter uitziet. Erg anders dan we gewend zijn is het niet. Waar we wel grote verschillen zien is op de iPad met iPadOS 14. Als je Spotlight activeert op je beginscherm krijg je nu een klein, wit zoekveld op je scherm terwijl je beginscherm zichtbaar blijft. Dat lijkt op hoe Spotlight op Mac eruit ziet.

Spotlight in iPadOS 14

Het nieuwe ontwerp van Spotlight voor iPadOS 14 komt vooral tot zijn recht wanneer je een extern toetsenbord gebruikt. Zit je bijvoorbeeld in Safari, dan wordt je content niet geblokkeerd omdat je iets zoekt. Je activeert Spotlight met Command (CMD) + Spatiebalk. In iPadOS 13 word je dan naar het beginscherm gestuurd en blokkeert Spotlight je hele scherm.

Bekijk ook

iPadOS 14: alles over de grote iPad-update van 2020

iPadOS 14 brengt nieuwe functies naar je iPad. De update bevat diverse verbeteringen, waaronder nieuwe functies voor Safari, multitasking en heel veel andere nieuwe dingen. Dit moet je weten over iPadOS 14.

Wat voor beide platformen geldt is de mogelijkheid om woorden automatisch aan te vullen. Voor Twitter hoef je dus alleen maar ‘Twi’ te typen, om maar een voorbeeld te noemen. Je tikt dan op enter (of: ‘ga’) om de app te openen. In iOS 13 moet je zelf het app-icoon aantikken. Ook als er maar één icoon staat.

Meer over iOS 14
Wil je meer weten over de vernieuwingen in iOS 14, bekijk dan de belangrijkste functies van iOS 14. Benieuwd naar de kleine ontdekkingen van iOS 14, dan hebben we ook daar een overzicht van. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 14, dan vind je in ons artikel het antwoord. De meest recente iOS-versie is iOS 16.4.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 14

iOS 14 is de grote software-update voor de iPhone, die in het najaar van 2020 verscheen. De belangrijkste iOS 14-functies zijn een nieuw beginscherm, interactieve widgets, verbeteringen voor HomeKit en de nieuwe Appfragmenten (ook wel App Clips genoemd).

iOS 14
1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.