Hoofdtelefoon met muziek

Nieuwe albums op Spotify luisteren? Dat wordt betalen

Het gratis Spotify-abonnement wordt minder interessant. Sommige albums gaan eerst 2 weken achter de paywall, voordat je ze mag luisteren.

Het zat er al aan te komen: Spotify gaat sommige albums eerder beschikbaar stellen aan betalende gebruikers. Spotify was de afgelopen weken in onderhandeling met de platenmaatschappijen en heeft nu een contract getekend met Universal. Daarin beloven ze dat sommige nieuwe albums twee weken exclusief zijn voor betalende leden. Mensen met een gratis account moeten dus langer wachten om te kunnen luisteren.

Hoofdtelefoon met muziek

Nieuwe Spotify-albums achter paywall

De afspraak is het resultaat van onderhandelingen, aldus Spotify. Oprichter en CEO Daniel Ek meldt dat het niet langer mogelijk was om albums voor iedereen tegelijk uit te brengen. “We hebben met Universal hard gewerkt aan een flexibel releasebeleid”, vertelt Ek. Singles zullen wel voor iedereen op hetzelfde moment beschikbaar komen op Spotify, maar voor complete albums geldt voortaan een voorrangsregeling voor betalende leden. De keuze ligt bij de artiest, die samen met Universal mag beslissen welke albums achter de paywall gaan. Het nieuwe contract gaat vandaag al in.

Spotify gaat de komende tijd waarschijnlijk soortgelijke deals sluiten met de twee andere grote platenlabels, Sony Music en Warner Music. Er wordt al jaren gesproken over plannen van Spotify om het gratis aanbod te beperken. Apple is daar ook voorstander van, omdat ze concurrentie ervaren van Spotify’s gratis aanbod. Door dit nieuwe contract wordt het gratis lidmaatschap van Spotify minder interessant, omdat je langer op nieuwe albums moet wachten. Uiteindelijk krijg je wel gewoon toegang tot de albums, maar met vertraging.

50 miljoen leden
Voor Spotify is dat waarschijnlijk het hoogst haalbare in de onderhandelingen met de platenmaatschappijen. Ze willen het liefst blijven vasthouden aan het gratis aanbod, maar platenmaatschappijen zien dat minder zitten. Spotify heeft 50 miljoen betalende abonnees. Daarnaast is er een grote groep gebruikers die niets betaalt en in ruil daarvoor naar reclames tussen de nummers luistert.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 april 2017, 18:50
Categorie Diensten
Onderwerp spotify

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.