Spotify persoonlijke afspeellijsten

Spotify maakt afspeellijsten persoonlijker

Steeds meer mensen gebruiken de afspeellijsten van Spotify als ze naar muziek willen luisteren. Tot nu toe waren die afspeellijsten voor iedereen gelijk, maar de muziekdienst gaat er iets aan doen.

Persoonlijke afspeellijsten bij Spotify

Spotify gaat algoritmes gebruiken om afspeellijsten nog persoonlijker te maken, zodat je nog beter muziek kunt ontdekken. De persoonlijke afspeellijsten van Spotify zoals de Daily Mix zijn al behoorlijk goed, maar de algemene lijsten proberen aan elke smaak binnen een bepaald genre te voldoen. Ze zijn voor iedereen gelijk en worden samengesteld door muziekkenners. Dat zal in de toekomst nog steeds gebeuren, maar welke nummers je te zien krijgt is afhankelijk van je persoonlijke luistergedrag en wat je leuk vindt. Zo moet het beter aansluiten op wat jij graag luistert.

Spotify test de algoritmes al een tijdje en het blijkt goed te bevallen. Mensen die de meer persoonlijke lijsten luisteren gaan 80 procent meer op zoek naar soortgelijke nummers en slaan 60 procent vaker een nummer op. De veranderingen hebben ook impact op muzieklabels, die dankzij de algoritmes vaker in bepaalde Spotify-lijsten hopen te komen. Artiesten krijgen een speciaal linkje die ze met hun fans kunnen delen en die ervoor zorgt dat de afspeellijst in beeld verschijnt, met het juiste nummer bovenaan de lijst.

Spotify persoonlijke afspeellijsten

Afspeellijsten zijn nogal populair op Spotify; het is voor veel mensen dé manier om te luisteren en het is goed voor eenderde van het luistergedrag. Meer variatie in afspeellijsten betekent dat meer artiesten en nummers een kans maken om op de lijst terecht te komen. Spotify gaat zo’n 30 procent meer artiesten en 35 procent meer nummers aan de lijsten toevoegen. Dat betekent overigens wel dat sommige nummers niet meer zullen verschijnen voor een groot deel van de gebruikers. Maar de kans dat een nummer aansluit op iemands smaak wordt wel groter.

Over de donkere kant van afspeellijsten en de enorme invloed die ze hebben, hebben we eerder een artikel geschreven. Je kunt ook zelf afspeellijsten maken met Nelson.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 maart 2019, 8:27
Bron Bron Spotify
Categorie Diensten
Onderwerpen afspeellijst, spotify

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.