Muziek luisteren Depositphotos 136093280 l-2015

Maak met slimme algoritmes je eigen Spotify-afspeellijsten

Met de online tool Nelson kun je de aanbevelingen van Spotify precies naar je hand zetten. Maak afspeellijsten met meer of minder livepubliek, instrumentaal, dansbaarheid, gepraat of energie. Je kiest daarbij de parameters die Spotify aan ontwikkelaars beschikbaar stelt, zonder dat je zelf in de code hoeft te duiken.

Ben je Spotify-gebruiker en heb je wel eens moeite je eigen afspeellijsten samen te stellen, dan kan Nelson je helpen. Deze webgebaseerde tool laat je kiezen uit allerlei genres en vervolgens kun je de instellingen van Spotify’s aanbevelingen naar je hand zetten. Iets meer instrumenten, iets beter dansbaar? Of liefst iets met live publiek, of een lekker tempo? Met Nelson op de Mac (of Windows PC) kun je precies aangeven wat je zoekt en er vervolgens een Spotify-afspeellijst van maken.

Nelson maakt slimme afspeellijsten voor Spotify

Nelson wordt gemaakt door Glitch, een website voor appmakers. Je kiest de parameters die Spotify normaal alleen via een API aan ontwikkelaars aanbiedt. Met schuifjes geef je aan wat je zoekt. De tool werd onder de aandacht gebracht door Arielle Vaniderstine, die bij Spotify werkt aan diensten voor ontwikkelaars. het gaat om een intern project van Glitch dat nog niet helemaal klaar is. Klik bijvoorbeeld op de genres ‘Electronic’, ‘Disco’ en ‘Ambient’ en maak vervolgens een keuze uit de gewenste eigenschappen: Popularity (gemeten op een schaal van 0 tot 100), Tempo (40-200 bpm), Valence (hoe positief het nummer is), Energy, Acousticness, Danceability, Instrumentalness, Liveness en Speechiness. Wat deze termen betekenen is te zien in de documentatie van Spotify. Hou je niet van gepraat, dan zet je de schuifknop Speechiness wat lager. Wil je meer instrumentale stukken horen, dan zet je Instrumentalness op maximaal.

Spotify-tool Nelson

Helemaal perfect werkt de tool nog niet, maar het is leuk om eens met de algoritmen te experimenteren zonder dat je hoeft te programmeren.

Kijk op Nelson-website om het zelf te proberen.

Nelson-tracks

Bovenin het scherm geef je aan of je het eindresultaat in de browser of in de Spotify-app wilt afspelen. Om genres te kiezen moet je wel over een Spotify Premium-account beschikken.

Openingfoto via Depositphoto.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 februari 2018, 14:19
Categorie Diensten
Onderwerpen afspeellijst, spotify

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.