SonarPen is een goedkoop alternatief voor de Apple Pencil

SonarPen is een nieuwe tekenpen voor de iPad, die via de koptelefoonaansluiting verbinding maakt met je tablet. Voor €30 heb je een goedkoop alternatief voor de Apple Pencil, maar is het ook handig, zo'n pen met een draadje?

Vind je de Apple Pencil (€109) iets te duur, dan zijn er genoeg andere alternatieven. Die zijn alleen niet zo drukgevoelig. Daar heeft Greenbulb iets op gevonden. Het bedrijfje uit Hongkong heeft de SonarPen bedacht, een 20 dollar kostende pen die de druk op het scherm meet via een kabeltje dat je in de koptelefoonaansluiting steekt. Het werkt op elke iPad die na 2011 is verschenen, dus vrijwel allemaal.

SonarPen: alternatieve stylus

De penpunt van de SonarPen doet wel wat denken aan de Adonit Jot Pro, die we eerder hebben besproken. De penpunt is voorzien van een plat plastic schijfje, dat je helpt om wat stabieler en nauwkeuriger te tekenen.

SonarPen tekenen

De SonarPen werkt met geluidsgolven, die via een audiokabel naar de iPad worden gestuurd. De iPad zet dit vervolgens om naar de hoeveelheid druk. Grote voordeel is dat je de pen niet hoef op te laden of te koppelen, omdat het niet via Bluetooth werkt. Grote nadeel is wel dat er altijd een draadje loopt en die kan bij het tekenen behoorlijk in de weg gaan zitten. Volgens de bedenkers is het meten van de drukgevoeligheid met een kabeltje wel veel nauwkeuriger dan via Bluetooth.

Maar ja… foto’s van de SonarPen in gebruik wekken niet altijd de indruk dat het even handig is:

SonarPen notities

Heb je een iPhone met koptelefoonaansluiting, dan werkt de SonarPen ook daarmee samen. Op recentere modellen kun je de koptelefoon-dongle gebruiken die Apple meelevert. Als je de pen niet nodig hebt kun je het kabeltje oprollen en vrij compact aan de zijkant van de iPad vastmaken.

SonarPen opbergen

SonarPen: beperkt aantal apps

Ontwikkelaars zullen hun apps moeten aanpassen voor de SonarPen om het te laten werken. Dat is meteen een andere beperking van deze tekenpen. Momenteel zijn er slechts twee apps die rekening kunnen houden met de drukgevoeligheid, namelijk GoodNotes en ZenBrush 2. Zijn dat toevallig ook de apps die jij gebruikt, dan zit je goed.

Bij andere apps werkt de SonarPen als een willekeurige andere pen.

Mocht je interesse hebben, dan kun je via Kickstarter in het idee investeren. Wie snel is betaalt rond de $20 voor een pen en dat is geen geld. De eerste pennen worden in juni verscheept, als het project slaagt.

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.