Apple heeft met de Apple Pencil een eigen tekentool voor de iPad Pro uitgebracht, maar werkt helaas niet met de iPhone of andere iPad-modellen. Bovendien is de Apple Pencil vrij duur: voor €109 haal je een Apple Pencil in huis. De Jot Pro-stylus van Adonit is met zo’n €35 een stuk goedkoper. Wij probeerden deze stylus uit. Kun je hier net zo goed mee schrijven als de Apple Pencil?

Adonit Jot Pro-stylus

In veel apps, waaronder Apple’s eigen Notities-app, kun je met de hand schrijven of tekeningetjes maken. Dit kun je natuurlijk met je vinger doen, maar dit is lang niet altijd even handig en precies. Een stylus is in dat soort gevallen veel makkelijker, omdat het meer lijkt op echt schrijven en tekenen. Er zijn allerlei soorten pennetjes voor iPhone en iPad in omloop en al voor een paar euro kun je er eentje aanschaffen. Het merk Adonit heeft een groot assortiment van verschillende pennetjes die variëren in prijs van €10 tot €75. De Adonit Jot Pro zit daar qua prijs precies tussen: voor €35 haal je deze stylus voor onder andere de iPhone en iPad in huis. Het verschil tussen de Jot Pro en goedkopere alternatieven zit hem in het design en de aparte Precision Disc aan het uiteinde van de stylus.

Precision Disc op Jot Pro

Adonit Jot Pro met Precision Disc.De Precision Disc op de Jot Pro is een klein rond doorzichtig schijfje dat aan het uiteinde van de pen bevestigd is. In eerste instantie ziet dit er wat gek uit, omdat je het idee hebt dat je deze eraf moet halen om hem als stylus te kunnen gebruiken. Het is echter juist dit schijfje dat ervoor zorgt dat de pen als vinger herkend wordt, waardoor het mogelijk is om de stylus te gebruiken. Zoals de naam al doet vermoeden, dient de Precision Disc in feite voor het zo nauwkeurig mogelijk schrijven en tekenen. In de praktijk vonden wij deze stylus qua precisie niet per se minder of beter dan andere doorsnee tekenpennetjes.

Wat wel een voordeel is, is dat je met de Jot Pro beter kunt zien waar je de punt neerzet dan met een goedkope stylus met een rubberen dopje aan het uiteinde. Een ander voordeel van deze Precision Disc is dat de pen soepel over het touchscreen heen glijdt. Het gebruik van de pen voelt niet stroef en werkt uiteindelijk net zo soepel als de Apple Pencil. De Precision Disc zorgt er wel voor dat het tikken op het scherm minder geluid maakt dan bijvoorbeeld met de Apple Pencil. Als je met de Jot Pro op het scherm tikt, bijvoorbeeld om iOS te bedienen, is dat minder luidruchtig dan met andere pennetjes. Dit kan handig zijn als je de pen in stille ruimtes wil gebruiken, bijvoorbeeld in een bibliotheek of tijdens een college. Ook fijn is dat het uiteinde mee veert als je ermee op het scherm drukt.

Adonit Jot Pro werkt op alle touchscreens

Het voordeel van de Adonit Jot Pro is dat deze op alle gangbare touchscreens werkt. Het maakt niet uit of je een iPhone, iPad of ander apparaat gebruikt, want hij werkt op alle apparaten even goed. Zo gebruikten wij de stylus op de Nintendo Switch, wat goed van pas kwam bij het tekenen. Dat is dan ook het grootste voordeel ten opzichte van een pen als de Apple Pencil. Deze werkt alleen met de iPad Pro, terwijl de Adonit-stylus dus ook werkt op andere iPad-modellen en de iPhone. Hoe goed een penstreek geregistreerd wordt is bij andere apparaten natuurlijk wel afhankelijk van de kwaliteit van de software en van het glas van het scherm, maar over het algemeen werkt de Adonit Jot Pro bij elk scherm even goed.

Adonit Jot Pro stylus in goud.

Wat ook goed om te weten is, is dat de Jot Pro wel gewoon werkt in combinatie met 3D Touch op de iPhone en Force Touch op de Apple Watch. In combinatie met het meeveren van het uiteinde, geeft dat een prettig gevoel. Je kunt de Jot Pro bijvoorbeeld gebruiken met Digital Touch of Scribble op de Apple Watch, al is het natuurlijk wat onhandig om een pennetje te gebruiken om je horloge te bedienen. Goed om te weten is dat je de pen niet kunt gebruiken om de homeknop van de iPhone 7 in te drukken, want daar heb je nog steeds je echte vinger voor nodig.

We hebben de pen onder andere geprobeerd in de Notities-app en de tekenapp Paper by FiftyThree. In onderstaande screenshot is te zien dat het schrijven best oké gaat en dat je geschreven tekst er bijna hetzelfde uit ziet als dat je met pen en papier schrijft. Het tekenen in bijvoorbeeld Paper by FiftyThree is een stuk minder handig, omdat je de extra opties mist die een slimme pen wel heeft.

Adonit Jot Pro stylus om mee te schrijven.

Nadelen ten opzichte van Apple Pencil
Toch heeft de Apple Pencil een flink voordeel ten opzichte van de Jot Pro. De Apple Pencil is voorzien van allerlei sensoren, waardoor de iPad ook drukgevoeligheid kan meten. Je kan de Apple Pencil kantelen, waardoor er andere soorten penstreken op het scherm verschijnen. Die sensoren zitten niet in de Jot Pro en je hoeft deze dan ook niet via Bluetooth te verbinden. Een nadeel is bovendien dat je de Jot Pro niet zo schuin vast kunt houden als de Apple Pencil, omdat de Precision Disc dan in de weg zit. Deze kan niet zo ver kantelen als je soms zou willen en het is ook niet mogelijk om deze eraf te halen.

Een ander belangrijk verschil tussen de Apple Pencil en de Adonit Jot Pro is dat je bij de Jot Pro altijd moet letten op hoe je je hand plaatst. Vooral op de iPad kan dat lastig zijn, omdat je vanwege het grote scherm geneigd bent je hand op het scherm te laten rusten. De iPad Pro in combinatie met de Apple Pencil herkent je handpalm, maar omdat de Adonit Jot Pro geen slimme stylus is, wordt je handpalm vaak geregistreerd als aanraking. Bij het tekenen kan dat onhandig zijn, waardoor wij voor het meer serieuze schrijf- of tekenwerk toch de voorkeur geven aan de pen van Apple.

https://www.iculture.nl/reviews/apple-pencil-review/

Design- en bouwkwaliteit Jot Pro

De Adonit Jot Pro is gemaakt van stevig aluminium en is met zijn 12 centimeter net iets korter dan de gemiddelde ballpoint pen. Toch lijkt de Jot Pro tijdens het gebruik op een normale schrijfpen, wat wel een voordeel is. De pen is van een goed gewicht (20 gram) en voelt niet aan als een goedkoop aanwijsstokje. Het uiteinde waar je mee schrijft is beschermd met een dopje moet schroefdraad. Je moet het dopje dus steeds er vanaf draaien om de pen te kunnen gebruiken. Het dopje raak je echter niet zo snel kwijt, want deze draai je aan het andere uiteinde er gewoon weer aan vast. Daarnaast zit aan het uiteinde nog een klemmetje, zodat je hem bijvoorbeeld aan een tas of borstzakje kunt vastzetten.

De Adonit is helemaal rond, waardoor je hem goed vast kunt houden. Een nadeel hiervan is echter wel dat hij daardoor ook makkelijk van tafel af glijdt. Bij de Apple Pencil is het gewicht nog ongelijk verdeeld, waardoor wegrollen niet zo eenvoudig kan. Dat is bij de Adonit Jot Pro dus niet het geval en dat is wat ons betreft een klein nadeel.

Score

7.2

Adonit Jot Pro

Adonit Jot Pro

€34,99

Voordelen +

  • Voelt kwalitatief goed aan en geeft het gevoel van een luxe balpen
  • Werkt zowel op iPhone en iPad (en andere apparaten met touchscreen)
  • Precision Disc zorgt ervoor dat je ziet waar je schrijft

Nadelen -

  • Voor tekenen minder geschikt
  • Precision Disc zit soms in de weg
  • Rolt makkelijk van tafel af

Conclusie Adonit Jot Pro review

De Jot Pro van Adonit is een prettige stylus die je nagenoeg op alle touchscreen apparaten kunt gebruiken, waaronder je iPhone en iPad. De pen bevat geen slimme functies en hoef je dus ook niet te koppelen aan je apparaat, waardoor hij meteen klaar voor gebruik is. De prijs is daardoor ook lager, zeker met verhouding tot de Apple Pencil. Dat prijsverschil zie je helaas wel terug in de functies, want de Jot Pro is eigenlijk niets meer dan een (prettige) schrijfpen zonder al teveel poespas. De Precision Disc is zowel een voordeel als een nadeel. Het zorgt ervoor dat je beter kunt zien waar je je punt op het scherm plaatst, terwijl de pen daardoor ook geruisloos schrijft. Het nadeel is echter dat dit schijfje in de weg kan zitten als je de pen schuin wil houden, bijvoorbeeld met het tekenen. Voor de echte tekenaars zouden wij dan ook eerder een slimme pen als de Apple Pencil aanraden. Als je op zoek bent naar een schrijftaal voor je iPhone of iPad met een sjieke uitstraling die voelt als een balpen, dan ben je bij de Adonit Jot Pro wel bij het juiste adres.

Adonit Jot Pro kopen

Deze stylus is onder andere verkrijgbaar bij Coolblue en kost €35.