Bovenkant van de HomePod.

Siri-teamleider uit functie ontheven, Apple wil bredere focus op AI

Apple-topman Bill Stasior is niet langer de leider van het Siri-team. Stasior stond sinds 2012 aan het hoofd van het team dat Siri-spraaktechnologie ontwikkelde. Apple heeft andere strategische plannen en wil zich breder richten op AI.

Apple wil liever de nadruk leggen op onderzoek op langere termijn, in plaats van kleine stapsgewijze verbeteringen voor Siri. The Information meldt dat Stasior uit zijn rol is ontslagen, maar nog wel bij Apple werkt. Zijn huidige functie is nog niet achterhaald. Apple’s hoofd machine learning en AI John Giannendrea zou de beslissing hebben genomen, omdat het bedrijf zich op de grote lijnen wil richten en niet op jaarlijkse kleinere updates.


Stasior werd ooit in dienst genomen door voormalig Apple-topman Scott Forstall, die trouwe Apple-fans nog wel zullen kennen als de protégé van Steve Jobs. Forstall en Jobs wilden kunstmatige intelligentie ontwikkelen waarmee je een echt gesprek kon voeren, vrijwel gelijk met menselijke interactie. Door het overlijden van Jobs en het vertrek van Forstall sloeg Apple uiteindelijk een andere weg in en ging het meer om het uitvoeren van kleine, afgebakende taken met spraakopdrachten. Alle oorspronkelijke bedenkers van Siri zijn ondertussen vertrokken, met als laatste Tom Gruber.

Voorheen werkte Stasior bij het A9-zoekteam van Amazon. Giannandrea is geen oudgediende bij Apple: hij werd pas vorig jaar in dienst genomen om de AI- en machine learning-activiteiten bij Apple te gaan leiden. Het gaat dan bijvoorbeeld om projecten zoals Siri en Core ML. Voorheen werkte hij aan AI-projecten bij Google.

Apple heeft wat Siri betreft met stevige concurrentie te maken. Siri was de eerste virtuele assistent die breed aansloeg en al sinds 2011 in de iPhone 4s aanwezig is. Maar tegenwoordig bieden Amazon en Google betere assistenten aan, die meer opdrachten aankunnen en op veel meer producten beschikbaar zijn. Apple’s Siri heeft wat meer beperkingen omdat het bedrijf meer nadruk legt op privacy. Ook zijn de mogelijkheden op de HomePod, Apple’s eigen slimme speaker, nog beperkt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 februari 2019, 10:05
Categorie Apple
Onderwerpen kunstmatige intelligentie, personeel, Siri
5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.