Settings URL's in iOS 13.1

Zo kun je met Siri Shortcuts naar iPhone-instellingen verwijzen

Met de Opdrachten-app op de iPhone kun je allerlei leuke automatiseringen bedenken. Sinds iOS 13.1 is er weer een nieuwe mogelijkheid terug: je kunt met je Siri Shortcut rechtstreeks verwijzen naar een van de opties in het Instellingen-menu van iOS. Dat schept allerlei mogelijkheden.

Siri Shortcuts voor instellingen

Vanuit de Opdrachten-app kun je nu weer doorverwijzen naar specifieke secties in de Instellingen-app van iOS en iPadOS. Federico Viticci van de website Macstories las dat de functie er in iOS 13.1 weer in zit en besloot een lijst te gaan maken met alle URL’s die je kunt gebruiken. Dat leverde behoorlijk wat werk op, maar de lijst is er nu: meer dan 120 URL’s voor de Instellingen-app die toepasbaar zijn in je Shortcuts. Je kunt er rechtstreeks bepaalde schermen en subsecties van de Instellingen-app mee openen, zodat je bijvoorbeeld snel de persoonlijke hotspot kunt in- en uitschakelen. Ook voor instellingen die wat dieper weggestopt zitten, zoals de toegankelijkheidsinstellingen, kun je met één simpele Siri Shortcut openen.


Eerder bood Apple al het URL-schema prefs:root. Zo kun je bijvoorbeeld met prefs:root=Bluetooth meteen naar de instellingenpagina voor Bluetooth gaan. Het werkte ook bij apps van derden, zoals de Launcher-app. Het probleem was echter, dat het pad nieuwere iOS-versies opeens niet meer werkte, of dat apps van derden opeens uitgesloten waren. Het bleek een tijdrovende klus om alle huidige URL’s op te zoeken en te testen. Een complicerende factor daarbij was dat je in veel gevallen maar moet raden wat de URL is, want Apple is daarin niet consequent. Zo moet je voor Boeken verwijzen met prefs:root=IBOOKS, wordt Game Center aan elkaar geschreven (prefs:root=GAMECENTER) en krijgt Voice Memos een laagliggend streepje (prefs:root=VOICE_MEMOS).

Je kunt de URL’s in de lijst openen met de actie ‘Open URLs’ in de Opdrachten-app van iOS 13.1.2 en iPadOS 13.1.2. Er is altijd de mogelijkheid dat Apple de functie later weer onmogelijk maakt. Wil je snel een bepaalde instelling openen, dan kun je daarvoor het beste een aparte shortcut maken. Zoek de gewenste URL in het lijstje van Macstories, maak een nieuwe shortcut met twee acties (‘URL’ en ‘Open URLs’) en het enige wat je hoeft te doen is de URL erin te plakken. Je hebt vervolgens een shortcut om de betreffende instelling heel snel te openen.

Als voorbeeld laten we hier de URL’s zien voor de persoonlijke hotspot:
Personal Hotspot: prefs:root=INTERNET_TETHERING
Personal Hotspot ⇾ Family Sharing: prefs:root=INTERNET_TETHERING&path=Family%20Sharing
Personal Hotspot ⇾ Wi-Fi Password: prefs:root=INTERNET_TETHERING&path=Wi-Fi%20Password

Alle andere vind je in dit artikel bij Macstories.

Bekijk ook

Siri Shortcuts (Opdrachten): zo werkt het automatiseren van taken

Met Siri Shortcuts (Opdrachten) kun je allerlei taken automatiseren. Je kunt meerdere acties achter elkaar laten uitvoeren met een spraakopdracht via Siri. Ook zijn sommige taken te automatiseren. In deze gids leggen we uit hoe het werkt op de iPhone, iPad, Mac en Apple Watch.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Siri

Lees alles over de spraakassistent van Apple. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Hieronder vind je onze belangrijkste artikelen.

Siri
10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.