HomePod met kamervullend geluid

Professionele audiotest bewijst dat de HomePod overal even goed klinkt

Een professionele akoestische test van NTi Audio bewijst dat de HomePod overal in de kamer even luid klinkt, zonder dat je daar zelf moeite voor hoeft te doen. De HomePod komt daarmee Apple's belofte na.

Of een speaker goed klinkt, is altijd zeer subjectief. Wat de ene persoon een perfecte speaker vindt, hoont de ander weg, omdat zijn favoriete merk veel zwaardere bassen heeft of de middentonen beter naar voren laat komen. Gelukkig lijken veel reviewers het er bij de HomePod wel over eens dat de geluidskwaliteit heel goed is. Maar valt dat ook met keiharde cijfers te bewijzen? Fast Company besloot daarvoor een professioneel testlab in te schakelen: NTi Audio AG.

NTi Audio doet akoestische test

We konden eerder al de metingen zien van een technische audio-test, uitgevoerd door een audioliefhebber op Reddit. Hij verklaarde dat de HomePod is goedgekeurd voor audiofielen. Het verschil is dat hij zijn metingen thuis uitvoerde, terwijl NTi Audio AG in een professioneel lab bezig ging. Zij plaatsten de HomePod op een 76 cm hoge tafel bij een muur. Daarna speelden ze een testgeluid met witte ruis, waarbij over het hele spectrum hetzelfde aantal decibellen werd geproduceerd.

HomePod met kamervullend geluid

Volgens Apple kan de HomePod het geluid dynamisch aanpassen, zodat de kamer optimaal wordt gevuld met muziek, ongeacht de vorm en de afmetingen van de ruimte. Dat klinkt veelbelovend, maar uit de metingen van het testlab blijkt dat het inderdaad ook zo is. NTi Audio registreerde het geluid op vier plekken in de kamer, over het volledige frequentiebereik van 6,3 Hz tot 20.000 Hz. Daarbij keken ze in hoeverre het geluidsprofiel veranderde op basis van de locatie.

De conclusie is dat het nauwelijks verandert. De gemiddelde variantie in het hoorbare bereik was minder dan een decibel (namelijk 0,95 decibel). Dit is niet op te merken door het menselijke gehoor. De testers concluderen dat Apple een uitstekende klus heeft geklaard, dat de HomePod op een indrukwekkende manier consistent is op elk niveau en elke frequentie. Volgens NTi Audio krijg je als audiofiel hetzelfde resultaat als je een conventionele speaker neerzet, maar dan moet je veel meer moeite steken in de juiste plaatsing. Bij de HomePod gebeurt dat allemaal automatisch.

Consumer Reports minder tevreden
Overigens is niet iedereen enthousiast over de geluidskwaliteit van de HomePod. Zo meent Consumer Reports, de Amerikaanse tegenhanger van de Consumentenbond, dat de HomePod niet zo goed klinkt. Ze vinden dat de Google Home Max en de Sonos One een betere geluidskwaliteit leveren. De consumentenclub heeft geen scores en details over de testprocedure bekendgemaakt, maar belooft de komende weken een volledig testresultaat te onthullen. Ze denken dat de HomePod aansluit op de wensen van veel muziekfans, maar dat de bas wat te luid en overdreven klinkt en dat de middentonen niet goed uit de verf komen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 februari 2018, 15:41
Bron Bron Fast Company
Categorie iDevices
Onderwerp homepod
Device HomePod

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.