Apple's audiolab met de HomePod voor het meten van geluid tijdens stand-by.

HomePod maakt indruk in technische audiotest

Uit een technische audiotest blijkt dat de HomePod net zo goed presteert als hoogwaardige speakers waar audiofielen graag naar luisteren. Voor wie alle technische metingen wil bekijken ten opzichte van veel duurdere speakers.

De meeste HomePod-reviews prijzen de audiokwaliteiten van de speaker, zonder dat te baseren op keiharde meetgegevens. De kennis om daar iets zinnigs over te zeggen gaat de meeste mensen boven de pet, maar gelukkig zijn er audiofielen die ons daarbij gaan helpen. Een audiofiel van de subreddit r/audiophiles heeft het zware werk gedaan door het frequentiebereik, vervorming en allerlei andere zaken te meten. Hij vergelijkt daarbij de audiokwaliteit van de HomePod uitgebreid met high-end speakers. Wat blijkt? Apple heeft met de HomePod een knap staaltje werk geleverd.

Audiokwaliteit van de HomePod getest

De test is zo uitgebreid geworden dat de auteur er een inhoudsopgave voor nodig had. Maar hij levert ook een korte samenvatting, waarin hij aangeeft dat hij sprakeloos is. De HomePod klinkt beter dan de KEF X300A, een geliefde speaker onder audiofreaks die $1000 kost. De scores van de HomePod waren zo goed dat de auteur alle metingen weggooide en alles nogmaals uitvoerde, omdat hij het niet geloofde. Apple heeft topprestaties in een kleine speaker gestopt en dat verdient een staande ovatie:

I am speechless. The HomePod actually sounds better than the KEF X300A. If you’re new to the Audiophile world, KEF is a very well respected and much loved speaker company. I actually deleted my very first measurements and re-checked everything because they were so good, I thought I’d made an error. Apple has managed to extract peak performance from a pint sized speaker, a feat that deserves a standing ovation. The HomePod is 100% an Audiophile grade Speaker.

Hieronder zie je een foto van de testopstelling:

HomePod opstelling voor luistermetingen

En hier een schets van de woning:

Testopstelling HomePod

Ben je goed thuis in de technische aspecten van audiometingen, dan raden we aan om het hele verhaal aandachtig te lezen. Voor alle anderen is het genoeg om te weten dat de resultaten indrukwekkend waren. De tester kreeg eerder de gelegenheid om de HomePod te proberen tijdens een luistersessie bij Apple. Nu hij de speaker thuis heeft staan kon hij uitgebreidere metingen doen.

Volgens de redditor levert de HomePod een brede frequentie aan geluiden. Hoge, lage en middentonen tussen 40Hz en 20.000Hz klinken correct, met een afwijking van slechts 2 decibel. Grappig genoeg hebben andere testers op basis van subjectieve luistertests geconcludeerd dat de HomePod minder goed is in middentonen, maar uit de metingen is daar geen bewijs voor gevonden.

Ook is te lezen dat de HomePod dynamische ‘Fletcher-Munson-compensatie’ toepast. Dit zorgt ervoor dat de menselijke perceptie van verschillende frequenties wordt aangepast bij verschillend geluidsvolume. Dit zorgt ervoor dat de HomePod altijd goed klinkt, ongeacht of je het volume heel laag of op 100% zet.

Eerder werd bekend dat testers (ook) onder de indruk zijn van de audiokwaliteiten van de HomePod, maar dat de prestaties van stemassistent Siri niet bepaald om over naar huis te schrijven zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 februari 2018, 12:36
Bron Bron Reddit
Categorie iDevices
Onderwerp homepod
Device HomePod

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.