wwdc-2015-uitnodiging

WWDC 2015 is hét moment om zelfstandige Apple Watch-apps te tonen (opinie)

WWDC 2015 is hét moment voor Apple om native apps voor de Apple Watch te tonen. De Watch-apps werken zelfstandig zonder iPhone. Vorig jaar werden deze apps al door Apple beloofd.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Buienradar Apple WatchOp 8 juni begint dit jaar weer Apple’s ontwikkelaarsconferentie WWDC, waar meer bekend zal worden gemaakt over Apple’s grote softwareplannen in 2015. iOS 9 en OS X 10.11 zullen daarbij een grote rol spelen, maar dit jaar is er nog een platform waar misschien wel een grote software-update voor zal volgen: de Apple Watch. Want hoewel Apple’s horloge dan nog maar een paar maanden te koop is, bestaat er een kans dat we meer te weten komen over zelfstandige (native) Apple Watch-apps. Hiervoor zou geen iPhone-verbinding vereist zijn, wat betekent dat Apple één van de grootste kritiekpunten probeert op te lossen.

Het is op dit moment nog niet mogelijk om zelfstandige apps te installeren op de Apple Watch. In plaats daarvan moet je een iPhone-app met ondersteuning voor de Apple Watch installeren, waarna er een nieuw icoon aan het horlogescherm wordt toegevoegd. Via Bluetooth en Wi-Fi wordt de app live vanaf je iPhone ingeladen, waardoor je hem op het horloge gebruikt zonder hem daadwerkelijk te installeren.

Kritiek
apple-watch-uberVroege reviews van de Apple Watch bekritiseerden de manier waarop het horloge apps inlaadt. Want hoewel er geen installatie vereist is om een Apple Watch-app te bekijken, zijn de apps in veel gevallen langzaam of werken ze niet correct. Het horloge zou er soms lange tijd over doen om het eerste scherm van een Watch-app te laten zien en gps-informatie wordt niet altijd correct gebruikt.

Nederlandse ontwikkelaars die de Apple Watch hebben getest bij Apple, verwachten dat een aantal snelheidsproblemen op korte termijn wordt opgelost. De lange laadtijden zouden namelijk te fixen zijn door een app zelf te testen op de Apple Watch – veel van de huidige apps zijn alleen in een simulator uitgeprobeerd, omdat de Apple Watch nog niet te koop is. De apps kunnen echter nooit sneller worden dan een Apple Watch-applicatie die op het horloge zelf geïnstalleerd staat. Een mogelijkheid die Apple nu nog niet ondersteunt, maar daar komt waarschijnlijk verandering in.

Lees ook: Dit zijn de eerste Apple Watch-apps in Nederland

WWDC 2015
wwdc-2015-uitnodigingApple heeft zich de afgelopen maanden voornamelijk gericht op Apple Watch-apps die op de iPhone geïnstalleerd staan: de apps die tijdens presentaties werden getoond werken allemaal op deze manier. Oplettende iCulture-bezoekers weten echter dat Apple in 2014 heeft beloofd dat er later in 2015 volledige native apps voor de Apple Watch aankomen. In een persbericht over iOS 8.2 stelde Apple namelijk het volgende:

Ontwikkelaars kunnen later [in 2015] volledig native apps voor de Apple Watch ontwikkelen.

Sindsdien is er geen woord gerept over de native apps, maar de kans is groot dat we tijdens WWDC 2015 meer te weten krijgen. WWDC is immers Apple’s ontwikkelaarsconferentie, waar de aandacht wordt gevestigd op nieuwe software-ontwikkelingen. Hier worden nieuwe versies van iOS en OS X getoond, waardoor de kans groot is dat ook Apple Watch-updates aan bod komen. Door nu alvast beta-tools beschikbaar te stellen voor ontwikkelaars, kan er vanaf juni worden gewerkt aan native apps die later in het jaar officieel worden ondersteund. Mogelijk in september of oktober – de maanden waarin Apple stopt met het betatesten van iOS en OS X, om de publieke versies beschikbaar te stellen.

Welke functies?
Hoewel Apple vorig jaar zelfstandige Watch-apps heeft beloofd, weten we nog niet wat deze apps precies zullen ondersteunen. Mogen Apple Watch-apps vrij gebruik maken van de luidspreker en microfoon? Is je hartslag toegankelijk vanuit iedere app? En hoe zal Siri worden ondersteund door de Watch-applicaties? Het zijn vragen die Apple op WWDC zal moeten beantwoorden. Daarnaast moeten we nog zien in hoeveel gevallen de native applicaties daadwerkelijk de lange laadtijden kunnen oplossen. Want hoewel een op de Watch geïnstalleerde app minder lang hoeft te laden, ben je nog steeds afhankelijk van je iPhone voor bijvoorbeeld gps-data.

Update: Het lijkt er op dat Apple het met ons eens is. Volgens Apple-topman Jeff Williams worden de native apps op WWDC getoond.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 mei 2015, 19:55
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple watch, opinie

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015, met daarna elk jaar een nieuw model. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, activiteiten bijhouden, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en ermee betalen met Apple Pay. Lees hier alles over de Apple Watch.

Apple Watch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.