10 dingen die je over de Apple Watch moet weten

Apple heeft meer details over de Apple Watch vrijgegeven aan ontwikkelaars. Daar zit ook veel interessante informatie tussen voor consumenten, die in 2015 de Apple Watch willen kopen. Daarom 10 dingen die je over de Apple Watch zou moeten weten.

apple-watch-witVanaf nu kunnen ontwikkelaars apps maken voor de Apple Watch. Met de komst van WatchKit en de bijbehorende documentatie, is ook heel veel nieuwe informatie boven water gekomen, die je als iCulture-lezer zou moeten weten om straks te kunnen inschatten of de Apple Watch iets voor jou is, of dat je beter voor Android Wear zou kunnen kiezen. Daarom: 10 dingen die je over de Apple Watch moet weten.

1. Schermresolutie van de Apple Watch: beter dan Android Wear

Zoals je op de foto hierboven ziet, zijn er twee Apple Watch-formaten: een klein model met 38mm-scherm en een groter model met 42mm-scherm, bedoeld voor mensen met grotere polsen. Die formaten waren al bekend, maar voor het eerst heeft Apple ook iets laten weten over de schermresoluties. De kleinste Apple Watch met 38mm-scherm krijgt een schermresolutie van 272 x 340 pixels. Het grotere model met 42mm-scherm krijgt een resolutie van 312 x 390 pixels. Apple spreekt over een ‘retina-resolutie’, zonder daarbij exacte cijfers te noemen. Een Reddit-gebruiker berekende dat het tussen de 323 en 328 pixels per inch moet liggen. Dit is vergelijkbaar met de pixeldichtheid van het iPhone 5s-scherm. Om een scherm ‘Retina’ te mogen noemen moet de pixeldichtheid trouwens 218 ppi zijn. Zo’n relatief lage pixeldichtheid is bijvoorbeeld te vinden in de onlangs verschenen 5K iMac.

Apple Watch resolutie

Ter vergelijking kijken we even naar de concurrentie. In de Android Wear SDK worden schermresoluties van 320 x 320 (rond) en 280 x 280 (vierkant) beschreven. De Samsung Galaxy Gear 2 en LG G Watch voldoen precies daaraan, met schermresoluties van respectievelijk 320 x 320 en 280 x 280 pixels. De meest populaire smartwatch van dit moment is de Moto 360, met een resolutie van 320 x 290 pixels en een pixeldichtheid van 205 per inch. Als je al deze specs bekijkt, presteert de Apple Watch behoorlijk goed. De pixeldichtheid van Apple ligt rond 323 pixels per inch, waardoor de schermweergave veel scherper zal zijn dan wat je bij Android krijgt. Waar je wel rekening mee moet houden als ontwikkelaar, is dat Apple heeft gekozen voor een beeldverhouding van 4:5, dus niet vierkant.

Nog wat andere weetjes: iconen op de Apple Watch hebben een variabele grootte, afhankelijk van de schermgrootte. Een icoon voor het Berichtencentrum moet 29 pixels meten op de 38mm Apple Watch en 36 pixels op de 42mm Apple Watch. Om dezelfde reden is een homescreen-icoon 172 pixels groot op de kleinere Apple Watch en 196 pixels op de grotere Apple Watch.

Lees ons aparte artikel over de Apple Watch-schermresoluties.

San-Francisco-font

2. Apple Watch heeft een nieuw lettertype

De Apple Watch maakt gebruik van een nieuw lettertype, San Franciso. Het is speciaal ontworpen voor het kleine horlogescherm. Je kunt er als ontwikkelaar gratis gebruik van maken. San Francisco lijkt op Sans Serif en is in twee varianten te gebruiken: Regular en Display.

Apple raadt ontwikkelaars aan om beide varianten afwisselend te gebruiken, afhankelijk van de informatie die op het horlogescherm moet worden getoond. Bij dit lettertype staan kleine letters iets verder uit elkaar, zodat de tekst gemakkelijk te lezen is. Ook zijn leestekens iets groter weergegeven dan gebruikelijk. Gebruik je grotere tekst, dan staan de letters juist iets dichter op elkaar, zodat er meer tekst op een horizontale regel past.

sanfrancisco_font

Apple heeft aangekondigd dat het San Francisco-lettertype Dynamic Type ondersteunt. Dit houdt in dat regelafstand en ruimte tussen letters automatisch worden aangepast aan de gekozen fontgrootte en de instellingen van de gebruiker. Het systeem bepaalt dus hoe groot de teksten worden afgebeeld. Heb je in de instellingen aangegeven dat je extra grote letters wilt zien, dan houden apps die Dynamic Type ondersteunen daar rekening mee. Ontwikkelaars kunnen trouwens nog steeds hun eigen lettertypes kiezen voor Apple Watch-apps, maar in dat geval is Dynamic Font niet beschikbaar.

3. Apple Watch vereist een iPhone

apple-watch-iphoneApple Watch-apps zijn aanvankelijk nog geen op zichzelf staande apps. Je hebt voor bijna alle Watch-apps een iPhone nodig om ze te kunnen gebruiken. Dat staat ook in de documentatie van Apple: “Een Watch-app vult je iOS-app aan, maar vervangt hem niet.” Apple vraagt om ‘lichtgewicht’ apps, met eenvoudige interactie, die je snel kunt openen en weer sluiten. Dit komt het gebruiksgemak en de privacy ten goede: als er persoonlijke informatie in beeld staat, wil je dat snel weer verbergen, voor het geval er iemand over je schouder meekijkt. Aanvankelijk zullen de apps dan ook vooral berichten van bestaande iOS-apps op het scherm van de Apple Watch tonen. Het horloge gebruikt de rekenkracht van de iPhone voor zwaardere toepassingen. Als je op de Apple Watch iets wilt doen, zal er steeds data worden uitgewisseld met je iPhone. De Apple Watch moet dus bijna in alle gevallen gekoppeld zijn met de iPhone. Wat de Apple Watch wel zelfstandig kan doen zijn de klokfuncties, zoals datum en tijd laten zien en timer gebruiken.

4. Zelfstandige Apple Watch apps komen pas later in 2015

In de loop van 2015 komen er ook native apps voor de Apple Watch, waarvoor je dus geen iPhone meer nodig hebt. Het is momenteel nog niet bekend welke beperkingen er aan die native apps zitten. Eén ding weten we wel: omdat er geen GPS-chip in de Apple Watch zit, kun je de Apple Watch niet gebruiken als sporthorloge voor het vastleggen van je hardlooprondjes.

5. Twee soorten notificaties: kort en lang

Er zijn twee manieren om notificaties op je Apple Watch te bekijken:

  • Short Look: dit houdt in dat je je pols kort optilt en daarmee het appicoon, de appnaam en wat belangrijke informatie te zien krijgt.
  • Long Look: houd je je pols wat langer omhoog, dan schakelt het scherm over naar een uitgebreidere weergave. Daarbij krijg je meer informatie te zien. Je kunt vervolgens door de informatie bladeren en bepaalde acties uitvoeren, zoals een notificatie wegvegen of reageren op een notificatie.

Je kunt dus tussen twee verschillende weergaves wisselen, zonder het scherm aan te raken. Handig als je beide handen vol hebt!

apple watch kaartje

6. Snel informatie in beeld met glances

We wisten al dat de Apple Watch zou werken met glances, maar we weten nu iets beter wat het betekent. Een glance is eigenlijk een soort mini-widget, zoals we inmiddels uit het berichtencentrum van de iPhone gewend zijn. Je kunt met een glance snel informatie bekijken, bijvoorbeeld het weerbericht, takenlijstje en OV-informatie. Een glance is read-only, maar je kunt er wel op tikken om de bijbehorende app te openen. Glances zijn vooral bedoeld om met één blik informatie te zien.

7. Beperkte kaartfuncties

apple-watch-10-dingenDe kaarten op de Apple Watch zijn statisch. Eigenlijk krijg je gewoon een plaatje te zien van de kaart, met daarop een rode, groene of paarse speld. Ontwikkelaars kunnen geen interactie toevoegen aan een kaart. Wel kunnen ze maximaal 5 items tonen, zoals spelden of eigen plaatjes. Je kunt dus niet rondbladeren op de kaart, in- en uitzoomen of het gebied vergroten. Tik je op de kaart, dan wordt Apple Maps geopend.

8. Ontwikkelaars kunnen geen eigen veegbewegingen bedenken

Er komen geen speciale veegbewegingen op de Apple Watch. Je kunt verticaal vegen door het scherm, horizontaal vegen tussen pagina’s, tikken en aan het wieltje aan de zijkant draaien. Er is ook een ‘Force Touch’-optie, waarbij je wat harder op het scherm drukt om een eenvoudig menu in beeld te krijgen. Dit menu bevat maximaal 4 opties. Met de digitale kroon (de draaiknop aan de zijkant) blader je sneller door pagina’s, dan wanneer je met vertikale veegbewegingen zou moeten bladeren. Je kunt ook langs de zijkant vegen om één pagina te verspringen. Veeg je langs de schermrand omhoog, dan krijg je de glance-weergave te zien. Ontwikkelaars kunnen geen eigen veegbewegingen definiëren.

Apple-Watch-Watchkit-Framework

9. Met deze videotutorial ben je in 50 minuten bijgepraat

Heb je geen zin om alle documentatie van Apple door te lezen? Dan kun je ook een beker koffie pakken en naar deze 50 minuten durende videotutorial kijken. Ontwikkelaar Nick Walter legt je daarin uit hoe je Watch-apps kunt maken. Krijg je de smaak te pakken, dan kun je je via Kickstarter voor $39 inschrijven voor een uitgebreidere video-cursus.

Click here to display content from Vimeo.
Learn more in Vimeo’s privacy policy.

10. Apple Watch releasedatum: na Valentijn

Begin 2015 komt de Apple Watch op de markt. Aanvankelijk werd gedacht dat Apple probeert om de Apple Watch nog voor Valentijnsdag op de markt te krijgen. Maar dat gaat niet gebeuren: Apple’s hoofd Retail Angela Ahrendts, heeft aangegeven dat de Apple Watch in het voorjaar komt (dus na 20 maart 2015). Ook gaf ze aan dat de Apple Watch na het Chinese Nieuwjaar (19 februari) komt, dus een Valentijnscadeautje zit er niet in. Het voorjaar duurt tot halverwege juni, maar Apple’s belofte van ‘begin 2015’ wijst erop dat de launchdatum waarschijnlijk meer richting maart/april ligt, dan richting mei/juni.

Informatie

Laatst bijgewerkt
19 november 2014 om 14:52
Onderwerp
Categorie
iDevices

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 35 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.