AirPods na 2 jaar nog steeds fantastisch, maar batterijduur wordt struikelblok [opinie]

Vervanging is erg duur

De AirPods vieren deze maand hun tweejarig jubileum. Ik gebruik ze nog steeds naar alle tevredenheid, maar de batterijduur loopt na 2 jaar wel ineens snel terug. Apple biedt geen betaalbare optie om daar iets aan te doen.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Een jaar geleden schreef ik ten tijde van het éénjarig jubileum van de AirPods dat ik niet meer zonder kon. We zijn inmiddels een jaar verder en ik sta nog steeds volledig achter elk woord dat ik destijds in dat artikel gebruikte. Dat die positieve mening breed gedeeld wordt, lijkt evident. Probeer maar eens een ontevreden AirPods-bezitter te vinden. Toch is er één puntje waar ik de afgelopen weken steeds vaker tegenaan liep: snel leeglopende AirPods. Gebruik ik de AirPods zo vaak dat de batterijduur daaronder lijdt of zijn ze gemaakt voor een levensduur van twee jaar?

AirPods na 2 jaar

Laat ik voorop stellen dat ik nog steeds heel erg blij ben met de aankoop die ik twee jaar geleden deed. Aan het straatbeeld te zien ben ik ook niet de enige. Waar je jaren geleden iedereen op de fiets, in de trein of op straat met de bekende witte Apple-oortjes met kabels zag, is dat anno 2018 flink omgeslagen naar de draadloze variant.

Ik zie steeds meer mensen met de AirPods rondlopen en dat zijn echt niet alleen maar de tech-liefhebbers. Van postbezorgers tot bus- en vrachtwagenchauffeurs: je ziet ze simpelweg steeds meer. Op een willekeurige doordeweekse spits in de trein tel ik zo vijf mensen om me heen met de AirPods in hun oren. Het geeft een beetje hetzelfde gevoel alsof je iemand ziet rijden met exact dezelfde auto als jij: je voelt een soort connectie en je wil diegene bijna complimenteren met zijn goede aankoop. “Hé leuk, weer iemand met AirPods” spookt er dan geregeld door mijn hoofd.

Batterijduur wordt na 2 jaar minder
Toch is de batterijduur steeds vaker iets waar ik me zorgen om maak. Vorig jaar zei ik nog dat de batterijduur geen issue is, maar een jaar later denk ik daar nu toch iets anders over. Het is logisch dat een accu aan capaciteit verliest naarmate je hem vaker gebruikt en weer oplaadt. Toch kan ik niets anders concluderen dan dat het de laatste maanden wel erg snel gaat. In een half uurtje ben ik al ruim 20% van de batterijduur kwijt, wat neer komt op 2,5 uur totaal gebruik. Dat is al een halvering ten opzichte van de vijf uur die Apple voorschrijft. Uit reacties van lezers die we de afgelopen tijd kregen, blijkt dat ik niet de enige ben. Bij iCulture-lezer Jonas is het zelfs zo dat de batterij van de ene AirPod sneller leeg loopt dan de ander. Gelukkig heb ik daar zelf geen last van, maar dat neemt niet weg dat ze ineens wel heel snel leeg lopen.

AirPods-batterijpercentage.
In nog geen half uur is het batterijpercentage gedaald met 20%.

Datzelfde geldt ook voor de oplaadcase. Gemiddeld hoefde ik deze één keer per maand op te laden, maar doordat de AirPods zelf sneller leeg zijn en dus meer bijgeladen moeten worden, moet ik ook de oplaadcase zelf extra vaak opladen. Ook de batterijcapaciteit daarvan wordt steeds kleiner. Al met al zorgt dat er wel voor dat ik de AirPods niet altijd kan gebruiken op de momenten dat ik dat wil. Je zou dus bijna zeggen dat ik de AirPods zo vaak gebruik, dat de batterijduur daaronder te lijden heeft.

Batterijduur van de AirPods valt na 2 jaar tegenTweet it

Er zijn naar mijn mening voor dit probleem vier mogelijke oplossingen.

Oplossing 1: Lagere kosten voor batterijvervanging
Een oplossing hiervoor is om de AirPods-batterijen te laten vervangen. De kosten hiervoor zijn echter behoorlijk hoog. Je betaalt bij Apple namelijk €55 per AirPod om de batterij te laten vervangen. Wil je ze verzenden, dan komt daar nog €12,10 bij. Het liefst wil je ze allebei tegelijk laten vervangen, dus dan kom je al uit op €110. Als je ook nog de oplaadcase-batterij wil vervangen, ben je nog eens €55 extra kwijt. Voor die prijs kan je beter nieuwe AirPods kopen, want de prijs ligt gemiddeld rond de €170.

Ik zou het dan ook redelijk vinden als Apple de vervangingsprijs naar beneden bijstelt, vooral aangezien de iPhone-reparatiekosten voor de batterij vanaf 2019 €49 of €69 kosten, afhankelijk van het model. De verhouding tussen de kosten voor een iPhone-batterij en de accu van de AirPods, is door deze nieuwe prijzen een beetje zoek.

Oplossing 2: Nogmaals de AirPods aanschaffen
Wil je genieten van de oorspronkelijk beloofde gebruiksduur, dan dwingt Apple mij eigenlijk om voor de tweede keer AirPods aan te schaffen en mijn oude setje weg te gooien. Dat is vreemd voor een bedrijf dat zo prat gaat op duurzaamheid en lange gebruiksduur van de producten. Met de volgende generatie AirPods op komst is het bovendien geen verstandige investering.

Oplossing 3: Wachten op de nieuwe
Een andere optie is het wachten op de AirPods 2. Apple zou van plan zijn om de nieuwe AirPods begin 2019 uit te brengen. Hier zit dan de nieuwe draadloze oplaadcase bij, samen met nog een paar andere vernieuwingen. Eerder verklapte Apple dat ze de draadloze oplaadcase ook los gaan verkopen voor €69, maar ik betwijfel of dat nog de moeite waard is. Je kan dan beter meteen voor de compleet nieuwe set gaan, want dan heb je er ook weer twee verse nieuwe AirPods bij.

Oplossing 4: Recycling met korting
Misschien wel de beste oplossing is als Apple een recyclingprogramma invoert, waarbij je korting krijgt op aanschaf van nieuwe. Daarmee zorg je ervoor dat je oude AirPods op een verantwoorde wijze worden gerecycled en hou je hetzelfde gebruiksplezier.

Ondanks de teruglopende batterijduur gebruik ik de AirPods elke dag nog steeds met veel plezier. Dat ik ze dan wat vaker op moet laden, neem ik voor lief.

Hoe ervaar jij de batterijduur van jouw AirPods? Ben je er nog meer dan tevreden over of merk je ook dat de batterijduur flink terugloopt? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen, dus laat je horen in de poll of in de reacties.


Poll niet zichtbaar? Invullen kan ook hier!

Heb je nog geen AirPods, maar zit je er wel al lang over na te denken om AirPods te kopen? In ons artikel over AirPods kopen lees je alles over prijs en beschikbaarheid.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 12 december: Vierde oplossing toegevoegd n.a.v. lezerstip: recyclingprogramma met korting op nieuwe.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 december 2018, 15:07
Categorie iDevices
Onderwerp airpods
Device AirPods
37 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.