FileMaker iPad-app - onderzoek motoriek Amsterdamse jeugd

Onderzoekers gebruiken iPad-app om motoriek van Amsterdamse kinderen te meten

Onderzoekers hebben de motoriek en beweging van kinderen op Amsterdamse basisscholen onderzocht met behulp van een op maat gemaakte iPad-app. Tot nu toe werden deze testen op papier ingevuld en overgetypt op de computer.
Sjoerd Reitsma - · Laatst bijgewerkt:

Onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam hebben de motoriek van zo’n 5000 kinderen op 32 Amsterdamse basisscholen onderzocht met behulp van een op maat gemaakte iPad-app. Daarbij gebruikten ze de software van Apple’s dochterbedrijf FileMaker.

FileMaker iPad-app - onderzoek motoriek Amsterdamse jeugd

De onderzoekers wilden achterhalen wat de oorzaak is van het steeds minder bewegen van Amsterdamse kinderen. Weinig beweging heeft een negatieve invloed op de motorische ontwikkeling, wat weer kan leiden tot overgewicht en andere klachten. Dergelijke onderzoeken werden in het verleden altijd op papier ingevuld en daarna pas gedigitaliseerd. Dit zorgde voor veel fouten in de onderzoeksdata. Met de op maat gemaakte iPad-app kunnen de onderzoekers nu snel en veilig de onderzoeksgegevens registreren.

Amsterdamse kinderen bewegen steeds minder, 23 tot 40 procent is te zwaar en 15 procent van de kinderen in Amsterdam heeft een mindere motorische ontwikkeling. Met het MAMBO-project wil de afdeling Bewegingswetenschappen van de Hogeschool van Amsterdam de motoriek en BMI van kinderen in kaart brengen. De vraag die onderzoekers beantwoord wilden krijgen is of kinderen met een slechte motoriek minder bewegen en daardoor dikker worden. Of dat het juist andersom werkt: dat ze op een andere manier dik worden, waardoor ze minder bewegen en een slechtere motoriek krijgen. Het effect van de gymlessen op basisscholen is belangrijk om hierin inzicht te krijgen.

Motoriek van kinderen meten met de iPad

Gymleraren gebruiken de zogenaamde Van Gelder Test om de motoriek van kinderen te testen. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken hoe kinderen lopen, springen en met een bal gooien. Deze test werd tot nu toe altijd op papier ingevuld en daarna overgetypt op de computer. Dit handmatig overzetten van onderzoeksdata zorgde voor veel fouten.

Huub Toussaint, lector Bewegingswetenschappen bij de HvA, zocht een manier om deze gegevens sneller en veiliger over te zetten en kwam uit bij de iPad. In samenwerking met ontwikkelaar Lesterius werd een gebruiksvriendelijke FileMaker-app ontwikkeld. Studenten kunnen de ontwikkeling van basisschoolkinderen nu gemakkelijk met behulp van een iPad registreren. De eerste resultaten zijn er inmiddels ook. Bij 6- tot 7-jarigen blijkt er weinig verschil in motoriek tussen kinderen met een normaal gewicht, overgewicht en obesitas. Bij de groep van 8- tot 9-jarigen is wel een zwakkere motoriek zichtbaar en bij 10-11-jarigen wordt het verschil nog groter. De onderzoekers pleiten er daarom voor om in de leeftijdsgroep van 7 tot 11 jaar vroegtijdig problemen met motoriek en gewicht te signaleren.

FileMaker is een dochterbedrijf van Apple. Met FileMaker kun je handige databases maken voor kleine bedrijven. Denk aan een database met voorraadinformatie of een database met informatie van klanten. FileMaker werkt op je iPad, iPhone en Mac.

Veiligheid en privacy
De veiligheid en privacy van de onderzoeksgegevens speelt bij het project ook een grote rol. Om te zorgen dat de meetgegevens van 5000 kinderen niet op een verkeerde plek terecht komen hebben de onderzoekers van het MAMBO-project een manier gevonden om de gegevens te splitsen. Met twee aparte databases op verschillende servers worden de onderzoeksdata en de persoonsgegevens apart van elkaar bewaard. De persoonsgegevens van de kinderen hebben een uniek nummer, waardoor de onderzoekers weten welke gegevens bij elkaar horen.

Wil je meer weten over FileMaker, bekijk dan ons artikel over de nieuwste versie, FileMaker 15.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 juli 2016, 15:59
Categorie Apps
Onderwerpen kinderen, onderzoek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.