Fixers aan het werk

Reparatiebedrijf Fixers maakt doorstart met minstens 5 winkels

Na het eerdere faillissement van de Nederlandse winkelketen Fixers, is er nu eindelijk goed nieuws. De doorstart er nog altijd gewerkt aan een doorstart. Maar over de over te nemen domeinnaam is nog onenigheid. De winkel had acht reparatiewinkels in de Randstad.

Update 5 juni 2023: Fixers maakt toch een doorstart met 5 van de 13 winkels. Dit heeft curator Victor Kruit bevestigd. De verkoop heeft volgens de curator zo’n 175.000 euro opgeleverd. Dit is inclusief domeinnaam, waar eerder ophef over ontstond omdat deze op naam van een privépersoon stond.

Ondernemer Benjamin Albers van Monteur aan Huis gaat het bedrijf overnemen en zal de merknaam ‘Fixers’ blijven hanteren. Hoeveel medewerkers in dienst kunnen blijven, is nog niet bekendgemaakt. Ook is nog niet bekend hoeveel vestigingen open blijven, maar het zijn er minstens vijf. “We willen er zoveel mogelijk overnemen, maar minstens vijf”, aldus Albers in een reactie bij RTL Z. “Vanaf 19 juni willen we weer operationeel zijn, en kunnen mensen weer in de winkels terecht.”


Monteur aan Huis is gespecialiseerd in het helpen van klanten met ICT-problemen, zowel op afstand als aan huis. Albers gaat de winkels gebruiken als extra locatie waar klanten terecht kunnen, zowel voor reparaties als voor ICT-hulp.

Update 31 mei 2023: Er wordt nog altijd gewerkt aan een doorstart van reparatiebedrijf Fixers, maar dat is nog niet in kannen en kruiken. De domeinnaam van Fixers is momenteel nog in handen van investeerder Stefan Nuijten, één van de oprichters van het bedrijf. De domeinnaam is destijds op privénaam geregistreerd. Maar voor een doorstart willen potentiële kopers daar wel de domeinnaam bij hebben. De curator zegt dat Nuijten daarvoor €25.000,- wil hebben, zo schrijft RTL Z. In een reactie zegt Nuijten dat er geen sprake is van een discussie en dat hij niets verkeerds doet. “De curator wil mij alleen maar onder druk zetten.”

Over de prijs van het overnemen van de domeinnaam, is nu dus onenigheid. De domeinnaam zou een taxatiewaarde hebben van €5.000,- en dit is dan ook als bod gedaan. Hier volgde een tegenbod op van Nuijten ter hoogte van €20.000,-. De curator wil nog één poging doen om tot een overeenkomstige prijs te komen, zo zegt hij tegen RTL. Lukt dat niet, dan volgt mogelijk een doorstart zonder deze domeinnaam. Dat zou ook gevolgen hebben voor het over te nemen personeel. Met een andere domeinnaam zouden de kopers minder personeel overnemen, waardoor meer mensen dus hun baan kwijt raken.

Update 19 mei 2023: Er zou veel interesse zijn voor de overname van het failliete Fixers. Bij de curator zouden zich 15 tot 20 geïnteresseerden hebben gemeld. De oorspronkelijke aandeelhouders, waaronder Michiel Mol, zitten daar niet bij. Fixers kon om meerdere redenen niet aan de betalingsverplichtingen voldoen. Zo moest er 48.000 euro aan onterechte coronasteun worden terugbetaald en was er een achterstand van 1,1 miljoen euro aan belastingen. Ook lag er nog een rekening van 284.000 euro van reclamebureau Fightclub, dat eerder ook in handen was van Fixers-oprichters Michiel Mol en Stefan Nuijten. Een analyse van de problemen door RTL maakt veel duidelijk wat er allemaal mis was.

Hieronder lees je ons oorspronkelijke artikel van 5 mei 2023.

Grote ambities
Fixers werd in 2017 opgericht, onder andere door voormalig Lost Boys-baas Michiel Mol. Het bedrijf wilde de ‘Carglass van mobieltjes’ worden en werkte aanvankelijk vanuit busjes. In 2018 werd het destijds failliete Swoop overgenomen, nadat eerder al reparateur PCService was ingelijfd. In 2018 werd Fixers uitgeroepen tot de snelst groeiende webwinkel van Nederland in de Lightspeed Ecommerce50. Het bedrijf bestond op dat moment nog geen jaar en de ambities waren groot: Fixers wilde uitgroeien tot een landelijk bekende reparatieketen. Maar dat is niet gelukt.

Afgelopen februari zei het bedrijf last te hebben van inflatie en dalende uitgaven van consumenten door veranderingen in de markt, de oorlog in Oekraïne en dreigende recessie. Het consumentengedrag was volgens Fixers veranderd: mensen kochten minder snel een nieuw toestel, maar bleven ook langer rondlopen met een kapot scherm of een trage accu.

Fixers busje

Fixers hoopte met een NPEX-notering* 3 miljoen euro op te halen, maar dit werd uiteindelijk 2 miljoen euro. Na aftrek van de kosten van de beursnotering bleef daarvan 1,8 miljoen euro over, waarna de groeiplannen moesten worden bijgesteld.

*NPEX is een effectenbeurs waar je aandelen en obligaties kunt verhandelen van Nederlandse MKB-ondernemingen.

Fixers meldde destijds in het halfjaarbericht aan investeerders:

Verder verwachten we dat in de komende jaren er een consolidatieslag zal plaatsvinden binnen de onafhankelijke repairshopmarkt en schatten we in dat vele van de thans duizenden kleinere repairshops gaan verdwijnen.

Dat Fixers zelf daardoor zou worden getroffen, werd op dat moment waarschijnlijk nog niet vermoed. Het bedrijf haalde een nieuwe marketingmanager en een retailmanager met ervaring bij Amac en MediaMarkt in huis en sloot vestigingen in Breda, Rosmalen en Almere vanwege onvoldoende perspectief. Het plan om een reparatiewinkel in Utrecht CS te openen werd uitgesteld. Ook waren er plannen om meer producten en diensten te gaan verkopen, zoals refurbished iPhones en laptops, verkoop van nieuwe Apple-hardware en simkaarten en een verbeterd assortiment aan accessoires. Fixers dacht er ook over na om meer merken te gaan repareren.

Fixers reparatie is een groene keuze

De reden om nu surséance aan te vragen zou te maken hebben met “tegenvallende resultaten”. Ondanks kostenbesparende maatregelen is er een dreigend liquiditeitsprobleem opgetreden, waardoor het bedrijf niet aan de verplichtingen kan voldoen. In het laatste halfjaar van 2022 had Fixers een omzet van 1,2 miljoen euro en een ebitda-brutoverlies van 935.100 euro.

In een update schrijft algemeen directeur Marcel Honsbeek:

Beste beleggers,

In verband met tegenvallende omzet resultaten hebben wij als bedrijf gisteren surseance van betaling aangevraagd en verleend gekregen.

Wij hadden in ons halfjaarbericht (Feb 23) aangegeven onze groeiplannen helaas stop te moeten zetten en ons te concentreren op het eerst winstgevend maken van de bestaande winkels en b2b business. Helaas is dit ondanks allerlei initiatieven niet gelukt. Kostenbesparende maatregelen zijn reeds doorgevoerd doch i.v.m. aanblijvende onzekerheid t.a.v. de realisatie van zwarte cijfers en een dreigend liquiditeitsprobleem hebben we als bedrijf moeten besluiten surseance aan te vragen. De afgelopen 2 dagen is dit heel snel gegaan.

Momenteel zijn we in overleg met de aangestelde bewindvoerder, mr. V.H.B. Kruit, en is een verzoek gedaan tot omzetting naar een faillissement om zodoende te kijken naar een eventuele doorstart.

Zodra er meer informatie is zal ik deze met u delen.

Met vriendelijke groet/Best regards,
Marcel Honsbeek
V.H.B. Kruit

Wat te doen als je klant bij Fixers bent?
Via de website van Fixers is het nog steeds mogelijk om producten aan te schaffen. Uiteraard raden we af om dit nog te doen. Mocht je nog producten in reparatie hebben liggen of producten in bestelling hebben, dan zul je contact moeten opnemen met de curator (mr. V.H.B. Kruit), maar de kans is aanwezig dat je ze (voorlopig) niet terugkrijgt.

De Consumentenbond schrijft:

Heb je een product besteld en aanbetaald bij een bedrijf dat failliet is gegaan? Neem contact op met de curator en meld je als schuldeiser. Heb je wel besteld maar nog niet betaald, stel dan de betaling uit.

Bij een faillissement blijven lopende overeenkomsten gelden maar nakoming is niet gegarandeerd. Maar mocht er sprake zijn van een doorstart, dan is nog te betwijfelen of eerder gekomen afspraken worden nagekomen. Dit is namelijk niet verplicht. Meer informatie over wat te doen bij faillissementen vind je ook bij het Juridisch Loket.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 31 mei: Artikel bijgewerkt over mogelijke doorstart en onenigheid over domeinnaam.

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.