MacBook Pro met gekleurd poeder op het scherm.

Apple onthult nieuwe MacBook Pro met Touch Bar in zilver en spacegrijs

Apple heeft de nieuwe MacBook Pro aangekondigd, met Touch Bar boven het scherm en Touch ID-sensor. Alle verdere details lees je hier!
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Phil Schiller met MacBook Pro

Apple heeft vanavond de nieuwe MacBook Pro aangekondigd tijdens een media-evenement op het hoofdkantoor in Cupertino. Veel details waren vooraf al uitgelekt, zoals de Touch Bar boven het toetsenbord en de nieuwe vingerafdrukscanner. De nieuwe MacBook Pro’s zijn vandaag al verkrijgbaar in de Apple Store en worden over 2 tot 3 weken geleverd.

MacBook Pro met touchbar.

Het is voor het eerst sinds 2012 dat er een redesign is doorgevoerd. Op het eerste gezicht ziet de nieuwe MacBook Pro er nog wel hetzelfde uit als z’n voorgangers, maar de details zijn anders. Het nieuwe model is iets dunner en lichter en er zitten nieuwe functies op zoals de digitale functiebalk, die Touch Bar wordt genoemd.

MacBook Pro zijkant

13-inch MacBook Pro gewicht

Dunner en lichter
De nieuwe MacBook Pro is dunner en lichter, zoals wel vaker bij nieuwe Apple-producten. De MacBook Pro zal nog steeds verkrijgbaar zijn in formaten van 13-inch en 15-inch, maar de randen rondom het toetsenbord en scherm zijn iets smaller. Onder het scherm staat de tekst ‘MacBook Pro’, wat bij eerdere Retina-modellen niet het geval was. De scharnieren zijn ook iets veranderd ten opzichte van het vorige model. De 13-inch MacBook Pro is met 14,9 mm 17 procent dunner en heeft 23 procent minder volume dan de vorige generatie. Hij weegt nog geen anderhalve kilo en is zo’n 230 gram lichter dan de vorige generatie. De nieuwe 15-inch MacBook Pro is slechts 15,5 mm dik en is daarmee 14 procent dunner en 20 procent minder volumineus dan voorheen. Met een gewicht van nog geen twee kilo is hij zo’n 230 gram lichter dan de vorige generatie.

15-inch MacBook dikte

Touch Bar
Apple zal niet blij zijn dat veel informatie over de OLED-balk al vroegtijdig uitlekte. Er werd gedacht dat Apple de naam Magic Toolbar zou gebruiken, maar er is uiteindelijk gekozen voor Touch Bar. De OLED-strip boven het toetsenbord is de belangrijkste nieuwe functie. De vaste functietoetsen F1 t/m F12 zijn vervallen en ook de aparte knoppen voor het aanpassen van de schermhelderheid, muziek en geluidsvolume zitten niet meer op hun plek. In plaats daarvan is er een smal touchscreen aanwezig, dat afhankelijk van de toepassing andere functies toont.

Touch Bar in MacBook Pro aanpassen.

Ook externe ontwikkelaars kunnen toepassingen voor de Touch Bar ontwikkelen. Op het podium liet Apple toepassingen zien van bijvoorbeeld Adobe Photoshop (grafisch) en Algoriddim (muziek maken). Beide updates van de software verschijnen voor het einde van het jaar. Ook Microsoft zal alle Office-apps voor het einde van het jaar aanpassen voor de Touch Bar, die trouwens 10 vingers tegelijk ondersteunt. Pixelmator, Sketch, Resolve en meer zullen aanpassingen doen voor de Touch Bar.

MacBook Pro Touch ID

Zit je in een Word-document, dan krijg je toetsen voor knippen en plakken te zien. In Photoshop krijg je functie voor fotobewerking in beeld. Door deze nieuwe Touch Bar is de Escape-toets verdwenen (maar daar is een oplossing voor).

MacBook Pro Touch ID

Vingerafdrukscanner
Uit eerder gelekte foto’s weten we ook dat de nieuwe MacBook Pro een vingerafdrukscanner heeft, rechts boven het toetsenbord. Deze Touch ID-sensor kan worden gebruikt om betalingen te doen, zoals al uit de foto’s bleek. Bij zo’n betaling krijg je het eindbedrag in de OLED-balk te zien, met de mogelijkheid om te annuleren. Leg je je vinger op de Touch ID-knop, dan geef je toestemming voor de aankoop.

MacBook Pro met Touch Bar en Foto's.

T1-chip
Apple heeft voor deze nieuwe MacBook een chip ontwikkeld, die links van het toetsenbord zit en bijvoorbeeld de beveiliging van Touch ID en het aansturen van de Touch Bar regelt.

MacBook Pro met gekleurd poeder op het scherm.

Touchbar op de nieuwe MacBook Pro.

USB-C
Apple heeft ook USB-C-poorten toegevoegd aan de MacBook Pro. Deze aansluiting werd voor het eerst ingevoerd bij de 12-inch MacBook. Beide modellen hebben vier Thunderbolt 3-poorten met USB-C-uiterlijk, met 40Gb/s bandbreedte. Met elk van deze poorten kun je ook opladen. Elke poort kan Thunderbolt, USB, HDMI, DisplayPort, VGA en meer aan. Een aparte aansluiting voor stroom (zoals de MagSafe) is er niet en ook de HDMI-Poort en het SD-kaartslot lijken te ontbreken.

MacBook Pro met nieuwe aansluitingen voor USB-C en Thunderbolt.

Koptelefoonaansluiting, kleuren en meer
Veel mensen zullen benieuwd zijn wat Apple met de koptelefoonaansluiting gaat doen. Die blijkt nog steeds aanwezig op de MacBook. Ook is inmiddels bekend dat de MacBook Pro verkrijgbaar zal zijn in zilver en spacegrijs. De gelekte afbeeldingen toonden de MacBook alleen in de bestaande kleur zilver.

MacBook Pro op een bureau.

MacBook Pro in 15 en 13 inch.

Het scherm van de nieuwe MacBook is 67% helderder, met een 67% hogere contrastratio en 25% meer kleuren. Binnenin de 15-inch MacBook Pro zit een Intel Core i7 2133MHz met Radeon Pro-graphics met maximaal 4GB VRAM (tot 2,3x sneller) en een Polaris-architectuur. De supersnelle SSD kan snelheden tot 3,1GB/s aan en is verkrijgbaar tot 2TB.
De 13-inch MacBook Pro heeft een Intel Core i5/i7 dualcore processor 2133MHz. De modellen hebben een batterijduur van 10 uur.

Scherm van nieuwe MacBook Pro.

Verkrijgbaarheid nieuwe MacBook Pro’s

Naast de twee genoemde modellen komt er ook een aparte 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar (links op de foto’s), die de huidige Air-modellen moet vervangen. Hierover hebben we een apart artikel geschreven. De nieuwe MacBook Pro’s met Touch Bar zijn over 2 tot 3 weken verkrijgbaar.

  • De 13-inch MacBook Pro is verkrijgbaar vanaf €1699, heeft een 2,0-GHz dual-core Intel Core i5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,1 GHz, 8 GB geheugen en 256 GB flashopslag, en is vanaf vandaag verkrijgbaar.
  • De 13-inch MacBook Pro met de revolutionaire Touch Bar en Touch ID is verkrijgbaar vanaf € 1999, heeft een 2,9-GHz dual-core Intel Core i5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,3 GHz, 8 GB geheugen en 256 GB flashopslag, en is over twee tot drie weken leverbaar.
  • De 15-inch MacBook Pro met de revolutionaire Touch Bar en Touch ID is verkrijgbaar vanaf € 2699, heeft een 2,6 GHz quad-core Intel Core i7-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,5 GHz, 16 GB geheugen en 256 GB flashopslag, en is over twee tot drie weken leverbaar.

MacBook Pro line-up

Meer info over de modellen en prijzen vind je in de Apple Store.

MacBook pro-familie

MacBook Pro 2016 scherm

MacBook Pro in 13-inch en 15-inch

MacBook Pro 2016 spacegrijs model

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 oktober 2016, 12:02
Categorie Mac & macOS
Onderwerp macbook pro

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (13- en 16-inch) en verschillende kleuren en specificaties. Er zijn momenteel drie lijnen: de 13-inch MacBook Pro met M1-chip (eind 2020), de high-end 13-inch MacBook Pro met Intel-chip (voorjaar 2020) en de 16-inch MacBook Pro met Intel-chip (eind 2019). De MacBook Pro is ook kenmerkend vanwege de Touch Bar. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.