MacBook Pro Magic Toolbar

‘There is no escape!’ Nieuwe MacBook Pro heeft geen fysieke Escape-knop meer

De nieuwe MacBook heeft geen fysieke Escape-knop meer. Apple had de 'courage' om deze weg te halen, maar gelukkig is er een oplossing.

Apple gaat donderdag de nieuwe MacBooks onthullen, maar uit gelekte afbeeldingen kunnen we nu al een aantal zaken afleiden. Zo blijkt de nieuwe MacBook Pro geen Escape-toets meer te hebben. Zou Apple het schrappen van deze toets opnieuw “Courage” noemen, als donderdag de aankondigingen worden gedaan? Waarschijnlijk niet.

MacBook Pro Magic Toolbar

Misschien citeert Tim Cook wel een uitspraak van Steve Jobs over de eerste iPhones:

Every application wants a slightly different user interface, a slightly optimized set of buttons just for it.

Betalen met de Magic Toolbar

Door gelekte afbeeldingen is er al veel bekend over de nieuwe MacBooks. Zo blijkt de standaard rij met fysieke functietoetsen te zijn vervangen door een OLED-balk. Ook zit daarin een vingerafdrukscanner verwerkt, zodat je betalingen op websites kunt doen. De samenstelling van de Magic Toolbar is afhankelijk van de toepassing die je gebruikt. Bij het afrekenen staat in de Magic Toolbar bijvoorbeeld het bedrag dat je betaalt en een knop om te annuleren.

MacBook Pro Magic Toolbar

Escape-toets verdwijnt

Het verdwijnen van de fysieke Escape-toets hoeft eigenlijk geen verrassing te zijn: deze toets zit samen met de Eject-toets in het rijtje met functietoetsen. Is het erg? Nou nee. Waarschijnlijk gebruikte je beide toetsen al nauwelijks meer en bovendien zijn er straks virtuele alternatieven.

De knoppen op het nieuwe MacBook Pro-toetsenbord lijken iets breder en de speakers aan de zijkant zijn nu symmetrisch. De Touch ID-sensor zit verwerkt de zwarte balk boven het toetsenbord, waarin ook het OLED-scherm zit. Overigens is er ook geen fysieke aan/uitknop meer te zien, dus we zijn benieuwd welke alternatieve manier Apple heeft bedacht om de MacBook aan en uit te schakelen. Mogelijk zit er in de Touch ID-sensor een knop verwerkt, al is het nog onduidelijk of deze mechanisch is (en hoe je moet handelen als je MacBook niet meer reageert).

De knoppen voor de helderheid van het scherm en het geluidsvolume zijn trouwens ook verdwenen, maar daar zal de Magic Toolbar ongetwijfeld een oplossing voor bieden.

Escape toewijzen aan andere knop

Voor mensen die niet kunnen wennen aan de verdwenen Escape-knop is er ook een oplossing: je kunt de functie aan andere fysieke toetsen toewijzen. Dit is een nieuwe functie van macOS Sierra 10.12.1 waar Apple al rekening mee lijkt te hebben gehouden.

In eerdere versies van macOS kon je de Caps Lock, Control, Option en Command toewijzen aan een andere knop, maar in macOS 10.12.1 werd de Escape-knop toegevoegd aan deze acties. Daaruit hadden we eigenlijk al kunnen afleiden dat de knop zou sneuvelen. Je zou bijvoorbeeld de Caps Lock als Escape-knop kunnen gebruiken.

Toetsen toewijzen

Dit doe je als volgt:

  1. Ga naar Systeemvoorkeuren > Toetsenbord.
  2. Klik rechtsonder op Speciale toetsen.
  3. Klik naast de Caps Lock-toets (of een andere toets die je wilt gebruiken) en selecteer Escape.
  4. Klik OK en sluit de Systeemvoorkeuren.

Aanstaande donderdag weten we meer, als Apple een live-evenement organiseert waar de nieuwe MacBooks zullen worden onthuld.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 oktober 2016, 11:19
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen macbook, toetsenbord, touch bar

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.